Wat te doen als je collega's je niet mogen

Als je collega's je niet mogen en je weet niet wat je moet doen, lees dan verder. In dit artikel geven we je enkele handige richtlijnen.
Wat te doen als je collega's je niet mogen
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 21 februari, 2023

Relaties vormen een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling en vooruitgang van elk bedrijf. Maar zoals vaak gebeurt op andere terreinen van het leven, kunnen deze gespannen raken. Bovendien kan de situatie de werkprestaties van de werknemer en zijn gevoel van welzijn en tevredenheid beïnvloeden.

Misschien zit je zelf in deze situatie, werk je op een plek waar niemand je lijkt te willen, en moet je minachtende blikken en gefluister achter je rug verdragen. Weten dat niemand je aardig vindt op je werkplek is stressvol. In dit artikel geven we je enkele nuttige tips om met deze situatie om te gaan.

Waarom vinden je collega’s je niet aardig?

Er kunnen vele redenen zijn waarom je collega’s je niet aardig vinden. Eén ervan kan zijn dat je graag alle erkenning krijgt voor goed teamwerk. Misschien zoek je erkenning van je meerderen ten koste van anderen. In feite, als je je arrogant gedraagt en de eer opstrijkt voor het werk van je collega’s, zal het voor hen moeilijk zijn om je aardig te vinden.

Een andere reden waarom je misschien niet aardig gevonden wordt is als je een negatieve houding aanhoudt, en voortdurend klaagt. Inderdaad, als je je klachten omzet in een constant patroon van negativiteit, kun je de werkomgeving volledig verpesten.

Een dergelijke sfeer van pessimisme en negativiteit zal ertoe leiden dat je collega’s afstand van je nemen om niet besmet te worden door je emotionele toestand (Engelse link).

Een andere mogelijke reden dat ze je niet aardig vinden is dat je misschien passief-agressief, afstandelijk of achterdochtig bent. Of misschien prikkelbaar, opvliegend en humeurig.

Misschien verzet je je voortdurend tegen wat je moet doen en neem je een passieve houding aan ten opzichte van je werkverplichtingen. Als je je zo gedraagt, wordt het heel moeilijk voor je collega’s om je aardig te vinden.

Aan de andere kant vinden ze je misschien niet aardig omdat je een roddelaar bent. Slecht praten over je collega’s en details van hun privéleven onthullen zal hen niet geliefd maken. Je zou ook een hekel kunnen krijgen vanwege afgunst. Misschien mogen ze je niet omdat je een bevoorrechte plaats in het bedrijf hebt en zijn ze jaloers op je positie en wat je hebt bereikt, verdiend of niet.

Collega's in een discussie

Wat te doen als je collega’s je niet aardig vinden

Je niet geliefd voelen is een ervaring die je een slecht gevoel over jezelf kan geven en je gevoel van eigenwaarde kan aantasten. Hierna geven we je verschillende nuttige tips om met deze situatie om te gaan. Eerst moet je echter vaststellen of je een negatieve houding bij je collega’s bevordert, of dat het alleen uit afgunst komt dat je wordt afgewezen.

Als je collega’s je niet aardig vinden om de manier waarop je je gedraagt, dan moet je even de tijd nemen om na te denken over wat je verkeerd doet. Als er iemand is die je niet afwijst, dan zou je die om zijn of haar mening kunnen vragen. Je kunt ook de volgende aanbevelingen in gedachten houden als je een betere werkomgeving wilt bevorderen.

  • Vermijd roddelen over het leven van je collega’s.
  • Spreek geen kwaad over iemand.
  • Wees respectvol.
  • Werk samen zonder erkenning te verwachten.
  • Probeer de tekortkomingen die je opmerkt op je werkplek te verbeteren, zodat anderen profiteren van je acties en merken dat je belangstelling voor hen hebt.
  • Wees eerlijk en geef eer waar eer toekomt.
  • Probeer bereid te zijn om te helpen. Maar wees voorzichtig, het is belangrijk dat je geen grenzen overschrijdt, anders kun je uiteindelijk profiteren.
  • Integreer met je medewerkers.

Je behandelt ze goed, maar ze mogen je nog steeds niet

Als je ontdekt dat je niets doet om hun afwijzing te voeden, moet je leren hoe je je emoties tegenover deze situatie kunt beheersen, zodat ze je niet beïnvloeden. Hier zijn enkele nuttige tips.

1. Denk aan je gemoedsrust

Nu je weet dat je niets doet om niet aardig gevonden te worden op je werk, is het belangrijk dat je leert je gemoedsrust te bewaren en je niet laat beïnvloeden door de afwijzing van je collega’s. Probeer deze oefening, voorgesteld door Massimo Pigliucci en Gregory López, te gebruiken.

  • Stap 1 – Visualiseer een taak waar je vandaag op je werk waarschijnlijk mee te maken krijgt en die door je collega’s gemanipuleerd zou kunnen worden.
  • Stap 2: Oefen mentaal. Zeg tegen jezelf “Ik wil deze activiteit uitvoeren, maar ik wil ook kalm blijven door te accepteren wat er gebeurt.”
  • Stap 3 – Stel je voor dat je kalm bent in de situatie.

2. Negeren

Als je hebt geprobeerd je relaties met je collega’s te verbeteren zonder resultaat, moet je leren negeren wat er gebeurt. Accepteer dat er sommige dingen zijn die je niet kunt veranderen omdat ze buiten je macht liggen.

Het verstandigste wat je kunt doen is de manier waarop je waarneemt, voelt en handelt veranderen. Epictetus parafraserend: houd in gedachten dat het niet de dingen of situaties zijn die je emotioneel beïnvloeden, maar de manier waarop je ze interpreteert.

3. Verwacht moeilijke mensen te ontmoeten

Er is een meditatieoefening die Marcus Aurelius voorstelde in zijn Meditaties die je helpt om met je collega’s om te gaan. Pigliucci en Gregory (2019) stellen voor om zijn oefening op de volgende manier uit te voeren:

  • Schrijf elke ochtend, voordat je aan je dag begint, op hoe je je voelt als je moeilijke collega’s ontmoet. Dit zal je helpen de schok uit de situatie te halen, mocht het gebeuren.
  • Herinner jezelf eraan dat je probeert te verbeteren door je alleen te richten op wat aan jou ligt. Zolang je je werk zo goed mogelijk doet, maakt het niet uit dat ze je niet mogen. Het is niet jouw verantwoordelijkheid.
Woman writing in the office

4. Gebruik moeilijke situaties om je te helpen groeien

Als je de situatie niet kunt veranderen of niets kunt doen om ervoor te zorgen dat je collega’s je aardig vinden, leer dan om die tegenslag te gebruiken om te groeien. Op het moment dat je in een slechte situatie zit, gebruik die dan als een gelegenheid om deugdzaamheid te cultiveren.

Als ze bijvoorbeeld niet aardig tegen je zijn, laat ze dan zien hoe ze zich moeten gedragen. Leer je collega’s dan met jouw gedrag hoe ze aardig moeten zijn als ze gemeen tegen je zijn.

Denk aan het eind van de dag na over hoe je je had kunnen gedragen toen het gedrag van je collega’s je emotioneel begon te raken. Denk na over hoe je reageerde en wat je voelde en dacht. Formuleer nieuwe opties om op deze situaties te reageren.

5. Concentreer je op je werk en ga je eigen weg

Je niet geliefd voelen op je werk kan je het gevoel geven vast te zitten en te zoeken naar redenen (“Waarom willen ze me niet?”) of verklaringen (“Ze willen me niet omdat ik onbekwaam ben”). Zorg ervoor dat je, wanneer je beslissingen wilt nemen, verwijst naar je eigen set waarden.

Het leven gaat door en dat moet jij ook doen. Richt je daarom, als je de situatie en hoe je je daarbij voelt eenmaal geaccepteerd hebt, op je eigen weg. Leer van je ervaringen en gevoelens, zodat je kunt verbeteren en groeien.

Onthoud ten slotte dat je eigen welzijn altijd op de eerste plaats komt. Als je werksituatie extreem ingewikkeld wordt en je er veel last van hebt, zowel professioneel als persoonlijk, moet je andere opties overwegen om met het probleem om te gaan. Als je je baan niet kunt verlaten, is het vragen van professionele hulp een uitstekende optie om je te helpen met de situatie om te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Herrando, C., & Constantinides, E. (2021). Emotional Contagion: A Brief Overview and Future Directions. Frontiers in psychology, 2881.
  • Pigliucci, M. y López, G. (2019). Mi cuaderno estoico. Ariel Editorial.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.