Wat te doen als je partner zegt biseksueel te zijn?
In dit artikel gaan we onderzoeken wat je kunt doen als je partner vertelt biseksueel te zijn. Misschien vind je deze situatie verwarrend en uitdagend. Tegelijkertijd kan het je echter nieuwe leren en groei vergemakkelijken.
Relaties zijn gevoelige gebieden. Het zijn structuren die in stand worden gehouden dankzij gedeelde communicatie, vertrouwen, respect en liefde. Tegelijkertijd zijn ze echter nogal fragiel omdat hun stevigheid kan worden bedreigd door onvoorziene situaties. Soms zijn dit veranderingen, ontdekkingen en transformaties bij een van de partners.
Biseksualiteit
Op het eerste gezicht, en als je rekening houdt met de betekenis van het voorvoegsel “bi” (twee), lijkt het vrij eenvoudig om biseksualiteit te definiëren als een seksuele geaardheid waarbij de erotisch-affectieve aantrekkingskracht op zowel mannen als vrouwen is gericht. Dat komt omdat we gewend zijn om over de wereld en seksualiteit te denken op de man/vrouw-as.
Wanneer we echter het spectrum verbreden, realiseren we ons dat biseksualiteit seksueel verlangen en romantische verwachtingen kan inhouden die gericht zijn op meer dan één geslacht en genderidentiteit.
Op deze manier wordt biseksualiteit geconfigureerd als een van de meestvoorkomende vormen van seksuele diversiteit. Bovendien laat het zien hoe exclusieve heteroseksualiteit een bepaald normatief karakter heeft en dat verlangen langs meer dan één vooraf bepaald pad kan reizen.
Mythen over biseksualiteit
Vanwege de uitdaging die biseksualiteit vertegenwoordigt voor heteronormativiteit, is een reeks stigmatiserende mythen opgebouwd rond mensen die zich identificeren als biseksueel. Deze mythen zijn niet alleen onwaar, ze genereren ook discriminatie en vragen over de keuzes en beslissingen van biseksuele mensen.
Promiscuïteit en ontrouw
Misschien wel de meest wijdverbreide mythe is dat biseksuele mensen de neiging hebben om promiscue te zijn. In feite wordt ten onrechte aangenomen dat wanneer een persoon zich aangetrokken voelt tot meer dan één geslacht, ze de neiging hebben om meer seksuele partners te hebben en monogamie te vermijden.
Er is echter geen enkel bewijs dat de correlatie tussen seksuele geaardheid, promiscuïteit en ontrouw aantoont.
Besluiteloosheid en verwarring
Een andere wijdverbreide mythe is dat biseksualiteit een fase van verwarring is voordat het individu een openlijk homoseksuele identiteit aanneemt. Deze mythe is verankerd in een deterministische, statische en eenduidige visie op de relatie tussen sekse en gender. Bovendien minimaliseert het de zelfbeschikking van mensen die zichzelf trots erkennen als biseksueel.
Bifobie
Deze mythen en vooroordelen ten aanzien van biseksualiteit en de mensen die deze seksuele geaardheid belichamen, komen tot uiting in praktijken die bekend staan als bifobie.
Bifobie wordt opgevat als de afwijzing waarmee biseksuele mensen worden geconfronteerd louter omdat ze zichzelf als zodanig bevestigen en erkennen. Bifobie manifesteert zich naast de heteroseksuele bevolking ook binnen de LGBTIQ+-gemeenschap.
Binnen deze bifobe gedragingen ligt de ontkenning van biseksualiteit. Met andere woorden, het idee dat biseksualiteit gewoon niet bestaat. Of het labelen van biseksuele mensen als lafaards of omdat ze in de war zijn omdat ze hun homoseksualiteit niet openlijk aannemen.
Daarnaast zijn er ook andere vormen van discriminatie en geweld waarmee seksuele dissidenten in het verleden te maken hebben gehad. Deze omvatten uitsluiting van werk- en schoolruimten, intimidatie, fysieke aanvallen en zelfs moord.
Biseksualiteit en relaties
Na het definiëren van biseksualiteit en de vooroordelen die ermee verbonden zijn, is het tijd om over enkele opties voor jou te praten als je partner openlijk spreekt over biseksueel zijn.
Het is normaal dat je je onzeker voelt over de onderwerpen liefde en seksueel verlangen, monogamie en de moeilijkheid om je partner weer te vertrouwen. Voordat je echter aan deze twijfels bezwijkt, moet je even pauzeren en nadenken over de verschillende implicaties die de onthulling van je partner heeft voor je, voor hen en voor de relatie die jullie samen hebt opgebouwd.
Bepaal eerst hoe je je voelt. Het is inderdaad belangrijk dat je je eigen gevoelens, vragen en zorgen verheldert. Zo kun je ze later op een rustige en respectvolle manier aan je partner overbrengen.
Veel van je zorgen kunnen gebaseerd zijn op bifobe vooroordelen. Daarom zou het nuttig zijn als je je wendt tot duidelijke en betrouwbare informatie over seksualiteit om eventuele misvattingen over seksuele diversiteit op te helderen.
Conclusie
Praat met je partner, laat hem weten wat je voelt over hun biseksualiteit. Uiteraard moet je dit op een respectvolle manier doen en oppassen dat je geen denigrerende opmerkingen maakt. Onthoud dat het ook voor je partner een nieuwe situatie is. Bovendien waren ze misschien bang om zelfs maar hun seksuele geaardheid met jou te delen.
Door je gevoelens te inventariseren nadat je met je partner hebt gesproken, kun je beslissen wat je moet doen.
Bovendien kan je partner ondersteuning nodig hebben bij het erkennen van hun nieuwe biseksualiteit en moet je beslissen of je er klaar voor bent en bereid bent om het te geven. Je moet inderdaad onthouden dat jij degene bent die uiteindelijk verantwoordelijk is voor je eigen emotionele welzijn.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- García-Barba, M., García Díaz, D., Castro-Calvo, J., Giménez-García, C., & Ballester-Arnal, R. (2017). Bifobia en jóvenes universitarios: diferencias entre géneros.
- McCann, H. (2022). The Refusal to Refuse: Bisexuality Trouble and the Hegemony of Monosexuality. Journal of Bisexuality, 1-19.