Wat noem jij oud? 85 is het nieuwe 65!

In de afgelopen decennia is de menselijke levensverwachting enorm toegenomen. Dat heeft ons een begrip van wat wij oud vinden ook veranderd. Zou 85 echt het nieuwe 65 kunnen zijn? Leer er meer over in dit artikel!
Wat noem jij oud? 85 is het nieuwe 65!

Laatste update: 29 oktober, 2019

Denk aan het stereotiepe beeld van oude mensen: geïsoleerd, thuis genietend van hun welverdiende ontspanning terwijl ze naar hun tuin kijken of bingo spelen, als ze 60 jaar zijn. Maar klopt dat wel? Het aantal mensen boven de 85 jaar is de afgelopen drie decennia met 231% gestegen. Dus zou 85 het nieuwe 65 kunnen zijn?

Wat nog belangrijker is, is dat de levensverwachting niet alleen stijgt, maar dat geboortecijfers in veel plaatsen aan het dalen zijn. Deze omgekeerd evenredige relatie is een teken dat we in een tijd leven waarin we onze manier van hoe we denken over gezins- en sociale structuren moeten veranderen.

De hemel kan wachten: 85 is het nieuwe 65!

Oude mensen behoren tot het verleden….. Ze zijn niet zoals de ouderen van vandaag de dag. Als je een paar decennia geleden iets in het nieuws hoorde waarbij iemand tussen de 60-65 jaar betrokken was, gebruikten we altijd het woord ‘oud’ of ‘ouderen’. Maar de tijden zijn veranderd, en wat we onder ouderdom verstaan is daarmee ook veranderd.

Oudere vrouw op het strand

Wat we vroeger als ‘ouderdom’ beschouwden, waaronder alle volwassenen van hogere middelbare leeftijd, bejaarden en extreem oude mensen vielen,  was een soort stereotype dat bestond uit een reeks specifieke kenmerken die ouderdom definiëren.

Oude mensen zouden bijvoorbeeld kleuren dragen die gerelateerd zijn aan eindigheid: bruin, zwart, grijs, donkerblauw en kleuren gerelateerd aan de dood of rauw. Ze zouden natuurlijk geen patronen gebruiken en probeerden ook de mode niet bij te houden. Ze gingen als het ware juist in de tegenovergestelde richting.

Als een oude man bijvoorbeeld jeans en tennisschoenen droeg, gedroeg hij zich als een tiener. Of als een oude vrouw make-up opdeed en hoge hakken of een kleurrijke bloes aandeed, moet ze in de war zijn geweest of probeerde ze te concurreren met haar dochter. En stel je voor dat ze panty’s droeg, vooral die in verschillende kleuren…..

Wat de levensverwachting in de wereld betreft, gebaseerd op statistieken uit 2013 van de Wereldgezondheidsorganisatie, zijn er 33 landen met een levensverwachting tussen 80-84 jaar. Japan leidt de lijst.

De Europese landen op deze lijst zijn Spanje, Zweden en Zwitserland. Amerikaanse landen eindigen meestal tussen de 72-81 jaar, met Canada bovenaan de lijst. Afrikaanse landen hebben het laagste gemiddelde, met 55 jaar.

Veranderingen in levensstijl

Ouderdom is nu echt aan het veranderen. 60 of 65 jaar worden is niet langer het begin van de laatste levensfase. Tegenwoordig hebben mensen ouder dan 60 jaar nog steeds ongeveer tot 20-25 jaar actief leven voor de boeg. Wanneer de grenzen van het leven zich op die manier uitstrekken, verandert het alles:

  • levensdoelen
  • relaties
  • seksualiteit
  • werk
  • plezier

Mensen zijn nu ook erg gezondheidsbewust. Ze kunnen sporten of drie of vier keer per week aan lichaamsbeweging doen of wandelingen van minstens 30 minuten doen. Sportscholen krijgen steeds meer leden van boven de 60. Ze doen net als iedereen: ze werken aan hun buik- en bilspieren, proberen gezond te eten en een laag cholesterol en vetarm dieet te volgen.

Vooruitgang in de plastische chirurgie kan hen ook helpen een geweldige platte buik te krijgen, of grote borsten en stevige oogleden. Daarnaast is er ook nog Botox, die hun rimpels kan gladstrijken.

En dat is nog niet alles: ze kunnen hun haar verven (dit geld voor zowel mannen als vrouwen), verjongingscrèmes gebruiken en trendy kleding dragen. Hoe kunnen we tegenwoordig iemand noemen die slechts 60 jaar oud is?

85 is het nieuwe 65: welke veranderingen komen hierbij kijken?

In dit nieuwe tijdperk hebben mannen totaal geen probleem met het gebruiken van anti-aging crèmes. Sommige ouderen nemen zelfs een tatoeage! Vrouwen werken aan hun uiterlijk om er verleidelijk uit te zien en zijn niet terughoudend als het gaat om het vinden van een partner. Ze gaan naar de sportschool, vormen hun bilspieren, dragen sexy jurkjes, enzovoort.

De ‘viagra-cultuur’ heeft seksualiteit op de oude dag weer nieuw leven in geblazen. We zien dus veel paren vormen nadat een partner bijvoorbeeld sterft of als ze uit elkaar gaan.

Romantische partnerstructuren (en dus ook gezinsstructuren) veranderen van “tot de dood ons scheidt” naar “tot het leven ons scheidt.” Langer leven betekent immers dat er meer tijd is voor de relatie om uit te doven.

Kort gezegd leidt het langere leven ertoe dat veel ouderen paren vormen, die zo twee gezinnen bij elkaar aan laten sluiten. Het gaat ook om een actievere seksualiteit. Ze zijn actief en speels en gaan met pensioen op een leeftijd waarop ze nog relatief jong zijn. Ziekte, verdriet en ziekenhuisopnames zijn nog ver weg.

Deze hogere levensverwachting is deels te wijten aan de technologische medische vooruitgang. Er zijn nu MRI’s, CAT-scans en allerlei medicijnen die ziekten kunnen voorkomen en helpen behandelen.

Gelukkig stel

De negatieve kant

Deze veranderingen leiden echter ook tot moeilijkheden. Langer leven is een biopsychosociale, politieke en economische uitdaging. In een tijdperk waar 85 het nieuwe 65 is, veranderen er veel van onze traditionele cycli. Adolescentie duurt nu langer en volwassenheid, huwelijk en kinderen komen pas veel later.

Sommige sociale programma’s storten in als gevolg van deze toename van de levensverwachting. Het betekent bijvoorbeeld het handhaven van de gezondheid van mensen boven de 80 door vele controles, medicijnen en ziekenhuisopnames.

Het betekent ook dat de overheid moet wachten met het beginnen betalen van pensioenen daar mensen langer moeten rondkomen van dat geld.

Maar afgezien van deze problemen, betekent een langere levensverwachting ook dat we dierbaren langer bij ons hebben en we dus meer tijd samen kunnen doorbrengen. Daardoor is het juist heel belangrijk om je gevoelens en emoties te cultiveren en deze voort te laten duren. Nu de hemel kan wachten, moeten we een gelukkige, gezonde omgeving hier op aarde creëren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.