Wat moet je doen als je ex je heeft geblokkeerd op sociale media?

Je kunt niet controleren wat je ex doet, dus de beste manier om met deze blokkade om te gaan is door aan jezelf te werken, bijvoorbeeld door nieuwe doelen te stellen in je leven.
Wat moet je doen als je ex je heeft geblokkeerd op sociale media?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 15 december, 2024

Als je ontdekt dat je ex je heeft geblokkeerd van sociale media en je nog steeds rouwt om de breuk, komt het besef als een schok. Je zou de situatie willen rationaliseren, accepteren wat er is gebeurd en verder willen gaan. Maar dat kun je niet. Je geest wil nog steeds zijn Instagram foto’s zien en weten wat er in zijn leven gebeurt.

Bovendien, als er één ding is dat je je afvraagt, is het waarom die persoon die beslissing heeft genomen. Het is duidelijk dat wanneer een relatie eindigt, het nodig is om een reeks emotionele processen uit te voeren die het gemakkelijker maken om die fase op een gezonde manier af te sluiten.

Wat we echter steeds meer zien in psychologische therapie is dat het digitale universum schadelijk is als het gaat om het omgaan met de ontbinding van een seksueel-affectieve band.

Weet je wat het beste is aan gebroken harten? Ze kunnen maar één keer echt gebroken worden. Al het andere zijn gewoon krassen.

~ Carlos Ruiz Zafón (Het spel van de engel) ~

Hier leggen we uit waarom en hoe te handelen.

Hoe te handelen als je ex je heeft geblokkeerd op sociale media

Sociale media bemiddelen soms bij echte verliefdheden en in de fase van flirten en verliefd worden. Maar in het geval van een relatiebreuk kunnen ze een wapen worden dat veel leed kan veroorzaken.

Want als de liefde uit elkaar gaat, herinneren Facebook- of Google-foto’s je aan gelukkige momenten die de niet-genezen wonden groter maken. Sociale media nodigen uit tot controle en toezicht (Engelse link), wat het heel moeilijk maakt om het rouwproces af te sluiten.

Bovendien stimuleert het niet alleen het ophalen van herinneringen of angstige gehechtheid, maar verhoogt het ook emoties zoals angst of zelfs woede. Er is echter nog een heel bijzondere ervaring: veel mensen ervaren een groot emotioneel lijden als ze zien dat hun ex hen heeft geblokkeerd. Als dit bij jou het geval is, leggen we uit hoe je moet handelen.


Misschien vind je dit artikel ook interessant: Waarom wil je ex niet met je praten?


Begrijp waarom die persoon jou uit zijn digitale wereld heeft verwijderd

Als iemand een relatie beëindigt, komt het vaak voor dat hij zijn ex uit zijn contacten en sociale media verwijdert. Blokkeren maakt het makkelijker om je emotioneel los te maken van een persoon doordat de herinnering en interactie niet versterkt worden.

Als je partner deze actie heeft uitgevoerd, kan hij of zij dat hebben gedaan om de rouw te vergemakkelijken en die fase af te kunnen sluiten. Naast deze factor is er nog een andere variabele waar je rekening mee moet houden. Het is waarschijnlijk dat je ex je van zijn of haar profielen heeft verwijderd om je uit zijn of haar leven te houden.

Digitaal toezicht (Engelse link) komt maar al te vaak voor na een relatiebreuk. Dit vergroot, zoals je weet, je eigen leed. Je ex-partner heeft een rationele daad verricht om te voorkomen dat hij jou stalkt en dat jij hem stalkt. Het is een oefening in geestelijke gezondheid.

Leer omgaan met gevoelens van afwijzing

Als je je afvraagt wat je moet doen als je geblokkeerd bent op sociale media, is de eerste stap om je gevoelens van afwijzing aan te pakken. Begrijp allereerst dat wat je ervaart normaal is.

Er na een relatiebreuk achter komen dat je ex je uit deze sferen heeft verwijderd is pijnlijk omdat het weer een indirect bericht is dat de relatie voorbij is. Om deze interne realiteit te verwerken en je rouwproces te verlichten, kun je misschien wat tips gebruiken. Noteer de volgende basisstrategieën om over na te denken:

Zoek geen schuld

Vermijd het koesteren van wrok tegen je partner omdat hij of zij jou heeft geblokkeerd op zijn of haar sociale media. Dit is een aanbevolen reactie na een relatiebreuk. Geef jezelf ook nergens de schuld van. De beste manier om met verdriet om te gaan is om wrok weg te nemen.

Accepteer de situatie

Je gevoelens van afwijzing zullen minder pijn doen als je de realiteit onder ogen ziet. De relatie is voorbij, communicatie is niet langer mogelijk en iedereen moet zijn leven opnieuw opbouwen. Dit betekent ook het verbreken van banden en contact op sociale media.

Begrijp wat er met je gebeurt

Neurologisch gezien verwerken de hersenen ervaringen van afwijzing op dezelfde manier als een brandwond of een fysieke klap. Dit is wat ze melden in een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift PNAS (Engelse link). Daarom is het leed dat je voelt begrijpelijk en normaal.

Maak ruimte voor je emoties

Onderdruk verdriet, rouw, heimwee of zelfs boosheid niet. Alles wat je lichaam, geest en hart ervaren is acceptabel en je moet ruimte laten voor deze emoties. Aarzel niet om ze te uiten, om te huilen als dat nodig is, om ze op te schrijven, om met iemand te praten die wil luisteren.

Studies vertellen ons dat wanneer het leven je dwingt om te rouwen om een relatiebreuk, sociale media grote vijanden worden. Niet alleen ontdek je dat de ander je heeft geblokkeerd. Het is ook moeilijk om de drang om erachter te komen hoe je ex in het leven staat te reguleren. Dit alles vergroot de angst en het ongemak.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Waarom kun je niet stoppen met denken aan je ex?


Verander je mentale focus door gedragsactivering

“Als mijn ex mij heeft geblokkeerd, zoek ik meestal naar andere strategieën om zijn of haar sociale media te zien.” Je identificeert je misschien met deze redenering. Zozeer zelfs dat er veel mensen zijn die erin slagen om hun ex-partners te blijven bekijken op Instagram, TikTok of Facebook.

Als dit jouw geval is, kun je wel wat met deze aanbeveling. Je moet het impulsieve en obsessieve verlangen om naar je ex te kijken of contact te willen opnemen doorbreken. Hiervoor is een therapeutische aanpak nuttig die wordt toegepast bij patiënten met een depressie.

Gedragsactivering is erop gericht om je bloot te stellen aan plezierige activiteiten. Dit om positieve gedrags- en psychologische veranderingen bij je te stimuleren. Het gaat er dus om je te activeren, je aan te moedigen om op zoek te gaan naar nieuwe gewoontes, andere interesses en hobby’s.

Aarzel niet om je in te schrijven voor interessante cursussen, te reizen, een sport of artistieke inspanning te beoefenen en nieuwe mensen te ontmoeten.

Verbeter je zelfbeeld om je gevoel van eigenwaarde te versterken

Als je ex je heeft geblokkeerd op sociale media, is het waarschijnlijk dat je gevoel van eigenwaarde enigszins is verzwakt (Engelse link). Dat dit gebeurt is ook normaal.

De ontbinding van de relatie is immers een risico voor je welzijn. Hoewel het waar is dat iedereen anders omgaat met deze ervaringen, is het gebruikelijk om je depressiever te voelen en met een wat gefragmenteerd zelfbeeld.

Plotseling ontdekken dat deze figuur je uit zijn of haar digitale leven heeft gewist, wordt ervaren als een kleine aanslag op je gevoel van eigenwaarde. Als je deze psychologische waarden moet helen, repareren en opnieuw opbouwen, let dan op enkele sleutels:

  • Zelfbewustzijn. Herinner en verbind je met die bepalende sterke punten en pluspunten die je misschien vergeten bent tijdens het break-up proces. Bekijk je prestaties en successen.
  • Zelfcompassie. Het is tijd om voor je innerlijke taal te zorgen en met liefde, empathie en respect tegen jezelf te praten. Je verdient het om jezelf met compassie te behandelen, om te begrijpen dat de relatie voorbij is en dat het, om gelukkig te zijn, niet nodig is om je partner op sociale media te hebben.
  • Zelfzorg. Deze dimensie gaat niet over een ontspannend bad nemen of een weekendje weg. Het houdt in dat je je bezighoudt met nieuwe taken die je gelukkig maken, die je zelfeffectiviteit en gevoel van eigenwaarde versterken. Aarzel niet om andere levensgewoonten te beginnen die je welzijn bieden.
  • Nieuwe doelen. Je zelfbeeld zal verbeteren als je je aandacht afwendt van dimensies die geen zin meer hebben en niet langer gezond voor je zijn. Je moet achterlaten wat je leed bezorgt en nieuwe, positievere, spannendere en motiverender levensdoelen aan de horizon zetten.


Als je geblokkeerd bent, maak dan contact met een nieuw leven

Iedereen wordt op een bepaald moment in zijn leven verwijderd van een Instagram-, WhatsApp-, TikTok- of Twitter-account. Het is waar dat als je erachter komt dat je ex je heeft geblokkeerd van sociale media, de pijn van de breuk nog levendiger wordt.

Maar tegenwoordig is verwijderd worden uit de digitale sfeer bijna een normatief proces binnen het einde van een relatie. Als je door verdriet en deze realiteit gaat, accepteer de situatie dan en verbind je met andere vitale doelen. Ontmoet nieuwe mensen, zoek stimulerende hobby’s waarmee je je geest kunt richten op zaken die geen pijn doen en hoopgevender zijn.

Het einde van een relatie is een wond die geneest met de tijd, maar vooral met de juiste copingstrategieën. Als je op enig moment het gevoel hebt dat je niet vooruit komt en dat het lijden je levensstijl verandert, aarzel dan niet om gespecialiseerde hulp te vragen. Er zijn heel effectieve, op wetenschap gebaseerde therapieën waarmee je je volheid en welzijn kunt hervinden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.