Zes ingrediënten van transformatieve reizen

Je verdient minstens één levensveranderende reis en zou die ook moeten maken. Het zijn ontsnappingen die je persoonlijke groei bevorderen, een nieuwe betekenis aan je bestaan geven en je waardevolle kennis schenken.
Zes ingrediënten van transformatieve reizen

Laatste update: 01 februari, 2022

Of je nu 20 of 65 bent, alleen of met anderen, het maakt niet uit. Transformatieve reizen zijn inderdaad een oefening in vrijheid, ontdekking en zelfkennis. We hebben het hier echter niet over klassieke vakanties of geprogrammeerde routes bij een touroperator.

In feite heeft transformationeel reizen een filosofische, psychologische en transcendentale component die veel diepgaander en verrijkender is. Een voorbeeld hiervan is te zien in de ervaringen van Ida Pfeiffer (1797-1858). Deze rijke Oostenrijkse koopmansdochter werd opgevoed door een vader die erop stond dat ze haar dromen verwezenlijkte.

Helaas stierf haar vader toen ze nog maar negen jaar oud was, waardoor ze gedwongen werd zich te onderwerpen aan het huwelijk en kinderen. Ze is zelfs getrouwd met een man die 24 jaar ouder is dan zij, en pas toen haar kinderen volwassen waren, besloot ze haar leven te veranderen. Ze ging naar Triëst en ontdekte de zee voor de eerste keer. Dat was haar transformatieve reis.

Ida Pfeiffer verliet vervolgens haar leven als huisvrouw en reisde de hele wereld over, waar ze reisschrijver werd en de eerste Europese vrouw die het eiland Borneo bezocht. Dit vertegenwoordigt de noodzaak om afstand te nemen van je dagelijkse routines om je leven grondig te veranderen.

“Reizen is ontdekken dat iedereen het bij het verkeerde eind heeft over andere landen.”

-Aldous Huxley-

Jongen die tussen bergen loopt en zijn transformatieve reizen beleeft

Transformatieve reizen

Als je een antropologische en filosofische oorsprong van transformatieve reizen wilt vinden, kun je het boek van Joseph Campbell, The Hero’s Journey (1990) raadplegen. Dit werk beschrijft de stadia die de reiziger doorloopt die zijn gewone wereld verlaat wanneer hij de roep van avontuur voelt. In feite, hoe hij uiteindelijk het onbekende overstijgt om zijn beloning te krijgen.

Dit soort reizen is altijd de heilige graal geweest waar miljoenen mensen in de loop van de geschiedenis naar verlangden. Desalniettemin is er in werkelijkheid geen schat of beloning nodig, omdat de ware bevrediging in de reis zelf wordt gevonden. In die ervaringen die in staat zijn je te veranderen, je zelfbewustzijn te laten ontwaken en meer betekenis aan je leven toe te voegen.

De reis met betekenis en met een transformerend doel is er een die je in een onbekend scenario plaatst dat je in staat stelt om opnieuw contact met jezelf te maken.

In feite ben je in staat om die filters van trots opzij te zetten en op een nederige manier contact te maken met de wereld. Dan ontdek je hoe klein je bent. Pas dan word je van binnen wakker. Laten we eens kijken naar de ingrediënten die dit soort reizen mogelijk maken.

1. Het vertrek: de noodzaak van verandering in tijden van crisis

Transformatieve reizen zijn niet zoals andere vakanties waar alles gepland is. Met andere woorden, in dit soort ervaringen neem je geen passieve en afwachtende rol aan. Het gaat inderdaad niet om op het strand liggen, een paar kilometer wandelen van het hotel en boodschappen doen.

In feite streven dit soort reizen over het algemeen naar interne transformatie. Dat kan alleen als je het gevoel hebt iets achter te moeten laten. Daarom hebben ze de neiging om in tijden van crisis naar voren te komen als een behoefte aan verandering.

In dit geval voel je een verlangen, een innerlijke behoefte om nieuwe dingen te voelen. Daarom is je geest voorbereid en klaar voor zo’n transformerende gebeurtenis.

Wat veel mensen tijdens hun reizen zoeken, is persoonlijke voldoening te bereiken

2. De toerist buiten beschouwing latend om een reiziger te zijn

Als toerist reis je naar een nieuw land voor plezier en genot. Als reiziger verlang je er echter naar om het te ontdekken. Als toerist hoop je zoveel mogelijk souvenirs mee naar huis te nemen in je koffer, veel dingen te kopen, plezier te hebben en prachtige landschappen te zien.

Als reiziger heb je geen voorwerpen nodig. In feite zoek je ervaringen en realiseer je je dat dit betekent dat je de goede en slechte kanten van je bestemming kent.

Elke transformatieve reis vereist een volledige onderdompeling in de cultuur en gebruiken van je bestemming. Je maakt immers contact met de mensen, ontdekt en beleeft een avontuur.

3. Een externe en interne reis

Een van de doelen van transformatief reizen is het verwerven van zelfkennis. De Universiteit van Virginia (VS) voerde echter een onderzoek uit (Engelse link) dat beweert dat het niet altijd gemakkelijk is om deze psychologische competentie te bereiken en dat het niet kan worden verkregen door eenvoudige introspectie.

Jezelf kennen, contact maken met wat je bent en wat je definieert, bereik je door jezelf in nieuwe scenario’s te plaatsen, nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe mensen te ontmoeten. Het gebeurt soms door te transcenderen naar het onbekende, naar wat verder gaat dan je comfortzone. Bovendien onthult het die gebieden van jezelf die je nog niet kende.

4. Transformatieve reizen verbinden je met de planeet

We leven allemaal in een gestreste samenleving, gevangen in doolhoven van zorgen en schaduwen van onzekerheid. Daarom is het geen wonder dat transformerend reizen een bloeiende ervaring is en een doel waar veel reizigers naar op zoek zijn. Touroperators weten dit en zijn zich ervan bewust dat veel mensen zelfverbetering en persoonlijke groei willen, niet zozeer zand en zee.

Transformatieve reizen proberen in jou een nieuwe manier van zijn en deelnemen aan de wereld te bevorderen. Dit wordt bereikt door op een andere manier verbinding te maken met de planeet. Veel van die innerlijke verandering ontwaakt of bloeit in je als je contact maakt met de natuur. Ook in de onderdompeling van heel verschillende culturen.

5. Obstakels overwinnen

Reizen die in je herinneringen blijven en niet in de fotogalerijen van je mobiel, zijn die waar je iets van leert. Deze lering ontstaat wanneer je een nieuw vermogen in jezelf ontdekt, of wanneer je een soort angst of obstakel overwint.

Sterker nog, op het moment dat je jezelf toestaat voorbij je gebruikelijke routine en je comfortzone te gaan, verbreed je je perspectieven en ben je in staat jezelf te transformeren.

Je leeft drie keer een reis. Wanneer je het droomt, wanneer je het beleeft en wanneer je het je herinnert.

Roodharige vrouw geniet van transformerende reizen

6. Alles teruggeven en waarderen tijdens transformatieve reizen

Niets wordt geïnternaliseerd en geconsolideerd in je ervarings- en emotionele geheugen als je niet analyseert wat je hebt meegemaakt.

Wanneer je na een van deze transformerende reizen naar huis terugkeert naar de routine en je dagelijkse leven, voel je je vreemd en misplaatst. In feite kan je terugkeer zelfs pijnlijk zijn, omdat je je link met het nieuwe, het stimulerende en het andere niet wilt verbreken.

Maar geleidelijk aan integreer je die nieuwe fragmenten in je eigen leven. Ze vinden hun eigen plek en blijven je verrijken, nieuwe perspectieven genereren en je broodnodige reflecties wakker maken. Het is echter zeer waarschijnlijk dat je binnen een paar weken na je terugkeer een aantal nieuwe beslissingen moet nemen.

Dat komt omdat er wordt gezegd dat elke reis je een beetje verandert. Je keert niet terug naar huis als dezelfde persoon die is vertrokken. Het is dan dat de mogelijkheid zich opent dat het misschien tijd is om het leven vorm te geven dat je echt wilt…


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Campbell, Joseph (1990) El viaje del héroe. HarperCollins
  • Stone, Matthew & Petrick, James. (2013). The Educational Benefits of Travel Experiences A Literature Review. Journal of Travel Research. 52. 731-744. 10.1177/0047287513500588.
  • Skavronskaya, L., Moyle, B., & Scott, N. (2020). The Experience of Novelty and the Novelty of Experience. Frontiers in psychology11, 322. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.00322

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.