Wat is het verschil tussen een conflict en een probleem?

Conflicten en problemen horen bij het dagelijks leven. Weet je echter het verschil tussen hen?
Wat is het verschil tussen een conflict en een probleem?

Laatste update: 10 mei, 2022

Mensen gooien zaken als conflict en probleem vaak op één hoop. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze zaken, en dat zullen we vandaag nader bekijken.

Wanneer je met moeilijke situaties wordt geconfronteerd, worden je negatieve emoties getriggerd en vertroebelen ze vaak alles wat belangrijk is, waardoor je bij moeilijkheden totaal verlamd raakt. Je voelt je plotseling gevangen, ondergedompeld en niet in staat om een oplossing te vinden. Het is misschien geen gemakkelijke taak om met dit soort situaties om te gaan, maar je kunt er sterker uit komen.

Inderdaad, je zult je hele leven ongetwijfeld bepaalde uitdagende situaties tegenkomen. Op deze momenten is het belangrijk om ze ofwel op te lossen ofwel hulp te zoeken.

Wat is het verschil tussen een conflict en een probleem?

Conflict

Bij een conflict zijn altijd minimaal twee partijen en standpunten betrokken. Conflicten omringen je, ze maken deel uit van je leven, een deel van het mens-zijn, en ook een krachtige bron van leren… als ze maar goed gefocust zijn. Zoals Sigmund Freud ooit zei: “Als twee individuen het altijd over alles eens zijn, kan ik je verzekeren dat een van hen voor beide denkt.”

Vrouw in conflict met haar partner

Daarom moet je conflicten accepteren en weten hoe je ermee om moet gaan. Maar wat is de oplossing voor een conflict? Het voor de hand liggende antwoord is het belangrijkste: de oplossing van een conflict is net zo eenvoudig en complex als ‘het bereiken van een overeenkomst’.

Soms raak je verwikkeld in eindeloze discussies die niet tot een conclusie leiden, alleen maar omdat je denkt dat je ‘gelijk’ hebt, terwijl dit in de meeste gevallen volkomen secundair is. Vrijwel alle conflicten waarmee je wordt geconfronteerd, kunnen worden opgelost door middel van overeenkomsten.

In de meeste gevallen is het een bespreking van persoonlijke overtuigingen die niets te maken hebben met wat er werkelijk gebeurt. Daarom zou het een mogelijke oplossing zijn om een beetje in jouw positie toe te geven om tot een gemeenschappelijk akkoord te komen.

Overeenkomsten houden in dat beide partijen op de een of andere manier toegeven voor het algemeen welzijn. Elke resolutie heeft gevolgen, maar die gevolgen maken de overeenkomst niet ongeldig. Je verliest een deel, maar je krijgt een ander. Het deel dat je verliest is slechts een gevolg, dus het heeft niet de macht om de overeenkomst te verstoren.

Intern conflict

Wat als je conflict intern is? Dit lijkt misschien ingewikkelder, maar in wezen is het dezelfde structuur. Nogmaals, je hebt twee verschillende standpunten over dezelfde situatie. Wat zou je moeten doen? Het antwoord is hetzelfde als voorheen.

Je moet tot overeenstemming komen. Je moet in jezelf duiken en erachter komen welke oplossing voor jou de beste is. Daar vind je het antwoord dat je zoekt. Het is echter vermeldenswaard dat de beste oplossing voor de lange termijn vaak de oplossing is die op korte termijn de grootste opoffering met zich meebrengt.

Je moet de alternatieven beoordelen en een beslissing nemen, ook als dat gevolgen heeft met verliezen. Desalniettemin zullen deze verliezen aannemelijk zijn, aangezien je winsten ook worden gewaardeerd en het saldo uiteindelijk positief zal zijn. Daarom is er geen reden voor zelfbestraffing of zelfkritiek.

Het is gewoon een kwestie van de consequenties accepteren en valideren. Net als bij de conflicten die je extern oplost, zul je voordelen en consequenties tegenkomen die je moet accepteren. In feite zijn de gevolgen inherent aan de resolutie. Daarom moet je ze accepteren en jezelf niet straffen met gevoelens die besmet zijn door emotie.

Je moet je besluit emotieloos uitvoeren en de alternatieven evalueren, ook al kom je misschien in de verleiding om met je hart te denken. Je emoties kunnen er bijvoorbeeld toe leiden dat je een giftige relatie in stand houdt, ook al zegt je geest je dat het tijd is om te vertrekken. In dit geval moet je die emoties opzij zetten en koeltjes nadenken over wat het beste voor je is.

Probleem

Onder een probleem wordt verstaan een situatie die zich voordoet en waarvoor op dit moment geen oplossing bestaat. Wat doe je? Je keert terug naar de voor de hand liggende en niet minder belangrijke actie van het zoeken naar de oplossing. In dit geval is het eerste dat je een doel stelt, waar je naartoe wilt, wat je doel is en wat je wilt bereiken.

Zodra je je doel hebt vastgesteld, breng je de mogelijke alternatieven in de praktijk om tot de oplossing van je probleem te komen. Je waardeert en weegt ze af en dan ga je aan de slag. Net als bij conflicten werkt emotie bij een probleem als een verlammende vijand.

Mannen met een probleem

De oplossing zal soms eenvoudig zijn en soms niet, maar dat betekent niet dat je doel niet langer geldig is. De weg kan moeilijk zijn, maar als je weet waar je heen wilt, kun je doorgaan. Het belangrijkste is om een duidelijk pad te volgen en dat te volgen, waarbij je je koers zo vaak als nodig corrigeert.

Tot slot

Maar net zoals er twee soorten conflicten optreden (intern versus extern), vinden we ook twee soorten problemen. Er zijn er met een oplossing en er zijn er zonder. Je weet al wat je met het eerste moet doen, maar hoe zit het met het laatste? Kun je iets doen? Ja, dat kan, dat heet acceptatie.

Accepteren dat een probleem geen oplossing heeft, verlost je van onnodig extra ongemak. Je zult het ongetwijfeld moeilijk hebben. Aan de andere kant, als je vecht tegen het onvermijdelijke, zul je die ongemakkelijke gevoelens alleen maar vergroten.

Je kunt het verlies van een dierbare niet oplossen en je kunt ook niet iets terugkrijgen dat voor je verloren is gegaan. Je kunt de realiteit echter accepteren en de impact ervan op je emoties verminderen. Sterker nog, alleen op deze manier kun je nieuwe alternatieven genereren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.