4 leuke ademhalingsoefeningen voor kinderen

4 leuke ademhalingsoefeningen voor kinderen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 10 oktober, 2022

Ademhalingsoefeningen voor kinderen zijn zowel nuttig als voordelig. Ze helpen kinderen niet alleen om hun emoties beter te kunnen controleren, maar ze verbeteren ook de aandachtsspanne en focus. Ademhalingsoefeningen zorgen er ook voor dat kinderen zich meer ontspannen voelen omdat ze hun lichaam beter kunnen begrijpen. Ze kunnen zelfs uitspraak en de manier van communiceren verbeteren.

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een beetje gek voor sommigen. Weten kinderen niet vanzelf hoe ze moeten ademhalen? Natuurlijk weten ze dat. De biomechanica van inademen en uitademen zijn automatische processen die we allemaal doen en die niemand ons ooit hoefde te leren. Echter is de simpele vraag die leidt tot reflectie: we weten allemaal hoe we moeten ademhalen, maar doen we het ook op de juiste manier?

“Ademhalingsoefeningen voor kinderen optimaliseren de hersenontwikkelingen om zo hun concentratie te verbeteren en de effecten van stress te verminderen”

-Daniel Goleman-

Een onjuiste ademhaling en de gevolgen daarvan

Het antwoord is nee. We weten niet altijd hoe we op de juiste manier in moeten ademen. Om te beginnen is het een meer dan overduidelijk feit dat we niet onze volledige longcapaciteit gebruiken. We vergeten ook dat we een sluitspier hebben die dit proces op een wonderbaarlijke manier kan optimaliseren. Daarnaast is een ander feit dat we niet moeten vergeten dat we over het algemeen heel snel inademen. We nemen weinig lucht tot ons bij elke inademing en dit zorgt ervoor dat we vaker en uit het ritme ademen.

Dit vertaalt zich allemaal in vermoeidheid, veelvoorkomende hoofdpijn en impact van stress en angsten op het lichaam. Daarnaast, als we volwassenen vergelijken met baby’s, is er iets bijzonders aan de hand. Wanneer een kindje net geboren is, ademt het precies zoals het moet – diep en met gebruik van de sluitspier. Als ze echter opgroeien, verliezen ze geleidelijk aan deze capaciteit. Of dat nu ligt aan hun houding of levensstijl, maar het is een feit.

Om deze reden zal het gebruik van spelletjes om kinderen te leren hoe ze “goed” kunnen ademhalen, hen in staat stellen om deze vergeten capaciteit te herstellen en ook de kwaliteit van hun leven verbeteren.

Ademhalingsoefeningen voor kinderen

Ademhalingsoefeningen voor kinderen

Daniel Goleman legde ooit eens in uit in een artikel hoe voordelig ademhalingsoefeningen voor kinderen kunnen zijn. Hij gaf het voorbeeld van een kleine school in Harlem, New York, en hoe een docent daar de dynamiek van “vrienden die ademhalen” introduceerde in het klaslokaal.

Elke ochtend, voordat de lessen aanvingen, lagen alle kleine kinderen van 5 en 6 jaar op een mat met een kleine teddybeer op hun buik. Ze moesten 3 seconden inademen en kijken hoe hun favoriete speeltje omhoog kwam. Daarna ademden ze diep uit en begonnen ze opnieuw.

Dit spelletje duurde iets langer dan 5 minuten, maar wat Daniel Goleman zag, was dat de effecten oprecht voordelig waren. Deze oefeningen versterkten de hersencircuits van de kinderen zodat hun processen van concentratie en emotiemanagement verbeterden. De kinderen die al meer dan twee jaar deze ochtend ademhalingssessies beoefenden, hadden minder problemen en minder hyperactiviteit. Ook was er onder hen een grotere bereidheid om te studeren en leren.

Zoals we kunnen zien, kan zoiets simpels als een kleine pauze gedurende de dag besteden aan een serie ademhalingsoefeningen een positief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen en hun capaciteiten. Het is de moeite waard om te proberen. Laten we eens kijken naar een aantal technieken:

1. Het slangenspel

Simpel, leuk en effectief. Het slangenspel is een favoriet onder kleine kinderen en bestaat uit het volgende:

 • Laat de kinderen zitten in een stoel en vertel hen dat ze met rechte rug moeten zitten.
 • Laat ze hun handen op hun buik leggen en laat ze hun focus richten op de instructies die ze gaan horen.
 • Daarna moeten ze diep inademen door de neus gedurende 4 seconden (je kunt de tijd voor hen tellen). Hierbij nemen ze waar hoe hun buik opzwelt.
 • Vervolgens moeten ze de lucht laten ontsnappen door het geluid van een slang na te doen. Dit is een hard gesis, dat ze zo lang mogelijk moeten volhouden.
Het slangenspel

2. Een grote ballon opblazen

De tweede oefening voor kinderen is net zo leuk. Hij bestaat uit de volgende stappen:

 • Het kind moet comfortabel zitten op een stoel met een rechte rug.
 • Nu leg je hen uit dat het spelletje bestaat uit het opblazen van een onzichtbare ballon. Een kleurrijke ballon die heel, heel groot moet worden.
 • Om dit te doen moeten ze inademen door de neus. Vervolgens moeten ze uitademen terwijl ze zich inbeelden hoe de ballon opzwelt en groter en groter wordt.

Bij deze oefening hebben kinderen de neiging (volwassenen trouwens ook) om in te ademen door de mond. Dit is eigenlijk wat we allemaal doen wanneer we een ballon opblazen. Je moet de kinderen corrigeren en hen door hun neus laten inademen waardoor hun buik opzwelt. Daarna mogen ze uitademen terwijl ze hun lippen tuiten alsof ze die enorme, kleurrijke ballon aan het opblazen zijn.

3. Ademen als olifanten

Deze ademhalingsoefening is er een die echt een succes is bij kleine kinderen. Ze vinden het echt heel erg leuk. Dit is wat je kan doen:

 • De kinderen moeten staan met hun voeten een klein beetje gespreid.
 • Zeg tegen ze dat ze olifanten gaan worden en net zoals olifanten gaan ademen.
 • Ze moeten diep inademen door de neus en terwijl ze dat doen hun armen optillen alsof ze de slurf van de olifant zijn en tegelijkertijd hun buik rond proberen te maken.
 • Bij het uitademen moeten ze hard door de mond uitademen. Daarbij laten ze hun armen zakken terwijl ze een klein beetje buigen, zodat de olifantenslurf naar beneden komt.
Ademen als olifanten

4. Ademen als een luipaard

De laatste van deze ademhalingsoefeningen voor kinderen is een beetje lastiger. Toch is deze oefening leuk en effectief om ze te laten ademhalen met de sluitspier.

 • Laat de kinderen op handen en knieën op de grond staan alsof ze een luipaard zijn.
 • Vervolgens moeten ze diep inademen door de neus en waarnemen hoe hun buik groter wordt terwijl de wervelkolom naar beneden gaat.
 • Nu moeten ze uitademen door de mond en kijken hoe hun buik leegloopt en hun rug een beetje omhoog komt.

De oefeningen moeten langzaam gedaan worden, zodat de kinderen de processen in hun lichaam leren te herkennen en ze kunnen relateren aan deze manier van ademhalen.

Concluderend kunnen we zeggen dat er veel ademhalingsoefeningen voor kinderen zijn. Het is een goed idee om een oefeningen te vinden die ze leuk vinden en waarbij ze alle stappen goed kunnen doen. Daarna kun je ze onderdeel van de dagelijkse routine maken. Alleen op deze manier zullen ze leren om beter adem te halen en daarmee hun ontwikkeling en kwaliteit van leven verbeteren.

 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Ferraro, Dominique (2004) Qigong, ejercicios sencillos y técnicas de respiración para niños. Oniro
 • Gómez Vaca, P. A. (2019). Efectos de la atención en niños de 3 a 4 años en la aplicación de técnicas de relajación (Bachelor’s thesis, Universidad Casa Grande Facultad de Ecología Humana).
 • Calhoun, Y., Calhoun, M. R., & Hamory, N. (2008). Yoga for Kids to Teens: Themes, Relaxation Techniques, Games and an Introduction to Sola Stikk ™ Yoga. Sunstone Press.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.