Zes vormen van kunsttherapie voor volwassenen
Ken jij de vormen van kunsttherapie? We leven tegenwoordig erg drukke levens. Soms hebben we geen moment om te ontkoppelen of zelfs uit te rusten. We kijken om de haverklap op onze telefoon of sociale media. We zitten geregeld uren achter elkaar op onze computers of tablets.
Soms kan het daarom erg ontspannend zijn om dingen te doen die niet via een scherm kunnen worden gedaan. Voor veel mensen zijn dit geweldige manieren om zich even helemaal los te koppelen. Deze vormen van kunsttherapie voor volwassenen zijn hier perfecte voorbeelden van.
Kunsttherapie geeft je de kans om je creativiteit te uiten. Afgezien van het creatieve aspect (zonder te suggereren dat het minder belangrijk is), kan het echter ook helpen om je geestelijke gezondheid te verbeteren.
Een van de voornaamste voordelen van kunsttherapie is dat zowel kinderen, als tieners, als ouderen eraan mee kunnen doen. In dit artikel delen we echter zes vormen van kunsttherapie voor volwassenen.
Kleuren is een van de beste vormen van kunsttherapie
Het is niet altijd makkelijk om iets te maken met slechts een leeg velletje papier. Soms kan het zelfs vrij stressvol zijn als het je niet lukt om je creatieve geest te laten ontwaken.
Misschien komt er aanvankelijk helemaal geen goed idee in je op, wat zeer frustrerend kan zijn. Soms kan een leeg kleurboek daarom het perfecte middel zijn om je ideeën te ordenen en je creatieve blokkades op te heffen. Het kan je helpen om jezelf te bevrijden van je angst en je creativiteit de vrije loop te laten.
Kleuren biedt volwassenen de mogelijkheid om zich weer kind te voelen. Deze activiteit helpt om oude jeugdherinneringen op te roepen. Met andere woorden, het is een manier om terug te gaan in de tijd. Dit kan mensen helpen hun huidige problemen in perspectief te plaatsen.
Tekenen zal je problemen niet laten verdwijnen. Het kan echter wel helpen de stress die ze veroorzaken te verlichten. Het kan je ook troosten en je geest bevrijden van de eisen van het dagelijks leven.
Buiten tekenen in een natuurlijke omgeving
We hebben allemaal een creatieve kant. Soms kan het echter moeilijk zijn om de nodige tijd en ruimte te vinden om deze creativiteit zijn gang te laten gaan. Als je dit toch graag wilt bereiken, zul je hier enige moeite voor moeten doen en op zoek moeten gaan naar stimuli die je hierbij kunnen helpen.
Buiten tekenen kan in dit geval erg rustgevend zijn. In contact komen met de natuur, diep ademhalen, je longen vullen en jezelf bevrijden door te tekenen is ontspannend. Je kunt ervoor kiezen om een herinnering, een afbeelding of iets dat je op dat moment ziet te tekenen. Alles mag!
Dit is een van die vormen van kunsttherapie die de meeste voordelen kunnen bieden. Als het mooi weer is, kun je het doen in een park, op een open veld, in de bergen of op het strand. Het belangrijkste is om jezelf terwijl je het doet volledig te laten gaan. Dit zou je moeten helpen om je gevoel van vrijheid en creativiteit te bevrijden.
Schrijf een gedicht
Als je meer affiniteit hebt met schrijven, kun je je fantasie de vrije loop laten door een gedicht te schrijven. Pak er wat papier en een pen bij en druk je gevoelens, gedachten, emoties, wensen of dromen uit.
Laat ze stromen. Zowel de goede, die een glimlach op je gezicht toveren, als de slechte. Vooral het op papier zetten van je slechte gevoelens, gedachten en emoties zal je bevrijden.
Je kunt ook gedichten in elkaar zetten van krantenknipsels of stukjes tekst uit tijdschriften. Doe alle knipsels in een potje of doos en haal ze er vervolgens een voor een uit. Hoewel de worden vooraf worden bepaald, zul je er met je creativiteit een mooi gedicht van maken. Klinkt leuk, toch?
Iets maken met je naam
Je hebt gedurende leven vast weleens je naam doelloos meerdere malen op een stukje papier geschreven terwijl je aan het werk was, tijdens de les of tijdens een telefoongesprek.
Misschien deed je het om je te helpen dagdromen. Of misschien had je het gevoel dat het je hielp je te concentreren op wat de leraar uitlegde of wat de persoon aan de andere kant van de lijn zei.
Probeer dit keer eens je naam op een vel papier te schrijven en er vervolgens iets nieuws van te maken. Laat je meeslepen. Gebruik verschillende kleuren, vormen, schaduwen, etc. Vind de beste manier om jezelf te uiten.
Bodypainting
Er bestaan speciale verven die je kunt gebruiken om je lichaam te beschilderen. Als je nog nooit bodypainting hebt geprobeerd en het je interessant lijkt, moet je het beslist eens proberen! Als je een paar uur de tijd zou nemen om je eigen lichaam te beschilderen, wat zou je dan tekenen?
Deze vorm van schilderen verbindt je met je innerlijke zelf en geeft je de kans deze gedachten te weerspiegelen op je uiterlijke zelf.
Dit bevordert niet alleen je creativiteit, het helpt je ook om je huidige leven in perspectief te plaatsen. Het leert je om in contact te komen met jezelf, jezelf te accepteren en in harmonie te raken met je innerlijk, wat vervolgens je persoonlijke groei ten goede komt.
Tekenen in het zand
Toen we kinderen waren, hielden we ervan om met onze vinger in het zand te tekenen. Soms pakten we er zelfs een emmer bij om een kasteel of een huis te bouwen.
Als volwassenen kunnen we ook gebruikmaken van zand om onze verbeelding te ontwikkelen. Zand stelt ons in staat om te experimenteren met onze omgeving en een aantal van die geweldige herinneringen uit onze kindertijd opnieuw te beleven.
Je kunt ervoor kiezen om meerdere tekeningen, vormen of woorden te maken. Het zal je helpen om je innerlijke wereld naar buiten te brengen. Het kan ook een zeer nuttig hulpmiddel zijn om die innerlijke criticus te vermijden waar we ons vaak aan onderwerpen.
Deze vormen van kunsttherapie zijn manieren om jezelf ongeremd te uiten. Ze stellen je in staat je emoties te kanaliseren, je vaardigheden aan te scherpen en je creativiteit te bevorderen.
Ze helpen je je verlangens, vreugden en angsten vorm te geven door middel van kunst. Op die manier kun je verbinding maken met je innerlijke wereld en een vruchtbare bodem creëren voor persoonlijke groei.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Slayton, S. C., D’Archer, J., & Kaplan, F. (2010). Outcome studies on the efficacy of art therapy: A review of findings. Art therapy, 27(3), 108-118.
- Scope, A., Uttley, L., & Sutton, A. (2017). A qualitative systematic review of service user and service provider perspectives on the acceptability, relative benefits, and potential harms of art therapy for people with non‐psychotic mental health disorders. Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice, 90(1), 25-43.
- Schouten, K. A., de Niet, G. J., Knipscheer, J. W., Kleber, R. J., & Hutschemaekers, G. J. (2015). The effectiveness of art therapy in the treatment of traumatized adults: a systematic review on art therapy and trauma. Trauma, violence, & abuse, 16(2), 220-228.
- Snyder, B. A. (1997). Expressive art therapy techniques: Healing the soul through creativity. The Journal of Humanistic Education and Development, 36(2), 74-82.