Wat moet je doen wanneer liefde eindigt?
Het is moeilijk te wennen aan zo’n situatie, maar soms is iets eenmaal onveranderbaar. Liefde eindigt en het lijkt dat nu steeds vaker dat relaties ten einde lopen, families uit elkaar gehaald worden en derden in de weg komen te staan. Wat kunnen we doen in zo’n situatie?
Is het beter om te wachten op het moment dat ze jou verlaten, of kun je beter zelf de relatie beëindigen? Hoe dan ook, geen van beiden is makkelijk. Het is altijd moeilijk om iets achter te (moeten) laten waar je ooit gelukkig van werd. Dat dwingt je namelijk om te zien dat de tijd en kracht van de band op geraakt is en twee mensen — die voorheen onscheidbaar waren — niet langer bij elkaar kon houden. Maar aan iets vastklampen vanwege wat het vroeger was, is geen goed idee.
Het kiezen voor het beëindigen van een relatie zal altijd moeilijk zijn. Je moet de voor- en nadelen ervan grondig overwegen. “Is er iets veranderd? Is er een oplossing? Wil ik vechten voor de relatie of geef ik het liever op? Gebeurt dit vanwege uitputting of een tekort aan verlangen? Denk ik beter te verdienen?”
Het stellen van deze vragen en het beantwoorden hiervan zal je helpen na te denken over het probleem. Misschien geeft het je ook wat meer zekerheid in je keuze als je daar nog niet helemaal over uit was — ondanks het feit dat deze uiteindelijk beter voor je is.
Impulsiviteit, boosheid en verdriet leiden niet tot goede keuzes. Daarom is het beter om te wachten en goed na te denken voordat je een besluit neemt. Geef jezelf wat tijd om te voelen zodat je naderhand een goed doordachte keuze kunt maken.
Wanneer liefde eindigt, kun je het dan nog terugwinnen?
Er bestaan geen bewezen, algemeen toepasbare theorieën die we kunnen toepassen op alle relaties. Er zijn nou eenmaal mensen die de geheime formule voor een tweede kans op liefde vinden — en mensen waarbij dat niet lukt, of die niet eens de poging willen wagen. Waar we welk zeker van kunnen zijn is dat als jullie het allebei willen en jullie allebei de moeite erin steken, jullie er wel kunnen komen.
Binnen een relatie nemen jullie beiden beslissingen, werken jullie allebei en creëeren jullie beiden een magie specifiek tussen jullie twee. Wanneer je iets terug wilt krijgen en jullie beiden moeite steken in het bereiken hiervan, in het heropbouwen van iets, is dat omdat jullie beiden willen weten of er nog liefde bestaat tussen jullie — en deze ook willen voelen. Dit is precies waar je jullie liefde terug kunt vinden.
We weten dat liefde eindigt, maar dat gebeurt alleen wanneer één of beide partijen geen energie meer in het functioneren van de relatie steekt. Als je denkt dat er nog iets is dat het vechten waard is, doe dat dan. Als je het nog wilt, blijf het dan proberen. Voel je niet schuldig over het feit dat je “niet hard genoeg je best hebt gedaan.”
In verschillende fases verkeren betekent niet dat het over is
Liefde doorloopt zo zijn fases. Het verschuiven naar een andere fase vanaf het beginpunt laat je misschien denken dat jullie liefde ten einde is gekomen. Dit is een veelvoorkomende denkfout. De wittebroodsweken zijn immers geweldig, maar ze zijn ook een beetje onecht. We moeten onze partners namelijk ook écht leren kennen. Alleen dan kunnen we leren om ze daadwerkelijk lief te hebben — zonder oogkleppen.
Liefde eindigt wellicht, en als dat gebeurt, zul je door moeten gaan met je leven. De keuze maken om een relatie te beëindigen is misschien wel heel moeilijk, maar de pijn naderhand is slechts tijdelijk. Over een tijdje zien we alles dat we hebben moeten missen door bij iemand te blijven die ons niet langer gelukkig maakte.
Liefde is een lang en soms ingewikkeld pad om te bewandelen. Daarom is het beëindigen van je relatie soms ook een manier om het beetje liefde dat nog tussen jullie bestaat, te waarborgen in een zekere zin. Soms kan het proberen om iets bij elkaar te houden dat al lang ten einde is gekomen je opbreken. Sta je zelf toe om hier eens over na te denken en vraag jezelf: “Wil ik echt een toekomst opbouwen met degene waar ik nu mee samen ben?”
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Barrios, A., & Pinto, B. (2008). El concepto de amor en la pareja. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP, 6(2), 21-41.
- Cabodevilla, I. (2007). Las pérdidas y sus duelos. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 163-176). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.