Wetenschap: lichaamsbeweging helpt bij genereren van nieuwe neuronen
Niemand twijfelt aan de voordelen van lichaamsbeweging. Het bevordert niet alleen een goede gezondheid, maar het heeft ook een zeer positieve invloed op de stemming. Nu heeft de wetenschap ontdekt dat het ook helpt bij het genereren van nieuwe neuronen.
Sinds 1964 weten we op basis van het onderzoek van de beroemde neurowetenschapper Marian Diamond dat de hersenen plastisch en adaptief zijn. Dit wierp de oude overtuiging omver dat het onmogelijk was om nieuwe neuronen te genereren. Daarnaast weten we nu ook dat lichaamsbeweging een van de promotors/motivators/stimulatoren is van neurogenese.
In feite is het mogelijk om nieuwe neuronen te genereren door middel van goede voeding, diversiteit in cognitieve activiteit, blootstelling aan nieuwigheden en een stimulerende sociale omgeving. De studie uitgevoerd door Diamond, aan de Universiteit van Berkeley, en andere, meer recente studies, vonden een belangrijke relatie tussen neurogenese en lichaamsbeweging.
“ Het brein in beweging leert sneller .”
-Isabel Maria Martin-
Nieuwe neuronen genereren
Een normaal brein bevat 100 miljard neuronen, waarvan de meeste zich vóór de geboorte vormen. Bovendien blijven we ze tijdens de vroege kinderjaren in een aanzienlijk tempo produceren. Later vertraagt deze productie. Het proces wordt echter gedurende het hele leven gehandhaafd.
Onlangs heeft een team van onderzoekers van de Harvard University, onder leiding van Rudolph Tanzi, een onderzoek gepubliceerd waarin staat dat de hippocampus tussen de 700 en 1.500 nieuwe neuronen per dag produceert. Dit is een heel laag aantal cellen, maar het levert een waardevolle bijdrage aan het actief houden van veel hersenverbindingen.
Deze studie onderzocht ook de mechanismen die de hippocampus kunnen stimuleren, zodat deze de productie van nieuwe neuronen verhoogt. Het bracht een aantal uiterst interessante gegevens aan het licht.
Lichaamsbeweging en het genereren van nieuwe neuronen
Mariane Diamond had de relatie tussen lichaamsbeweging en het genereren van nieuwe neuronen al onderzocht. Ze gebruikte ratten als proefdieren. Ze scheidde ze in twee groepen: sommige ratten werden in een kleine kooi gehouden, geïsoleerd en verstoken van activiteit. Anderen hadden een grotere kooi, met andere speelmogelijkheden en kregen een gevarieerd dieet.
Na 80 dagen werden hun hersenen geanalyseerd. Het bleek dat de hersenschors van de ratten in de ‘verrijkte omgeving’ was aangepast. Hun cortex was groter, ze hadden meer bloedvaten in het gebied en hun niveaus van een eiwit dat bekend staat als BDNF waren toegenomen. Dit laatste komt tot uiting in de cortex en de hippocampus en wordt geassocieerd met leer- en geheugenprocessen.
In het experiment van Dr. Tanzi, uitgevoerd met muizen, werd ook het effect van lichaamsbeweging op hersenveranderingen en het genereren van nieuwe neuronen geëvalueerd.
De resultaten waren overweldigend. Het suggereerde dat aërobe oefening de productie van neuronen verdubbelde. Bovendien verhoogde het, naast het verhogen van BDNF, ook de productie van het enzym GPLD1, dat betrokken is bij neurogenese.
Transcendentale implicaties
Experimenten die verband houden met het verband tussen lichaamsbeweging en de aanmaak van nieuwe neuronen zijn tot nu toe alleen met dieren uitgevoerd. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat het ook voor mensen zou gelden. Wat nog niet bekend is, is welk type aerobe oefening en voor welke periode het meest effectief zou zijn.
Er zijn aanwijzingen dat het wenselijk is om tussen de 120 en 150 minuten per week te sporten. Toch zijn de beschikbare gegevens niet sterk genoeg om deze hypothese te bevestigen. Zwemmen wordt in dit opzicht beschouwd als de lichaamsbeweging met de meeste voordelen.
Het is duidelijk dat lichaamsbeweging helpt bij het genereren van nieuwe neuronen, de aandachtsprocessen verbetert, de cognitieve flexibiliteit vergroot en het leren en geheugen bevordert. Bovendien is het mogelijk dat het in korte tijd een specifieke toepassing zal hebben bij de behandeling van ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.
Voor nu is het de moeite waard om kennis te nemen van deze bevindingen. Het lijkt er namelijk zeker op dat het aannemen van de gewoonte om regelmatig te sporten positieve gevolgen heeft. Waarom zou je het niet eens proberen?
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Siteneski, A., Sánchez García, J. A., & Olescowicz, G. (2020). Neurogénesis Y Ejercicios Físicos: Una Actualización. Revista Ecuatoriana de Neurología, 29(1), 125-136.