5 dingen die mentaal sterke ouders niet doen

5 dingen die mentaal sterke ouders niet doen

Laatste update: 21 september, 2021

Mentaal sterk zijn is een fundamentele levensvaardigheid die van vitaal belang is als het gaat om het ouderschap. Mentaal sterke ouders weten hoe ze emoties moeten reguleren, hun gedachten moeten managen en zich productief moeten gedragen. Zelfs als het lijkt alsof je kinderen je gek maken.

Als het gaat om het opbouwen van mentale kracht zijn er een paar slechte gewoontes die voor hindernissen kunnen zorgen als we ons volledige potentieel willen bereiken. Het identificeren en vermijden van deze fouten kan een groot verschil maken.

Wat mentaal sterke ouders niet doen

Moeder en Kind

Ouders die mentale kracht laten zien, ontwikkelen goede gewoontes en vermijden het maken van de volgende fouten:

Ze hebben geen medelijden met zichzelf

Mentaal sterke ouders raken niet in de val van het denken dat hun kinderen proberen hen te kwetsen of te straffen of dat ze oneerlijk zijn ten opzichte van hen. Mentaal sterke ouders weten dat zelfmedelijden alleen maar een vertraging is van de oplossing van het ware probleem.

Kinderen en tieners zijn wie ze zijn en het zit in hun aard om een manier te zoeken om zich meester te maken van de situatie. Het maakt deel uit van hun ontwikkeling. De oplossing is om niet te klagen en de slachtofferrol aan te nemen, maar om de regels van effectieve discipline vast te stellen en deze efficiënt uit te voeren.

Als het hierom gaat, zijn mentaal sterke ouders pro-actief als het gaat om het oplossen van problemen en verspillen ze geen tijd aan klagen dat ze beter verdienen.

Ze mijden hun verantwoordelijkheid niet

Het is heel makkelijk om een kind de schuld van problemen en ongemak te geven, want ze maken je van streek, misdragen zich of je wordt gek hun houding. In plaats van kinderen de schuld geven, behouden mentaal sterke ouders hun persoonlijke macht en accepteren ze de verantwoordelijkheid voor hun emoties en gedrag.

Mentaal sterke ouders erkennen dat ze, iedere keer dat ze in een machtsstrijd terecht komen of hun geduld verliezen als ouder, hun kinderen meer macht geven. Ze houden zichzelf dus onder controle door hun emoties te beheersen.

Ze negeren veranderingen niet

Als kinderen opgroeien en zich ontwikkelen, veranderen hun houdingen en gedrag en hun relatie met hun ouders zal ook veranderen. Maar veel ouders accepteren die veranderingen niet, vooral als ze zich realiseren dat hun kinderen niet in staat zijn of niet willen zijn zoals ze willen dat ze zijn.

Mentaal sterke ouders zijn in staat om deze veranderingen te accepteren. Ze begrijpen ze als een evolutie en zijn bereid om hun strategieën en hun manier van verbanden leggen aan te passen op de wensen van hun kinderen. Ze erkennen de individuele vrijheid die het kind verdient.

Ze controleren hun kinderen niet

Het controleren van kinderen is moeilijk en zinloos, want als we ze onderdrukken zullen ze zich alleen maar tegen ons keren. In plaats van de kinderen te controleren, proberen mentaal sterke ouders hun kinderen te beïnvloeden, zonder hen te manipuleren. Door dit te doen, helpen zij hen vaardigheden te ontwikkelen en ze de handvatten te geven om in alle aspecten van het leven te slagen.

Ouders en Kind

Op deze manier zijn mentaal sterke ouders zich ervan bewust dat opvoeding niet gebaseerd is op het opdringen van criteria en het sterk vasthouden van regels. Het is de ontwikkeling van een sterk gevoel van zelfvertrouwen en het leren van vaardigheden zoals het beheersen van emoties en het nemen van beslissingen.

Ze maken zich geen zorgen over het behagen van anderen

Mentaal sterke ouders geven niets om wat andere mensen zeggen of het behagen van anderen. Mentaal sterke ouders voelen geen druk van andere ouders of andere volwassenen die hun manier van doen niet begrijpen.

Mentaal sterke ouders hebben een duidelijk doel, strategieën en huisregels, evenals een manier om hun kinderen op te voeden en ze de beslissingen van anderen te leren respecteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.