Ware schoonheid is jezelf accepteren
Er is niets aantrekkelijker dan jezelf accepteren zoals je bent. Niets geeft meer voldoening dan het ontdekken van je eigen waarde, sterke punten en behoeften. Alleen dan maak je de beste beslissingen, beslissingen waardoor je je vrij voelt en die je vullen met die specifieke schoonheid die jou uniek en oprecht maakt.
Zenmeester Thich Nhat Hanh herinnert ons er in zijn boeken aan dat je op je mooist bent als je handelt in overeenstemming met je innerlijke zelf. In deze staat streef je niet naar de acceptatie van anderen. In plaats daarvan word je gevalideerd door je eigen hart en essentie.
Helaas hebben echter velen van ons nog steeds hun ware zelf niet gevonden of herkend. Het is bijna een vreemde spreuk. Je waardeert jezelf alleen wanneer anderen je valideren.
Je bent afhankelijk van anderen om je met hun woorden, gebaren, opmerkingen en erkenning positieve bekrachtiging te geven. Als dat niet gebeurt, of het gebeurt niet vaak, kan je je geheel onbelangrijk of onzichtbaar voelen. Je gevoel van eigenwaarde begint langzaamaan te ontrafelen.
De Koreaanse filosoof Byung-Chul Han is van mening dat we met zijn allen ‘branden’ in de hel van eenvormigheid. In zijn boek The Expulsion of the Other: Society, Perception and Communication Today nodigt hij de lezer uit om na te denken over dit idee.
We zijn steeds minder goed in staat om het unieke karakter van elke persoon te waarderen, de dingen die ons onderscheiden van andere mensen. Byung-Chul Han gelooft dat we meer bezig moeten zijn met onze identiteit dan met het voldoen aan de verlangens van andere mensen.
“In ons hart geloven dat wie we zijn voldoende is, is de sleutel tot een bevredigender en uitgebalanceerder leven.”
-Ellen Sue Stern-
Jezelf accepteren: de kunst van ware aantrekkelijkheid
Jezelf accepteren zoals je bent kost tijd. Wanneer je dit echter eenmaal bereikt, verandert alles. Je laat de beperkingen van conventionele gedachtegangen achter je, samen met alle grenzen die je op je hart, verstand en lichaam legt. De drang om ervoor te zorgen dat anderen je leuk vinden en om aan hun verwachtingen te voldoen, verdwijnt gewoon.
Wanneer je dit hoogtepunt van persoonlijke ontwikkeling bereikt, waarin Maslow zelfverwezenlijking heeft geplaatst, ziet de wereld er heel anders uit. Je hebt een beter perspectief op het leven en je ervaart een gevoel van innerlijke vrede. Deze eigenschappen zijn niet alleen in je eigen ogen maar ook in de ogen van andere mensen erg aantrekkelijk.
Om echter even terug te komen op de theorieën van Byung-Chul Han, er is iets dat je in gedachten moet houden. Soms zie je jezelf als een volledig geactualiseerde persoon omdat je een ontwikkelingsniveau hebt bereikt dat de samenleving voor jou heeft gedefinieerd.
Als dit zo is, zul je je op een gegeven moment realiseren dat je je helemaal niet op de top van de berg bevindt, maar juist in een diepe kloof.
Onze consumptiemaatschappij en zelfs ons onderwijssysteem duwen ons in de richting van materieel succes. Dit pad heeft echter niets te maken met zelfverwezenlijking.
Als je jezelf echt wilt accepteren zoals je bent, moet je andere gebieden veroveren. We hebben het onder andere over dingen als zelfkennis, zelfvertrouwen, zelfliefde, assertiviteit, het vermogen om te presteren en emotionele onafhankelijkheid.
Drie stappen om jezelf te accepteren zoals je bent
Volgens een studie van de Vrije Universiteit van Berlijn uitgevoerd door Ulrich Orth en Ruth Yasemin Erol bereiken mensen hun hoogste gevoel van eigenwaarde pas op oudere leeftijd.
Om specifieker te zijn, de meeste mensen bereiken hun hoogste gevoel van eigenwaarde wanneer ze in de zestig zijn. Waarom bereiken we dit punt niet eerder? Waarom ontwikkelen we deze uiterst belangrijke ‘spier’ van persoonlijke ontwikkeling niet als we jong zijn?
Dit komt door meerdere factoren. Naast de factoren die je kunnen beperken en het moeilijk maken om te accepteren wie je bent, ligt echter de noodzaak om te veranderen. Dit is de noodzaak om proactief te zijn en te werken aan je eigen gevoel van eigenwaarde en zelf-actualisatie. Hier zijn drie stappen die je kunnen helpen om dat mogelijk te maken.
Verbeter je attributiestijl
Je attributiestijl is hoe je je verhoudt tot je prestaties of mislukkingen. Wanneer je iets bereikt, komt dit dan doordat anderen je hebben geholpen? Of is het omdat je zelf heel hard hebt gewerkt? Het is belangrijk om de teugels van je eigen leven zelf in handen te nemen. Om dat te doen, moet je leren om je eigen waarde en capaciteiten te erkennen.
De enige stem waarnaar je moet luisteren is de stem in jou
In jouw wereld kunnen duizenden stemmen gehoord worden. Die van je familie, je leraren, je bazen, je collega’s, je vrienden, partners, sociale media en zelfs politieke figuren en sociale goeroes. Je wereld zit boordevol mensen die je advies geven en je vertellen wat je moet doen.
Achter al die herrie klinkt echter de stem die jij vaak het zwijgen oplegt: die van jezelf. Gebruik daarom in het vervolg een deel van je energie om al dat geluid uit je omgeving af en toe te negeren. Luister naar jezelf, geef jezelf wat aandacht en stem jezelf af op je eigen behoeften.
Laat je passies je leven vormgeven
Als jezelf accepteren zoals je bent een prioriteit is, volg dan je passie. Laat je niet afleiden door het advies van andere mensen, luister niet naar wat zij zeggen dat je moet doen. Kom in contact met je eigen identiteit en laat je voorkeuren, identiteit en essentie je leven vormgeven.
Als je je dagelijks leven volgens deze principes probeert te leven, zul je hoe dan ook meer tevreden zijn. Niet alleen dat, maar je zult ook zoveel dichter bij zelfverwezenlijking zijn.
Mensen die dapper genoeg zijn om hun eigen weg te volgen zonder te geven om wat anderen ervan denken, lijken altijd aantrekkelijker. Dat komt omdat de mooiste mensen degenen zijn die zich niet laten beïnvloeden door conventionele gedachten om zo in elke situatie en op elk moment hun eigen authentieke zelf te kunnen zijn.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Han, Byung-Chul (2017) La expulsión de lo distinto. Madrid: Herder
- Neff, K. D. (2011). Self-compassion, self-esteem, and well-being. Social and Personality Psychology Compass, 5(1), 1–12. https://doi.org/10.1111/j.1751-9004.2010.00330.x
- Orth, U., Erol, R. Y., & Luciano, E. C. (2018). Development of self-esteem from age 4 to 94 years: A meta-analysis of longitudinal studies. Psychological Bulletin, 144(10), 1045-1080. http://dx.doi.org/10.1037/bul0000161