5 mythen over seksualiteit bij senioren

5 mythen over seksualiteit bij senioren

Laatste update: 22 oktober, 2019

Velen beschouwen seksualiteit bij senioren een taboe-onderwerp. Uit schaamte, angst of gewoonweg uit onwetendheid praat de samenleving niet over dit onderwerp. We vereren de eeuwige jeugd en verbinden seksualiteit met jong zijn. We denken dat het uitsluitend iets voor jonge mensen is.

Ouder worden betekent niet dat we plots alle interesse in seks verliezen. Als mensen in goede gezondheid zijn, dan zullen ze normaal door hun hele leven heen seksueel actief blijven. Hier zien we nog maar eens dat een goede gezondheid een voorwaarde is. Het is namelijk de sleutel om ten volle van seksualiteit te genieten.

Omtrent seksualiteit bij senioren bestaan er vele stereotypen, vooroordelen en uitsluiting. Dit zorgt ervoor dat oudere mensen ophouden met erover te praten. Uiteindelijk stoppen ze zelfs helemaal met seks.

Om op gevorderde leeftijd op een gezonde manier van je seksualiteit te genieten is het belangrijk dat je weet hoe het lichaam na verloop van tijd verandert. Op deze manier zullen we weten hoe die veranderingen ons beïnvloeden.

Deze veranderingen begrijpen betekent dat je een vooruitzicht schept waarbij het verlies van lichamelijke mogelijkheden je welzijn niet inperkt.

Je moet dus beseffen welke lichamelijke veranderingen met de leeftijd gepaard gaan. In deze zin is het essentieel dat je je echt ervan bewust bent. Op die manier kan je immers de confrontatie aangaan met de mythes die dit onderwerp van “meer” genot omringen. Deze mythen leiden namelijk tot een afwijzing van seksualiteit.

Seksualiteit en de hersenen

Seksualiteit bij ouderen

Deskundigen zijn akkoord dat de hersenen het belangrijkste orgaan zijn bij seksualiteit. Elke angst of onzekerheid kan immers de grootste hindernis worden om intieme relaties in stand te houden. Bij mannen is de voornaamste angst impotentie. Ze krijgen dan geen erectie of kunnen een erectie niet volhouden.

De angsten bij vrouwen hebben te maken met hun fysieke verschijning. Ze voelen zich dan niet sexy of sensueel genoeg. Het is waar dat de leeftijd onverbiddelijke veranderingen inhoudt. Dat is echter precies de reden waarom we ze moeten aanvaarden.

De laatste onderzoeken in de gerontologie wijzen erop hoe belangrijk het is om onze verkeerde overtuigingen over seksualiteit te veranderen. We geven je hier de vijf meest verspreide mythen over seksualiteit bij senioren.

Mythen over seksualiteit bij senioren

Mannen hebben een grotere seksuele behoefte dan vrouwen

Eén van de meest verspreide mythen over seksualiteit bij senioren heeft te maken met de overtuiging dat mannen een grotere seksuele behoefte dan vrouwen hebben. Ongeacht de leeftijd hebben zowel mannen als vrouwen seksuele behoeften.

Ouder worden en seks zijn goede kameraden, uitgezonderd in extreme pathologische gevallen. Het heeft ook niets te maken met proberen om hetzelfde seksleven te hebben als tijdens onze jeugd. Het gaat integendeel over een inspanning leveren. Het koppel moet proberen hun liefdevolle relatie te verbeteren en in staat zijn om ervan te genieten.

Seksualiteit is voor jonge mensen

Het is niet waar dat mensen geleidelijk hun interesse in seks verliezen. De seksuele activiteit blijft meestal stabiel en bevredigend. Na verloop van tijd kunnen de lichamelijke en de geestelijke gezondheid het seksuele vermogen beïnvloeden. Toch zijn ze bijna nooit bepalend.

Bij oudere volwassenen is seksuele activiteit schadelijk

De werkelijkheid is dat de seksualiteit bij senioren heel anders is. De seksualiteit helpt beide partners namelijk om zich beter te voelen. Het is heilzaam voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het gevoel van eigenwaarde en geluk laat hun zelfvertrouwen stijgen. Ook de emotionele band met elkaar wordt sterker.

Genot heeft bovendien positieve effecten. Het zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt en maakt een einde aan pijn. Bovendien heeft het een goede invloed op slapeloosheid en depressie. Oudere mensen kunnen dankzij hun seksualiteit ook van een actiever immuunsysteem en van betere interpersoonlijke relaties genieten.

Senioren hebben geen partner nodig

Liefde kent geen leeftijd. Het is echter normaal dat de liefde na verloop van jaren verandert. Tijdens de jeugd kan het meer passioneel zijn. Bij het ouder worden kan de liefde echter volwassener en serener worden.

Oudere mensen kunnen voorrang geven aan andere dingen zoals goed gezelschap. Het koppel schept dan een emotionele band door die medeplichtigheid te delen die tot gevoelens van vertrouwen en verlangen leidt.

Senioren hebben geen partner nodig

Met de leeftijd verdwijnen de seksuele driften

Ouder worden leidt niet tot het verdwijnen van het verlangen of het ophouden van de seksuele activiteit. Het is waar dat het lichaam verandert en dat de seksuele reacties vaak wat trager worden. Het genot is echter hetzelfde als de juiste stimulus gegeven wordt.

“Een aangename oude dag is de beloning voor goed bestede jeugd.”

-Maurice Chevalier-

Seks is op elke leeftijd geweldig. Een goed seksleven zorgt voor zelfvertrouwen en genot. Dit moeten we dus voor ogen houden. In de meeste gevallen is er geen reden om zo’n geweldige bron van welzijn op te geven. Helaas is het in onze samenleving nog steeds een taboe-onderwerp. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe zijn zelfconcept en seksualiteit gerelateerd?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe zijn zelfconcept en seksualiteit gerelateerd?

De relatie tussen zelfconcept en seksualiteit is belangrijk. Het is belangrijk onszelf te accepteren om te kunnen genieten van seksualiteit.