5 kenmerken van een gepest kind

Pesten is een fenomeen dat niet altijd gemakkelijk te herkennen is. Als dit echter op tijd gebeurt, kun je grote tragedies voorkomen.
5 kenmerken van een gepest kind
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 06 juni, 2024

 Het is niet altijd makkelijk om de subtiele tekenen van een kind dat gepest wordt te herkennen. Een gepest kind houdt zich vaak stil over wat er aan de hand is. De pestkoppen bedreigen het slachtoffer om de consequenties van hun gedrag te vermijden.

Pesten bestaat al voor zolang we ons kunnen herinneren. De prevalentie van dit gedrag vertoont de laatste paar jaren echter een stijgende lijn. Ook de intensiteit van de pesterijen nemen toe. Deze beide gegevens zijn afhankelijk van een aantal factoren, waarvan technologie wellicht het zwaarste meeweegt. Toegang tot deze technologie staat je namelijk toe om anoniem te blijven.

Consequenties voor een gepest kind

“Mensen die van zichzelf houden, kwetsen anderen niet. Hoe meer we onszelf haten, hoe meer we anderen laten lijden.”

-Dan Pearce-

Je kunt nooit zeker zijn van de consequenties (voor het kind) van de pesterijen. Sommigen vinden een manier om er mee om te gaan. Bij anderen gaat het ten koste van hun emotionele stabiliteit.

Weer anderen zinken zo diep in hun verdriet, woede of angst dat de gevolgen alarmerende vormen kunnen aannemen. Daarom is het belangrijk alert te zijn op de kenmerken die een gepest kind kan vertonen. Wij gaan het over een vijftal hebben.

1. Onverklaarbare ziekte

Ten eerste, wanneer een kind gepest wordt, kunnen ze fysieke symptomen ontwikkelen. Het gaat hier dikwijls om vrij algemene problemen. Denk aan hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Het is ook heel gebruikelijk voor een gepest kind om zijn of haar eetlust te verliezen of om anders te gaan eten. Misschien eten ze opeens iets niet meer waar ze eerst echt van genoten. Vaak hebben ze ook moeite met het in slaap vallen en/of in slaap blijven.

2. Introvert en prikkelbaar gedrag

Gedragsveranderingen zijn typische tekenen van een kind dat gepest wordt. Ze keren zich bijna altijd naar binnen toe. Ze komen bedachtzaam, stil en verdrietig over. Wanneer je zo’n kind echter vraagt of alles in orde is, zal hij of zij waarschijnlijk zeggen dat alles in orde is en er niks aan de hand is.

Bovendien zullen ze waarschijnlijk prikkelbaar en onverdraagzaam worden en vaak in een slechte bui verkeren. Ze uiten zich vaak op een passief-agressieve manier door bijvoorbeeld niet te reageren of te pruilen wanneer er tegen ze gesproken wordt. Het lijkt net alsof ze continu geïrriteerd zijn of zich ergens aan ergeren.

3. Slechte schoolprestaties

Je zult het vaak aan het rapport van je kind kunnen zien als hij of zij gepest wordt. Het is immers normaal dat een gepest kind tot zekere mate verstrooid wordt. Ze vergeten hun huiswerk te doen, ze interpreteren de instructies van de leraar verkeerd of hebben simpelweg geen zin om moeite in hun schoolwerk te steken.

Kind dat alleen buiten zit

Gepeste kinderen lijken mentaal afwezig te zijn en maken dingen vaak niet af. Ze zijn vaak snel afgeleid en laten soms weten de uitleg van de leraar niet te snappen. Het is ook gebruikelijk voor hen om moeite te hebben met het ‘s ochtends op staan. Ze hebben geen motivatie om naar school te gaan en proberen vaak excuusjes te verzinnen om thuis te blijven.

4. Zelfisolatie

Wanneer kinderen gepest worden, isoleren ze zichzelf vaak. Ze willen geen vrijetijdsactiviteiten meer ondernemen. Ze blijven veel vaker thuis en zijn niet enthousiast over het afspreken of samen spelen met hun vrienden. Het gepeste kind zal wel op school zijn tijdens lesuren, maar verwacht vooral niet van ze dat ze ook maar een minuut langer daar blijven dan nodig is.

Naarmate de tijd verstrijkt, stoppen hun vrienden ook met hun pogingen tot het leggen van contact. Het kind zal daardoor misschien hobby’s oppakken die hij of zij alleen kan uitvoeren, zoals het spelen van computerspelletjes, of ze nemen toevlucht in het gebruik van de computer op andere manieren.

5. Blauwe plekken

Tot slot kan het zo zijn dat het kind van tijd tot tijd thuis komt met lichamelijke tekenen van mishandeling. Dit kunnen bijvoorbeeld blauwe plekken of schrammen zijn. Pesterijen zijn echter niet altijd fysiek van aard; ze zullen niet altijd geslagen worden. Soms vallen andere kinderen ze gewoon lastig of worden ze achterna gezeten, wordt hun eten gestolen of worden ze uitgelachen.

Een gepest kind

Deze kinderen zullen waarschijnlijk weigeren te praten over wat er aan de hand is. Misschien worden ze zelfs agressief als je erop aandringt dat ze het er over hebben met je. Desondanks is het belangrijk dat je jezelf niet opzij laat schuiven als je het vermoeden hebt dat je kind gepest wordt. Houd vol, zonder ze onder druk te zetten, en blijf vooral kalm.

Als het kind je vervolgens alsnog niet in vertrouwen neemt, kan dat ook zijn omdat hij of zij er niet op vertrouwt dat je in staat bent dit probleem aan te kunnen. Misschien zijn ze bang dat je ze een preek gaat geven of dat je het probleem nog erger maakt door naar school te stappen.

Dit hoeft op zich niet waar te zijn — maar neem voordat je dit doet eerst een andere stap. Het is namelijk belangrijk dat je vantevoren hun vertrouwen in jou vergroot. Laat ze vervolgens weten dat je er voor hen bent en dat de situatie op het punt staat om te veranderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.