10 stappen om een goede collega te zijn

Een goede collega maakt elke werktaak aangenamer. In de wereld van vandaag brengen mensen veel tijd door op het werk, dus het is van fundamenteel belang voor de productiviteit van iedereen dat je kunt rekenen op een omgeving vol met constructieve mensen. Bovendien, als je een goede collega bent, zullen je collega's graag met je samenwerken en je in de buurt hebben.
10 stappen om een goede collega te zijn

Laatste update: 13 januari, 2022

Een goede collega vinden is een van de beste dingen die je op je werk kan overkomen. Denk maar eens aan alle tijd die je op je werk doorbrengt. Als je daar iemand hebt waar je op kunt rekenen, iemand die je dag aangenamer maakt, zal alles eenvoudiger zijn. Hoewel andere variabelen je werk ook aangenamer kunnen maken, is dit toch een van de belangrijkste.

Het is duidelijk dat iedereen wel een goede collega wil hebben. Maar vraag jezelf eens af of jij het vermogen en de houding hebt om zelf een goede collega te zijn. Sociale uitwisselingen werken vanwege wederkerigheid: hoe jij anderen behandelt bepaalt hoe anderen jou behandelen.

Goed gezelschap zijn voor anderen betekent aanwezig en attent te zijn en bereid te zijn een goede invloed te hebben. Hoe kun je ervoor zorgen dat je een goede en ondersteunende collega bent? Volg deze 10 stappen!

“Talent wint spellen, maar teamwerk en intelligentie winnen kampioenschappen.”

Michael Jordan

Een goede collega helpt anderen

10 stappen om een goede collega te zijn

1. Respect als de basis van alles

Een goede collega weet hoe anderen te respecteren. Dit betekent dat je anderen respecteert zoals ze zijn en dat je toegeeft dat je verschillen hebt zonder de andere persoon te willen veranderen. Respect gaat ook over het benaderen van anderen met aandacht en vriendelijkheid.

2. Een goede collega deelt beschikbare hulpmiddelen

Het is gebruikelijk dat mensen hulpmiddelen op hun werkplek moeten delen. Dit is echter een van de meestvoorkomende bronnen van conflicten. In deze gevallen is het noodzakelijk om mechanismen te creëren zodat iedereen kan profiteren van de beschikbare hulpmiddelen.

Het gaat erom dat je weet wanneer je moet toegeven, terwijl je tegelijkertijd assertief bent om je recht om deze hulpmiddelen te gebruiken te beschermen.

3. Geef raad wanneer nodig

Iedereen vraagt weleens om hulp om een probleem op te lossen in zijn professionele carrière. Een goede collega is bereid om advies te geven. Het gaat niet om de taken van anderen te doen, maar om hen de elementen, hulpmiddelen of concepten te bieden die ze nodig hebben.

4. Een goede collega ondersteunt andere collega’s

Het is normaal om soms moeilijke tijden op het werk te hebben. Op die momenten kan de steun van een collega een ware zege zijn. Dit betekent niet meteen dat je hun therapeut wordt, maar het is belangrijk dat je je collega’s begrijpt en luistert als ze overstuur zijn, of dat je ze wat aanmoediging biedt als ze geen zin hebben. Kleine acties kunnen een groot verschil maken.

5. Accepteer de fouten van anderen

Onthoud dat jij en je collega’s mens zijn, dus jullie zullen waarschijnlijk op een gegeven moment fouten maken. Een slechte collega zal dit moment als iemand een taak niet goed uitvoert gebruiken om hem een schaamtegevoel te geven of zo nu en dan te wijzen op de fout.

Aan de andere kant zal een goede collega begrijpen dat het normaal is dat anderen fouten maken en zal hulp bieden om het goed te maken.

6. Leer om te luisteren

Weten hoe je naar je collega’s moet luisteren betekent dat je actief naar ze luistert en je aandacht besteed aan wat ze zeggen. Je moet die informatie verwerken en koppelen aan de dingen die je al weet.

Luisteren betekent dat de ander er toe doet en dat je probeert de ander te begrijpen in hun eigen termen. Je waardeert wat ze zeggen. Goed luisteren is een teken van openheid en leidt in het algemeen tot goede communicatie.

7. Zie conflicten onder ogen door er over te praten

Een gesprek voeren om een eventueel conflict op te lossen is iets heel belangrijks op de werkvloer. Het is een zeer constructieve vaardigheid als je deel uitmaakt van een team.

Het is dus een slecht idee om te zwijgen als iets je dwars zit. Maar door het probleem groter te maken dan het is, maak je het alleen nog maar erger. In plaats daarvan moet je proberen jezelf kalm en direct uit te drukken.

8. Leer van de meer ervaren collega’s

Veel mensen vinden het niet leuk als ze zien dat een collega meer weet dan zij. Dit is echter geen erg slimme houding. Je zou jezelf juist open moeten stellen voor diegenen die meer ervaring hebben dan jij. Luister naar wat ze te zeggen hebben en grijp het aan als een kans om professioneel te groeien.

9. Een goede collega werkt samen in plaats van te concurreren

Samenwerken betekent werken als een team, op gelijke voet, en je best doen om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Als je daarentegen concurreert met je collega’s, dan concentreer je je alleen op je persoonlijke doelen om boven alle anderen uit te komen. Dat creëert een vijandige werkomgeving.

Als je moeite hebt om je op een gemeenschappelijk doel te concentreren, denk dan aan het bekende Afrikaanse spreekwoord dat zegt: “Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt gaan, ga dan samen.”

10. Erken de prestaties van je collega’s

Een onzeker persoon met een laag zelfbeeld zal het moeilijk vinden het succes van anderen te erkennen. Maar een goede collega probeert te waarderen wat de andere collega’s bereiken. Het bevordert namelijk een goede werkomgeving. Probeer deze tien stappen toe te passen om een goede collega te zijn en om je werk leuker te maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Littlewood, H. F., & Rojas, L. E. A. (2017). Comportamiento Organizacional Ciudadano o Buen Compañero de Trabajo: Antecedente y Consecuencias. Revista de la Facultad de Contaduría y Ciencias Administrativas, 2(3), 1-17.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.