9 soorten alternatieve psychologische therapieën om in je dagelijkse routine op te nemen
Alternatieve psychologische therapieën worden steeds populairder als aanvulling op professionele behandelingen. Dankzij het feit dat het mogelijk is om ze met relatief gemak in je dagelijkse routine op te nemen, gebruiken veel mensen ze om de resultaten van hun behandelingen te verbeteren.
In dit artikel vind je de populairste en aanbevelingen om ze toe te passen. Mis niets, want in deze wereld, waar psychisch ongemak een epidemie is, kan het nooit kwaad om wat technieken te leren om je beter te voelen.
Wat zijn alternatieve psychologische therapieën?
We hebben het over alternatieve therapieën om te verwijzen naar die therapieën die de belangrijkste psychologische therapieën aanvullen. Ze worden gekenmerkt door hun bijdrage aan betere resultaten en door het lage risico bij hun toepassing. Dat wil zeggen, ze worden altijd geassocieerd met een eerste-orde benadering en het gebruik ervan verslechtert de patiënt nooit.
Deze behandelingen worden al jaren ontwikkeld. Ze zijn gericht op de ontspanning die lichaam en geest nodig hebben tijdens de zorg voor patiënten die een psychisch gezondheidsproces doormaken.
Door middel van aanvullende therapieën wordt het aanleren van nieuwe gewoonten verbeterd en worden de voordelen van de primaire technieken versterkt.
Soorten alternatieve psychologische therapieën
Over het algemeen hangt het effect van elke alternatieve methode af van de doelstellingen van de behandeling en de therapeutische context. Hieronder vind je enkele van de meest gebruikte en hun nut voor de patiënt.
1. Muziektherapie
Muziektherapie wordt vaak gebruikt om de stemming te beïnvloeden. Van het bespelen van instrumenten tot er gewoon naar luisteren, muziek heeft belangrijke voordelen voor de geestelijke gezondheid. Het genereert welzijn, stimuleert het geheugen, helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden (Spaanse link), bevordert geluk enzovoort.
Het wordt vaak gebruikt voor mensen met neurodivergentie zoals ASS, dementie of patiënten met spraak- en motorische stoornissen.
2. Bach bloesemtherapie
Deze vorm van aromatherapie is gebaseerd op het sublinguaal aanbrengen van druppels essentiële bloemenoliën. Er is een lijst van deze oliën met hun bijbehorende effecten op de stemming. Dit gaat van het verminderen van angst, het beëindigen van het gevoel van eenzaamheid, enzovoort tot 38 Bach-bloemen.
Het is tegenwoordig een van de meest modieuze alternatieve therapieën. Je moet echter weten dat de effectiviteit ervan niet wetenschappelijk is bewezen (Engelse link).
Er wordt gesuggereerd dat de positieve resultaten te wijten zijn aan het placebo-effect (Engelse link) en dat veel onderzoeken naar deze planten bevooroordeeld zijn. Ze worden echter vaak gebruikt vanwege hun 100% natuurlijke samenstelling en onmerkbare bijwerkingen.
3. Lachtherapie
Deze vorm van aanvullende therapie zoekt de voordelen van oprecht en visceraal lachen door middel van verschillende oefeningen. Omdat het een proces is tegen stress en spanning, kan de toepassing ervan de spieren ontspannen, onaangename gewaarwordingen verlichten of de bloedsomloop verbeteren.
Het is een therapie die vaak wordt gebruikt bij patiënten met ernstige ziekten of lichamelijke pijn, zoals kanker.
Het kan de immuunrespons verbeteren (Engelse link), stress verminderen, de stemming verbeteren, het gevoel van eigenwaarde vergroten en de tolerantie voor pijn en vermoeidheid verbeteren.
4. Dierentherapie
Contact met vriendelijke en gezellige dieren heeft een aantal voordelen voor de geestelijke gezondheid van mensen. Zo geeft dierentherapie niet alleen een boost aan de stemming, maar grijpt het ook in bij de ontwikkeling van empathie en andere vaardigheden, zoals sociale vaardigheden of communicatie.
In dit verband wordt in een publicatie van het International Journal of Care Sciences benadrukt dat de aanwezigheid van dieren verlicht, ontspant en spanningen verlicht (Engelse link).
Het is echter belangrijk om rekening te houden met de morele bagage van de patiënt, omdat veel mensen weigeren ze te gebruiken als er andere opties beschikbaar zijn. Het is ook cruciaal om centra en behandelaars te kiezen die dierenwelzijn garanderen.
5. Biofeedback
Deze merkwaardige techniek, enigszins verward met neurofeedback en niet zo bekend als de andere genoemde, helpt mensen controle te krijgen over hun fysieke en fysiologische processen. Het bestaat uit het plaatsen van meetinstrumenten (EEG, ECG, etc.) om bepaalde constanten van de patiënt te analyseren. Denk aan zaken zoals hersengolven of hart- en ademhalingsritmes.
Op deze manier krijg je directe feedback over je functies en ritmes en kun je ze zien veranderen als je bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doet. Biofeedback kan onder andere gebruikt worden bij spanningshoofdpijn (Engelse link), nerveuze hyperactiviteit, angst of chronische pijn .
6. Acupunctuur
Deze techniek, gemoderniseerd vanuit de traditionele oosterse geneeskunde, is effectief gebleken bij verschillende psychologische benaderingen, zoals de behandeling van depressie (Engelse link).
Er is echter discussie over de effectiviteit van acupunctuur als aanvullende of primaire methode. Dit komt doordat onderzoeken meestal weinig proefpersonen hebben. Daardoor is het niet mogelijk om te generaliseren.
7. Kunstzinnige therapie
Kunstzinnige therapie is een van de meest gebruikelijke keuzes voor mensen die gevoelig en creatief zijn. Het helpt vooral bij het verbeteren (Engelse link) van emotionele expressie (Engelse link), communicatie, socialisatie en zelfkennis .
Maar de effectiviteit moet nog bewezen worden. Dit omdat de effecten moeilijk te veralgemenen zijn door interpersoonlijke verschillen en de betrouwbaarheid van studies. Het medium van keuze voor artistieke activiteiten is in dit geval visueel of audiovisueel: schilderen, beeldhouwen, videobewerking, etc.
8. Danstherapie
We voegen de kracht van dans toe aan alternatieve psychologische therapieën. Lichaamsbeweging stelt ons in staat om uit te drukken wat woorden niet kunnen, met een reeks bijdragen (Spaanse link) die de fysieke activiteit, zelfkennis en het gebruik van capaciteiten verhogen die het gevoel van eigenwaarde verbeteren.
9. Meditatie
De verschillende meditatietechnieken, van yoga tot mindfulness, hebben bewezen een fantastisch hulpmiddel te zijn om te ontspannen, de aandacht te richten, emoties te reguleren (Engelse link) en angst te verminderen, naast andere voordelen. Idealiter kan een professional je helpen bij het vinden van de modaliteit die het beste voor je werkt en je begeleiden bij het leerproces.
Alternatieve psychologische therapieën: een weg die behandeling uit eerste hand mogelijk maakt
Hoewel bepaalde activiteiten die je hier leest (dansen, naar muziek luisteren, mediteren, enz.) een positieve invloed hebben op de gezondheid van mensen, worden ze niet beschouwd als substituten voor psychotherapie op zich. Eerder als versterkers van de effecten van de eerstekeuzetherapie.
Dus als je het gevoel hebt dat je geestelijke gezondheid achteruit gaat, overweeg dan om deze opties te beoefenen, altijd met de hulp van een professional.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Castro Ronald, A., Rojas Melgarejo, A., Vásquez Grados, G., Condori Taza, N. N., Zamora Galarza, M. L. L., Mendoza Carrasco, M. V., & Aliaga Cruz, R. (2023). La musicoterapia en la neuroeducación para el aprendizaje de habilidades sociales de estudiantes con tea en contexto inclusivo. Educación, 29(1), 67–78. https://revistas.unife.edu.pe/index.php/educacion/article/view/2890
- Del Río Diéguez, M., & Sanz Aránguez Ávila, B. (2019). Arteterapia y salud mental. Metas de Enfermería, 22(10). https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7155526
- García, B. G., & Belmonte, C. R. (2020). Impacto de la musicoterapia en la calidad de vida de personas con discapacidad intelectual: una revisión de la literatura. Revista de Investigación en Musicoterapia, 3, 34-53.
- Konstantinos Koukourikos, M., PhD, Athanasia Georgopoulou, R., Lambrini Kourkouta, P., & Areti Tsaloglidou, M., PhD. (2019). Benefits of Animal Assisted Therapy in Mental Health. International Journal of Caring Sciences, 12(3). https://www.researchgate.net/publication/336810495_Benefits_of_Animal_Assisted_Therapy_in_Mental_Health
- Kral, T. R., Schuyler, B. S., Mumford, J. A., Rosenkranz, M. A., Lutz, A., & Davidson, R. J. (2018). Impact of short-and long-term mindfulness meditation training on amygdala reactivity to emotional stimuli. Neuroimage, 181, 301-313. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6671286/
- Rastogi, R., Chaturvedi, D. K., Satya, S., Arora, N., Yadav, V., Yadav, V., … & Chauhan, S. (2022). Statistical analysis of EMG and GSR biofeedback efficacy on different modes for chronic TTH on various indicators. International Journal of Advanced Intelligence Paradigms, 21(1-2), 109-128. https://www.inderscienceonline.com/doi/abs/10.1504/IJAIP.2022.121033
- Sánchez-Lozano, J., & Pizarro, S. M. (2023). Risoterapia en la mejora del estado de ánimo de pacientes con cáncer: Revisión de la literatura. Medicina naturista, 17(2), 49-55. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=9004262
- Smits, R. M., Veldhuijzen, D. S., Olde Hartman, T., Peerdeman, K. J., Van Vliet, L. M., Van Middendorp, H., … & Evers, A. W. (2021). Explaining placebo effects in an online survey study: Does ‘Pavlov’ring a bell? Plos one, 16(3), e0247103. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0247103
- Villarreal-Zegarra, D., & Taype-Rondan, A. (2019). Use of unproven treatments in mental health: The case of Bach Flowers. Revista de la Facultad de Medicina, 67(4), 721-721. https://www.researchgate.net/publication/338560074_Use_of_unproven_treatments_in_mental_health_The_case_of_Bach_Flowers
- Yang, N. N., Lin, L. L., Li, Y. J., Li, H. P., Cao, Y., Tan, C. X., … & Liu, C. Z. (2022). Potential mechanisms and clinical effectiveness of acupuncture in depression. Current Neuropharmacology, 20(4), 738-750. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cn/2022/00000020/00000004/art00007
- Yepez Ardila, S. (2023). Aportes de la danzaterapia al bienestar integral de los jóvenes de Medellín entre los 15 y 28 años [trabajo de pregrado]. Universidad de Antioquia. https://bibliotecadigital.udea.edu.co/handle/10495/36909