Wat betekent de kleur bruin in de psychologie?

Alle kleuren hebben invloed op de menselijke geest, zelfs bruin. Van de verbinding met de natuur tot de relatie met bitterheid, hier zullen we ons verdiepen in de betekenis van deze kleur.
Wat betekent de kleur bruin in de psychologie?
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 10 augustus, 2024

De betekenis van de kleur bruin is intuïtief, het is op zijn minst de kleur van aarde en koffie, en zit ook in de vacht van veel dieren. Het is dus een tint die wordt geassocieerd met de natuur en haar elementen, hoewel de betekenis nauw samenhangt met de context. Hoewel het niet een van de meest gewaardeerde kleuren is, is de interpretatie ervan breed.

Culturen die dichter bij een natuurlijke omgeving staan, hebben meer waardering voor bruin. In stedelijke gebieden is dit gevoel echter negatiever.

Hieronder vind je informatie over de fysieke kenmerken van bruin en ook een algemeen overzicht van de betekenis en het gebruik dat er tegenwoordig van wordt gemaakt. Mis niets, want je bent niet de eerste die zich afvraagt hoe kleuren ons beïnvloeden.

De natuurkunde van bruin

Bruin, ook wel bruin, koffie, kastanje, kaneel, chocolade of kalua genoemd, is een donkere en niet erg verzadigde kleur die binnen het spectrum van rood en geel ligt. Het is een polychromatische kleur. Dat wil zeggen dat het een mengsel is van verschillende tinten (zowel in licht als pigmenten).

Het is je misschien opgevallen dat bruin, grijs en roze niet zichtbaar zijn in de regenboog. Licht valt uiteen in zijn primaire kleuren wanneer het door een transparant medium gaat, zoals waterdruppels: rood, oranje, geel, groen, cyaan, blauw en violet.

Binnen het kleurenspectrum bevindt bruin zich tussen 580 en 620 nanometer. Het wordt specifiek verkregen door de 3 primaire lichten (rood, blauw en groen) in verschillende verhoudingen te mengen, het is dus een tertiaire kleur.

Wat is de betekenis van de kleur bruin?

Hoewel kleuren niet meer zijn dan een mentale weergave van de golflengten van licht, hebben ze een culturele en persoonlijke implicatie. Ook geven ze aanleiding tot meerdere betekenissen en toepassingen. Ondanks de verbinding met de chromatiek van de natuur, heeft bruin geen sterke connotaties in de menselijke emotionaliteit.

Volgens Max Lüscher, auteur van de beroemde kleurentest, is deze kleur passief ontvankelijk. Met andere woorden, de algemene tendens bij proefpersonen is om bruin te beschouwen als een kleur met weinig emotionele kwaliteiten.

Bruin is de kleur van herfst en verwelking, van de weg naar de kou van de winter.

Dit betekent echter niet dat bruin als betekenisloos wordt gezien. Het wordt gezien als een aanvulling op andere kleuren en mentale situaties. Een voorbeeld hiervan zijn de resultaten die Rivera vond in zijn onderzoek uit 2001 (Spaanse link). Daar waren de meest gebruikte adjectieven onder de proefpersonen “aarde”, “stam”, “hout”, “boom”, “chocolade”, “ernst”, “baksteen”, “lelijk” en “mooi”.

De ambivalentie van bruin

Het onderzoek van Eva Heller werd gepubliceerd in haar populaire boek Colour Psychology (2004). Hierin wordt de kleur bruin toegeschreven met negatieve connotaties zoals “onvriendelijk” of “anti-erotisch”.

Een percentage van de respondenten in het onderzoek noemde bruin echter “gezellig”. Op zichzelf roept bruin neutrale en bittere gevoelens op vanwege de doffe neutraliteit.

Daarnaast wordt het soms in verband gebracht met vuil en viezigheid, vanwege de gelijkenis met bevlekte oppervlakken en uitwerpselen.

Eva Heller zegt dat bruin de meest verworpen kleur van allemaal is, die staat voor wat ouderwets is en uitsterft.

Het is echter ook een kleur die wordt geassocieerd met kracht, sterkte, solidariteit, vertrouwelijkheid en waardigheid.

Het wordt ook geassocieerd met vertrouwdheid en comfort. Aan de andere kant wijst Lüscher er zelf op dat mensen met een voorliefde voor bruin de neiging hebben om onaangename gewaarwordingen te verdoven door de bevrediging van fysiologische behoeften (eten, drinken, seks, enz.).

De toepassingen

Bruin is zeer aanwezig in het dagelijks leven, aangezien houten meubilair vaak in deze kleur is uitgevoerd. De kleur bruin wordt ook gebruikt in de mode, vooral wanneer de herfst zijn intrede doet en de felle en levendige kleuren van de lente en de zomer niet meer worden gebruikt.

Bruin wordt gebruikt in interieurdecoratie om een gezellige sfeer aan de kamer te geven, vooral in toeristische winterplaatsen, zoals hotels en landhuizen.

Aan de andere kant wordt het gebruikt voor dramatische, intieme en intense effecten in audiovisuele producties (Spaanse link). Bruin heeft ook een speciale betekenis in de symboliek van bepaalde culturen.

In het christendom staat het bijvoorbeeld voor het afzien van materiële goederen, vandaar dat monniken bruin dragen. In Ethiopië en India is het de kleur van rouw, van het lichaam dat terugkeert naar de aarde.

Leer meer over de psychologie van kleuren!

De studie naar het effect van kleuren op de psyche heeft een lange geschiedenis. Het is bewezen dat kleuren invloed hebben op emoties, gedachten en zelfs op de beslissingen die we nemen.

Als je geïnteresseerd bent in de manier waarop kleuren het leven van mensen beïnvloeden, raden we je aan om nieuwsgierig te blijven, want we hebben al verschillende artikelen over dit onderwerp gepubliceerd.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.