Ze zeggen dat je te intens en overgevoelig bent: wat is het probleem?
“Ze zeggen dat ik te intens ben, dat ik alles te persoonlijk opvat en dat ik de neiging heb om te overdrijven wat me overkomt.” Komt dit je bekend voor? In feite zijn we in onze interne universums allemaal gevoelig voor onze emoties. Sommigen van ons gaan echter op een andere manier om met wat we voelen.
Als mensen zeggen dat je te intens bent, onderdruk je waarschijnlijk je gevoelens niet. Je drukt ze openlijk uit, zonder filters. In feite beleef je op een diepere manier het hele scala aan emoties die de mens definiëren. Dit betekent dat je soms ambivalent wordt. Je kunt bijvoorbeeld op gelukkige momenten elementen van verdriet en angst voelen.
Klinkt dit als hoe jij bent? Zo ja, is er iets mis als je je identificeert met dit psycho-emotionele profiel? Het antwoord is nee. We leven echter in een wereld die gewend en bijna geobsedeerd is door de definitie van ‘normaliteit’.
Daarom, als je een intense persoonlijkheid hebt, zou je de neiging kunnen hebben om als onvoorspelbaar en moeilijk te controleren of te begrijpen te worden beschouwd. In feite begrijpen mensen je niet. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.
Emotionele intensiteit is een eigenschap die vaak voorkomt bij zeer empathische mensen met een hoog sensitiviteitsprofiel.
Ze zeggen dat je een intens persoon bent: wat kun je doen?
Als mensen je vertellen dat je een intens persoon bent, kan het zijn dat je je er nogal geïrriteerd door voelt. Toch zijn er veel mensen die het gewoon leuk vinden om labels op anderen te plakken. Bovendien accepteert of begrijpt onze samenleving niet degenen die openlijk hun emoties uiten of gevoeliger reageren op een gebeurtenis.
Deze mensen zien je als een zeldzame vogel die niet alleen moeilijk te begrijpen maar ook te beheersen is. Ze zien je als onvoorspelbaar, overdreven gepassioneerd en als iemand die een non-conformistische vorm van vitaliteit vertoont in een wereld die gewend is aan zelfbeheersing. Ze denken dat je geheimzinnig bent, hebben echter de neiging om ‘verschillende’ persoonlijkheden als bedreigend te beschouwen.
Dus, hoe moet je handelen als je wordt verteld dat je intens bent?
Begrijp wie je bent, zodat je weet dat je geen probleem hebt
Intense persoonlijkheid houdt verband met hooggevoeligheid en andere eigenschappen. In feite hebben de Vanderbilt University in Tennessee en het Massachusetts Hospital enkele jaren geleden een Studie (Engelse link) over dit onderwerp gepubliceerd. Voor de detectie ervan is een schaal ontwikkeld .
Met andere woorden, emotionele intensiteit heeft kenmerken die meetbaar en identificeerbaar zijn. Laten we eens kijken wat ze zijn:
- Emotionele diepgang en passie. Elke emotie, of deze nu positief of negatief is, ervaar je intens. Daarnaast ben je zeer betrokken en gepassioneerd in wat je doet.
- Hoge empathie en gevoeligheid. Je bezit de eigenschap van hoogsensitiviteit, zowel emotioneel als fysiologisch. Dit betekent dat je de neiging hebt om te worden beïnvloed door bepaalde geluiden, geuren en intense lichten.
- Hoge perceptie en observatie. Je bent ook extreem intuïtief.
- Je persoonlijkheidspatroon correleert met extraversie.
- Verder ben je zeer fantasierijk, creatief en dynamisch. Je bent actief en hebt behoefte aan verbinding met je omgeving.
- Je hebt de neiging om existentiële crises te ervaren, je stelt bijvoorbeeld veel aspecten van de werkelijkheid in vraag, zoals de samenleving, relaties, de zin van het leven, etc.
- Emotionele ambivalentie. Je ervaart vaak gedachten en/of emoties van zowel positieve als negatieve valentie.
Als je emotioneel intens bent, ervaar je extase. Dit is een overweldigende emotie die je ervaart als je geniet van dingen… kunst, je werk, je vriendschappen of liefde. Het is een uitbundige manier om van het leven te genieten die voor anderen vaak verontrustend of intimiderend kan zijn.
Waarom is intens zijn een probleem voor anderen?
Als ze je vertellen dat je een intens persoon bent, is het eerste wat je voelt dat er iets mis met je is. Je moet echter weten dat emotionele intensiteit geen stoornis is. In feite beantwoorden dit soort opmerkingen aan de gewoonte om elk soort gedrag als ‘buitensporig’ te zien dat niet in overeenstemming is met de ‘norm’.
Eva is “te intens.” Paul is “te verlegen.” Laura is “te dramatisch.” Peter is “te impulsief.” In feite vinden we het allemaal moeilijk om ons aan te passen aan het soort gedrag dat geen aandacht trekt. Als je een intense persoonlijkheid hebt, zul je dus zeker ups en downs ervaren in je sociale relaties.
Je bent dynamisch en hebt grote intellectuele stimulatie nodig. Dit betekent dat niet iedereen je kan bijhouden. Je wordt gezien als “te hyperactief, gepassioneerd, veranderlijk”… Ook heb je, gezien je grote empathie en emotionele diepgang, vaak problemen in je emotionele relaties.
In feite voel je je niet altijd zo geliefd als zou moeten. Ook ben je extreem gevoelig voor kritiek en heb je vaak last van teleurstellingen.
Als je emotioneel intens bent, staan de vreugde, passie en vitaliteit die je ervaart in directe verhouding tot het lijden dat je soms kunt ervaren. Je leeft je leven maximaal.
Wat je moet onthouden?
Te horen krijgen dat je een intens persoon bent, is niet de kern van het probleem. Want wat anderen van je denken, doet er helemaal niet toe. Want wat is het leven als je het niet authentiek, intens en hartstochtelijk beleeft? Er is nog één ding.
De gevoeligheid van je intense persoonlijkheid maakt het vaak moeilijk voor je om erbij te horen, bevredigende sociale relaties te onderhouden en immuun te zijn voor het onrecht van de wereld. Bovendien vind je het misschien moeilijk om je emoties te reguleren, vooral als ze kunnen leiden tot verdriet, teleurstelling, tegenspraak of angst.
Je moet leren hoe je je talenten optimaal kunt benutten. Je kunt dit doen door bepaalde vaardigheden te ontwikkelen om je emoties te beheersen. Daarnaast moet je je verwachtingen over mensen en het leven zelf bijstellen en realistischer zijn. Dat komt omdat je met vleugels geboren bent, maar soms te hoog vliegt en je perspectief verliest.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: An fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions. Brain and Behavior, 4(4), 580–594. https://doi.org/10.1002/brb3.242
- Bachorowski, Jo-Anne & Braaten, Ellen. (1994). Emotional intensity: Measurement and theoretical implications. Personality and Individual Differences. 17. 191-199. 10.1016/0191-8869(94)90025-6.
- Jacobsen, M. E. (2000). The gifted adult: A revolutionary guide for liberating everyday genius. Ballantine Books.