Wat is een chemobrein precies?

Artsen en onderzoekers gebruiken de term chemobrein om te verwijzen naar de cognitieve stoornissen veroorzaakt door de behandeling van kanker. We zullen ons dus concentreren op het definiëren van deze verslechtering, waarbij we enkele hypothesen op tafel zullen leggen die deze verslechtering verklaren en de omvang ervan zullen bepalen.
Wat is een chemobrein precies?

Laatste update: 13 januari, 2024

Artsen en onderzoekers gebruiken de term chemobrein om te verwijzen naar cognitieve stoornissen veroorzaakt door de behandeling van kanker, met name chemotherapie. De meesten van hen definiëren het als een vermindering van de mentale scherpte, een verslechtering van het functioneren van het geheugen en moeilijkheden bij het voltooien van taken of het verwerven van nieuwe vaardigheden.

Chemobrein werd aanvankelijk geassocieerd met patiënten die worden behandeld met chemotherapie. Radiotherapie en een behandelcombinatie met medicijnen kunnen deze effecten echter ook veroorzaken. Aan deze mogelijke oorzaken worden ook andere persoonlijke risicofactoren toegevoegd. Denk hierbij aan factoren zoals de leeftijd en de aanwezigheid van psychopathologische symptomen.

Vrouw met kanker kijkt uit het raam

Hoe is chemobrein gedetecteerd bij patiënten die chemotherapie hebben gekregen?

Dankzij de vooruitgang in de geneeskunde is het overlevingspercentage van mensen met kanker toegenomen. Het is nog steeds een vreselijke ziekte, maar niet langer noodzakelijk dodelijk.

Zo herstellen veel patiënten na de interventie hun normale leven. Dit feit heeft ertoe geleid dat een deel van het onderzoek zich heeft geconcentreerd op de bijwerkingen of gevolgen die kankerbehandelingen achterlaten bij mensen die kanker overwinnen.

Dat is het moment waarop verschillende veranderingen worden opgemerkt. Lichte vergeetachtigheid, moeite met het terugvinden van gewone voorwerpen, meer tijd nodig hebben om gewone taken uit te voeren, problemen met het tegelijkertijd uitvoeren van twee eenvoudige taken of minder controle over de aandacht. Het zijn gevolgen die angst en een gevoel van inefficiëntie kunnen veroorzaken.

Dat wil zeggen dat patiënten zich realiseren dat “er iets niet helemaal klopt.” Ook beseffen ze dat deze problemen optreden nadat ze met chemotherapie zijn behandeld. Afhankelijk van premorbide factoren die verband houden met de lichamelijke gezondheid en psychopathologische aandoeningen, zal elke persoon een andere ontwikkeling van deze cognitieve symptomen doormaken.

Oorzaken

Dankzij functionele beeldvorming met magnetische resonantie (MRI) is aangetoond dat tijdens de behandeling de kwaliteit van de vasculaire irrigatie afneemt. Daarbij bereikt in sommige gevallen minder glucose de hersenen.

Dit wordt waargenomen in bepaalde gebieden van het subcorticale frontale gebied of in gebieden nabij de hippocampus die geassocieerd zijn met geheugen, die in de resonanties hypoactief lijken.

Studies tonen ook aan dat maanden na het beëindigen van de behandeling de kwaliteit van de toevoer van voedingsstoffen wordt hersteld. Slechts bij 10% van de getroffenen blijven dit soort problemen na verloop van tijd bestaan, omdat ze in de meeste gevallen na twee en een half jaar terugkeren naar het basisniveau.

Een andere oorzaak van chemobrein zijn te vinden in de oligodendrocyten. Deze cellen spelen een cruciale rol in het centrale zenuwstelsel door myeline te produceren. Dit is de beschermende laag die ervoor zorgt dat zenuwvezels blijven functioneren. Als myeline niet wordt vernieuwd, wordt de communicatie tussen zenuwcellen beschadig

Mark Noble van de Universiteit van Rochester en zijn collega’s toonden aan dat oligodendrocytcellen vrijwel zes maanden na behandeling met 5-FU uit de hersenen van muizen waren verdwenen.

Volgens Noble kunnen deze resultaten een aantal neurologische bijwerkingen verklaren die verband houden met chemotherapie, zoals geheugenverlies, concentratieproblemen en, in extremere gevallen, problemen met het gezichtsvermogen en zelfs dementie.

De behandeling

In Spanje bestaat het rehabilitatieprogramma ‘Stimulate your mind’ van de IMO Group Foundation. Het revalidatieprogramma is bedoeld voor patiënten met elke vorm van kanker, behalve patiënten met hersentumoren. Ongeacht geslacht of leeftijd en zonder dat er een verwijzing van hun oncoloog nodig is.

Eerst doet men een eerste beoordeling. Dit om na te gaan wat de situatie van de patiënt is, of hij/zij al dan niet een tekort heeft en wat zijn/haar klachten zijn. Zodra het programma is afgelopen, wordt de evaluatie herhaald. Dit doet men om informatie te verkrijgen over de onmiddellijke resultaten van dezelfde workshop.

Na zes maanden wordt opnieuw een evaluatie uitgevoerd om de evolutie en het behoud van de behaalde doelstellingen te bekijken.

Hersenen met rode stippen

Algemene richtlijnen voor de behandeling van chemobrein

 • Hobby’s hervatten.
 • Schrijf afspraken en wat belangrijk is op in een agenda.
 • Hervat het lezen.
 • Een taal leren.
 • Maak kruiswoordpuzzels.
 • Doe aan lichaamsbeweging, omdat dit zowel het hart als de hersenen helpt; voor zover mogelijk en onder medisch toezicht.
 • Zorg voor hydratatie en voeding, vermijd een hoge consumptie van suiker en dierlijke vetten.
 • Eet chocolade en koffie in gematigde hoeveelheden.
 • Goed slapen.
 • Probeer emoties onder controle te houden om angst en gevoelens van frustratie te verminderen.

Deze behandelingen zullen naar verwachting nog vele jaren de norm blijven. Daarom is het essentieel dat we hun specifieke impact begrijpen en die kennis gebruiken om manieren te vinden om deze bijwerkingen te voorkomen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Feliú J, López-Santiago S, Martínez V, Cruzado JA. Deterioro cognitivo inducido por el tratamiento antineoplásico. Monográfico de SEOM de largos supervivientes en cáncer.
 • López-Santiago S, Cruzado JA, Feliú J. Chemobrain: Revisión de estudios que evalúan el deterioro cognitivo de supervivientes de cáncer tratados con quimioterapia. Psicooncología 2011; 8:265-80.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.