5 ontroerende films die ons helpen herinneren wat echt belangrijk is
Films zijn en blijven een onuitputbare bron van inspiratie, zowel voor de echte liefhebbers als voor degenen die zelden tot nooit de bioscoop bezoeken. Filosoof Jose Ortega y Gasset zei ooit al eens: “Vertel me waar je je aandacht aan besteedt en ik vertel je wie je bent.” De waarden die wij op het scherm waarnemen – zien, horen, voelen én belijden – zeggen een hoop over onszelf.
Wanneer we films bekijken waarbij waardendilemma’s centraal staan, dan begrijpen we via de emotionele reacties van de hoofdrolspelers ook beter hoe we zelf zouden omgaan met een aanval op of bedreiging van hetgeen we hoog in het vaandel houden. Deze identificatie met de protagonist van het verhaal kan ons diep raken, oprecht in beroering brengen. Door deze intense beleving van fictieve of juist zeer waarheidsgetrouwe drama’s, zullen we – ook buiten de wereld van scripts and camera’s – helden en hun daden eerder herkennen en erkennen.
Er bestaan een aantal films in het bijzonder die beroep doen op onze grootmoedige, goede inborst, die een pleidooi houden voor het ideaal van deugdelijkheid. Die ons tonen dat toewijding en liefde lonen en leidt tot persoonlijke vervulling.
Billy Elliot
Dit is het gevierde verhaal van een arm Brits jongetje dat opgroeit in een ‘kansloze’ sloppenwijk en ervan droomt om een beroemd danser te worden.
Behalve de bezielende en creatieve houding van Billy en zijn rotsvaste geloof dat hij tot alles in staat is om zijn droom te verwezenlijken, willen we ook graag het optreden van zijn vader in de film, Jackie Elliot, uitlichten. Deze man is ‘maar’ een eenvoudige mijnwerker, die evenwel zijn eigen vooroordelen overwint en zijn zoon onvoorwaardelijk steunt in diens ontplooiing.
Vanuit zijn eigen achtergrond is het voor Jackie haast onmogelijk om Billy en diens passie voor het dansen in zo’n vijandige sociale omgeving echt te begrijpen. Toch accepteert hij zijn zoon, en doet er juist alles aan om diens droom werkelijkheid te laten worden.
Sjakie en de Chocoladefabriek
Eveneens een briljante film waarin het goede zegeviert is Sjakie en de Chocoladefabriek van Tim Burton. Verborgen tussen een hoop special effects en wrange humor, raakt dit verrukkelijke, vertederende verhaal bij veel mensen een gevoelige snaar.
Wat is nobeler dan een noodlijdende familie die hun laatste beetje geld bijenschraapt om hun zoon en kleinzoon een kans te geven om Willy Wonka’s wereldberoemde chocoladefabriek te mogen bezoeken? Vader, moeder, alsook alle opa’s en oma’s geven hun laatste cent om de hardwerkende, gehoorzame en zo dankbare Sjakie gelukkig te maken.
De tong van een vlinder
Enkele jaren geleden bewerkte gerenommeerd regiseur José Luis Cuerda een roman van de getalenteerde schrijver Manuel Rivas tot een fenomenale film die de harten veroverde van talloze filmfanaten van over de hele wereld: De tong van een vlinder.
Ditmaal draait het verhaal om een bijzonder bevlogen oudere onderwijzer, de heer Fernando Fernan Gomez, die alles voor zijn leerlingen over heeft. Tot op het allerlaatste moment van zijn tragisch onbegrepen leven, zelfs wanneer hij weet ‘dit is mijn einde’, blijft hij trouw aan zijn principes en aan de liefde voor zijn pupillen, ook al beklijft zijn boodschap van solidariteit en vriendelijkheid bij slechts één van hen.
Amélie
Jean-Pierre Jeunet bood ons vlak na de eeuwwisseling een van de grootste pareltjes van de moderne filmkunst: Amélie. De film illustreert met humor en verfijning het verheffende effect van een edelmoedige moraal, van het goede doen en ambiëren.
Amélie Poulain is niet zomaar een meisje. Sinds de dood van haar moeder, heeft haar vader enkel nog oog voor een tuinkabouter in hun huis te Montmartre, het plaatsje waar ze opgroeit en later werkt als serveerster in een bar. Haar leven is zeer eenvoudig en bescheiden: ze gooit graag stenen in de rivier, eet verse frambozen, kijkt naar voorbijgangers en laat, bovenal, haar verbeelding de vrije loop.
Op 22-jarige leeftijd ontdekt Amélie dat het haar roeping is om andere mensen te helpen, haar handen uit de mouwen te steken, zonder daar echter – met voorbedachte rade – grote opofferingen of plannen voor te maken. Simpelweg met de intentie om te genieten van het helpen zelf. Vol overgave stort ze zich in dit ongelofelijke avontuur, waarvan wij, dankzij deze geweldige film, de bevoorrechte getuigen zijn.
The Best Exotic Marigold Hotel
Regisseur John Madden had ons al verwend met twee eerdere edities van het grandioze Marigold Hotel, een bouwvallig gastenverblijf in India waar bejaarden met pensioen gaan om te genieten van hun oude dag. Het hotel blijkt echter veel meer te zijn dan dat. Mensen herontdekken zichzelf, helpen elkaar, werken samen, worden verliefd en keren in dit deel (2) terug in het Marigold om opnieuw te ervaren hoe het is om je uniek, gewaardeerd en verbonden te voelen, voorbij de eenzaamheid en hulpeloosheid.
Dit waren vijf films die ons tot grootmoedige daden inspireren, een glimlach en een gouden traan op ons gezicht toverden. Nu is het aan ons om het verhaal van het witte doek toe te passen, dag na dag, in ons eigen leven. Ben jij in staat om een betere wereld te creeëren, voor jezelf en voor je geliefden?