10 prachtige citaten tegen geweld

10 prachtige citaten tegen geweld
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 23 oktober, 2019

Het is altijd een goed idee om een geschikt aantal citaten tegen geweld te hebben. Geweld veroorzaakt namelijk veel schade. Het bestaat al sinds het begin der tijden. Eigenlijk heeft de wereld nooit één enkele dag in vrede geleefd.

Er bestaan inderdaad vele citaten tegen geweld. Het ergst van alles is dat er echter ook vele andere citaten zijn die geweld aanmoedigen. Gewelddadige mensen verzinnen excuses om te rechtvaardigen wat ze doen. De meeste gewelddadige mensen geloven eigenlijk dat ze meerdere redenen hebben die hun gedrag steunen.

Ze gaan zelfs zo ver dat ze denken dat geweld logisch is. Volgens hen is het gerechtvaardigd wegens de omstandigheden die ze moeten confronteren Ze denken dan ook dat anderen misschien hetzelfde zullen doen.

Al deze citaten tegen geweld zijn er niet alleen om ons te onderhouden. Ze moeten ons helpen om na te denken over onze eigen manier van handelen. Bevorderen we vrede in ons dagelijks leven of moedigen we bewust of onbewust geweld aan? Denk hier even over na.

“Opvoeding is het vaccin tegen geweld.”

-Edward James Olmos-

Sta even stil bij deze citaten tegen geweld

De fantastische Isaac Asimov heeft één van de mooiste citaten tegen geweld geschreven. Het citaat zegt: “Geweld is de laatste toevlucht van de onbekwame mens.” Dit is de totale bevestiging. Het zegt ons dat er achter geweld alleen maar beperkingen liggen.

Antonio “Forges” Fraguas was een Spaanse grafische humorist. Hij wees op iets soortgelijks maar gaf het een specifiekere betekenis. Fraguas zei: “Geweld is de angst voor de ideeën van anderen en weinig geloof in onze eigen ideeën.” Dit gaat samen met het citaat van Asimov.

Het voegt echter een belangrijk element toe: angst. Geweld komt tot uiting als een afwijzing van andere mensen en als een laag zelfvertrouwen.

De rechtstreekse bron van geweld is niet altijd angst of beperking. Soms is het ook afkomstig van haatdragendheid en frustratie. We vinden dit idee is één van de beste citaten tegen geweld van Marshall Rosenberg.

Het gaat als volgt. “Alle geweld is het resultaat van het feit dat mensen zichzelf voor de gek houden. Ze geloven dat hun pijn afkomstig is van andere mensen en dat die mensen het bijgevolg verdienen om gestraft te worden.”

Anderzijds heeft Peter Kreeft ook een opmerking gemaakt. “Geweld is spiritueel junkfood en verveling is spirituele anorexia.” Door te zeggen dat geweld net als junkfood is, laat hij doorschijnen dat geweld tot een bevrediging leidt die uiteindelijk schade veroorzaakt.

Stilstaan bij citaten tegen geweld

De effecten van geweld

Eén van de meest verontrustende aspecten van geweld is dat het een ketting van onvoorspelbare maar negatieve gevolgen laat ontstaan, vooral voor die mensen die gewelddadig zijn.

Dit wordt heel goed uitgedrukt in dit citaat van Renny Yagosesky: “Geweld is een oncontroleerbaar dier dat meestal uiteindelijk zijn eigen meester aanvalt.”

De effecten van geweld

Martin Luther King was een groot pacifist. Dit is één van zijn fantastische citaten tegen geweld. “Geweld brengt alleen maar tijdelijke overwinningen; Geweld creëert veel meer sociale problemen dan het oplost. Het brengt dus nooit blijvende vrede.”

Dit verwijst naar die negatieve ketting van gevolgen die na een gewelddadige daad optreden. Het zijn die kettingreacties van woede en wrok die nooit eindigen.

In dezelfde zin geeft Gandhi op het volgende feit gewezen. “Een overwinning die door middel van geweld behaald is, is eigenlijk een nederlaag want het is immers tijdelijk.”

De geschiedenis bewijst dit. Soms gebruikt een persoon of een groep geweld tegen anderen. Uiteindelijk krijgen ze dan wat ze willen. Na verloop van tijd worden ze echter ook meestal zelf slachtoffers van geweld.

Uitingen van geweld die we moeten uitroeien

Eén van de meest zorgwekkende soorten geweld is die vorm van geweld die in families optreedt. Het raakt de gezinsleden diep. Dit geweld zorgt er immers voor dat ze zich in hun eigen huis bedreigd voelen. De gevolgen van dit soort geweld zijn verwoestend.

In dit opzicht heeft Luis Rojas Marcos, een psychiater, dit gezegd. “Dit irrationele verlangen naar controle, overheersing en macht over de andere persoon is de voornaamste kracht die huiselijk geweld bij koppels aanwakkert.”

Een andere vorm van dagelijks geweld is het geweld dat mensen tegen dieren plegen. Er zijn nog steeds vele mensen die niet begrijpen dat iedereen respect verdient, vooral de meest kwetsbare wezens. Dit is een citaat tegen geweld op dieren.

We moeten ook dit onthouden. “Het is noodzakelijk dat we het idee afwijzen dat de wereld gemaakt is voor de mens. Het was niet méér geschapen voor de mens dan voor de leeuwen, de arenden of de dolfijnen”. (Celso)

Uitingen van geweld

Ten slotte mogen we ook niet vergeten dat geweld één ding is en dat de vastberaden strijd tegen onrecht of onaanvaardbare daden iets anders is. In dit zin heeft Elie Wiesel het volgende gezegd. “In de confrontatie met wreedheden moeten we een kant kiezen. Stilzwijgen moedigt de beul aan.”

Hij verwijst hier naar het feit dat geweldloosheid niet hetzelfde is als passiviteit. Het is de keuze om niet over te gaan tot agressie. Uiteindelijk is dat het doel van alle pacifisten die licht werpen op het onderwerp. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.