3 triggerende factoren voor mensen met problemen

Mensen met problemen verkeren in een staat van emotionele nood, wat ertoe leidt dat ze onattent zijn met andere mensen. Als je echter in natura reageert, activeer je een vicieuze cirkel die meer conflicten veroorzaakt.
3 triggerende factoren voor mensen met problemen

Laatste update: 30 november, 2021

Je zult waarschijnlijk op een bepaald moment in je leven te maken krijgen met mensen met problemen. Soms kan die persoon voor de lange termijn in je leven zijn. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je dat soort relaties moet beheren.

Een heel belangrijk aspect waar we op moeten wijzen, is dat niemand ervoor kiest moeilijk of bezorgd te zijn. De hoofdoorzaak hiervan zijn meestal onopgeloste persoonlijke problemen, die het hebben van een normale relatie erg moeilijk kunnen maken.

Mensen met problemen hebben de neiging zich op agressieve manieren te gedragen die conflicten uitlokken. Ze hebben de neiging om een slecht emotioneel management te hebben, anderen de schuld te geven, overdreven te reageren en in strijd te zijn met een fout. Dat betekent dat ze vermoeiend kunnen zijn.

We suggereren niet dat alle anderen zich moeten aanpassen aan de emoties en ideeën van de moeilijke of bezorgde mensen. Als je je echter in een situatie bevindt waarin je regelmatig met dit soort gedrag te maken krijgt, is het slim om te voorkomen dat je hun neurose op gang brengt. Zo voorkom je dat jij het voorwerp van hun conflicten wordt.

Met dat in gedachten delen we vandaag drie uitlokkende factoren die je kunt leren identificeren, zodat je onnodige problemen kunt voorkomen.

Een boze vrouw die tegen een man schreeuwt

1. Praten over hun gedrag als een stoornis

Mensen met problemen zijn zich meestal niet bewust van hun eigen gedrag. Het lijkt misschien alsof ze altijd ruzie zoeken, maar ze doen het niet met opzet. Diep in hun hart voelen ze dat ze oneerlijk zijn behandeld of dat het belangrijk is dat hun standpunt wordt gehoord.

Dat ze problemen hebben is vaak duidelijk. Ze hebben problemen gehad met praktisch iedereen om hen heen en anderen beschouwen ze als moeilijk, onbuigzaam of ingewikkeld. Het is gemakkelijk om de woede, wrok en pijn achter hun gedrag te zien.

Praten over hun persoonlijkheidsproblemen in termen van psychische stoornissen is verleidelijk voor de mensen om hen heen. Dit soort amateuristische analyse van hun gedrag helpt echter niet om bewustzijn te creëren en is ook niet gepast.

Het enige wat je doet is meer conflict creëren. Je zult waarschijnlijk ook de gevoelens van de persoon kwetsen. Wat je je moet beseffen is dat als ze je niet hebben uitgenodigd om je mening over hun persoonlijkheid te uiten, je dat ook niet moet doen.

2. Hen herinneren aan alle negatieve dingen die ze in het verleden hebben gedaan

Iets anders waar mensen met problemen mee te maken hebben, is dat ze constant herinnerd worden aan hun fouten en de schade die ze anderen hebben aangedaan. Als je gefrustreerd bent door hun gedrag, is het maar al te gemakkelijk om te proberen je punt te maken door alle dingen op te sommen waar ze de controle over hebben verloren, wanneer ze zinloze argumenten maakten of wanneer ze ongelijk hadden.

Als het je doel is om een gezondere en vreedzamere relatie op te bouwen, zijn deze constante herinneringen niet nuttig. Mensen met problemen zijn vaak in de verdediging, dus conflicten uit het verleden aankaarten is niet productief en dient alleen om hun gedragspatronen te versterken.

Een goed alternatief is focussen op de toekomst. Je kunt ze vragen stellen als: “Hoe denk je dat we dit kunnen oplossen?” of “Wat wilt u hieraan doen?” Je kunt ook mogelijke oplossingen bieden zonder ze onder druk te zetten of te proberen op te leggen. Deze alternatieven zouden hun geest een beetje kunnen openen.

Man en vrouw kibbelen

3. Voorkom dat je geïrriteerd raakt

Mensen met problemen zijn meestal gevoelig en reactionair voor de emoties van anderen. Als gevolg daarvan, als je boos wordt en de controle verliest, zullen ze hetzelfde doen, maar ze zullen het waarschijnlijk naar een hoger niveau tillen. In deze hoogspanningssituaties voelen ze zich kwetsbaarder en emotioneler.

Probeer in plaats daarvan een kalmerende en rustgevende aanwezigheid te zijn. Als je streeft naar een gezonde relatie, is dit de sleutel. Bezorgde en moeilijke mensen zijn verrassend ontvankelijk voor de zelfbeheersing en kalme aard van andere mensen.

Als ze in de buurt zijn van mensen die weten hoe ze rustig en kalm moeten blijven, zullen ze zich minder kwetsbaar voelen en beter in staat zijn om met hun emoties om te gaan.

Mensen met problemen zijn zeker moeilijk om in de buurt te zijn, maar probeer te onthouden dat ze het niet leuk vinden om moeilijk te zijn. Ze hebben er meestal behoorlijk last van. Dat rechtvaardigt hun gedrag niet, maar het helpt je wel om meer empathie te krijgen. Hun gebrek aan zelfbeheersing en het verlangen om conflicten te veroorzaken, zijn manieren om hun verdriet te uiten.

Als gevolg hiervan worden deze individuen vaak de zondebok voor alles. Dat maakt het moeilijk om gezonde banden te vormen. Het gedrag van de bezorgde persoon is het perfecte excuus voor de mensen om hen heen om zich ook slecht te gedragen. Er zijn tenslotte twee mensen nodig om te dansen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Johnson-Saylor, M. T. (1986). An exploratory study of the experience of resentment. Western Journal of Nursing Research8(1), 49-62.

  • Vera, J. M. A. (2011). Cómo tratar con personas conflictivas: Guía para reducir el estrés y mejorar las relaciones interpersonales. Profit Editorial.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.