Waarom word ik niet boos of uit ik mijn boosheid niet?
Als je weet hoe je met boosheid om moet gaan, kan dat heel handig zijn. Sommige mensen hebben echter het gevoel dat ze niet boos kunnen worden, zelfs niet als iemand anders hen pijn heeft gedaan of hen oneerlijk heeft behandeld. Als je je hiermee identificeert, weet je dat doordat je niet boos kunt worden, je je slecht voelt.
Het is niet helemaal juist om te zeggen dat deze mensen niet boos worden, omdat ze weten wanneer andere mensen hun rechten op de een of andere manier hebben geschonden. Hun copingstrategie is echter om alles binnen te houden.
Dit komt vaak voor door onzekerheid of gebrekkige sociale vaardigheden. Het resultaat van het niet uiten van deze gevoelens is dat de emotionele energie naar binnen keert en een negatief effect heeft op hun welzijn.
Waarom is boosheid soms belangrijk?
Boosheid heef, net als de andere basisemoties, verschillend essentiële functies. De meesten van ons beschouwen het als een fundamenteel negatieve emotie, maar het is eigenlijk nodig wanneer er situaties optreden die je integriteit in gevaar kunnen brengen.
Met andere woorden, boosheid speelt een essentiële rol in je overleving. Daarom is het een belangrijk onderdeel van hoe de menselijke soort evolueert.
Fysiologisch is boosheid gemakkelijk te herkennen. Het triggert adrenaline en noradrenaline, hormonen die een rol spelen bij emoties zoals angst en agressiviteit. Het verhoogt ook je bloeddruk en zorg ervoor dat je sneller ademt. Je lichaam bereidt zich voor op een confrontatie.
Boosheid is niet alleen onderdeel van je overlevingsinstinct, maar is ook een katalysator voor verandering. Boos blijven is onaangenaam. Het dwingt je dus om een aanzienlijke hoeveelheid energie te verbruiken om te veranderen wat je dwarszit. Het kan je er ook toe aanzetten om je persoonlijke grenzen te verdedigen wanneer deze dreigen te worden geschonden.
Waarom is het zo moeilijk om boosheid te uiten?
Sommige mensen worden niet boos, ze kunnen hun boosheid niet uiten. We hebben het niet over het proberen je boosheid te beheersen om iets te bereiken, maar het feitelijk niet kunnen uiten, zelfs als het volkomen gepast is.
Als je niet boos kunt worden, kan het zijn dat je keer op keer in schadelijke situaties terecht komt omdat je in het verleden niet op soortgelijke gebeurtenissen hebt gereageerd. Hieronder beschrijven we enkele van de factoren die dit fenomeen verklaren.
Factoren die een rol spelen:
- ‘Happycricie’. In de huidige samenleving is het niet de bedoeling dat je je verdrietig of bang voelt. Je zou altijd gelukkig moeten zijn. In deze context behoort boosheid tot een groep van ‘slechte’ en ‘negatieve’ emoties die in elke situatie onaanvaardbaar zijn.
- Als ik boos word, zullen andere mensen boos op mij worden. Angst voor de reacties van andere mensen is een veelvoorkomende reden om je eigen boosheid niet te uiten. Als het de bedoeling is dat je altijd een gelukkig en begripvol mens bent, is het vooral moeilijk om die andere kant van jezelf aan anderen te laten zien.
- Je dierbaren werden ook nooit boos. Of, integendeel, ze waren het juist altijd. Je familie leert je hoe je met je emoties om kunt gaan. Je leert hoe je op situaties moet reageren door naar je ouders te kijken. Misschien kom je uit een familie die nooit boosheid heeft geuit, dus dat werd normaal voor jou. Aan de andere kant, als je opgroeit in een huis waar boosheid praktisch de enige emotie was die je zag, ontwikkel je een vermijdingsmechanisme.
- Verlegen zijn of sociale problemen hebben. Als je het moeilijk vindt om met mensen om te gaan, zul je woede waarschijnlijk vermijden, omdat dit veel stress oplevert. Je voelt je zo gespannen of angstig in sociale situaties dat je niet op een natuurlijke manier je emoties kunt uiten.
Is het echt een probleem om niet boos te worden?
Boosheid is een basisemotie die verschillende psychologische en fysiologische functies heeft. Dus wat gebeurt er als je de neiging hebt je woede te onderdrukken?
Om deze vraag te beantwoorden, is het handig om na te denken over de volgende vragen in de context van concrete situaties. “Wanneer heb je het gevoel gehad dat je boos had moeten worden, maar je het niet kon?” en “wat zijn de gevolgen van het onderdrukken van je boosheid?” Na deze reflectie kun je je identificeren met een van deze situaties:
- Je kunt geen grenzen stellen met andere mensen. Of het nu op het werk is of met vrienden, geliefden of familieleden, het onderdrukken van boosheid kan assertief zijn in de weg staan. Dit onvermogen houdt vaak verband met een passieve communicatiestijl.
- Een gevoel hebben dat je vastzit. Misschien heb je het gevoel dat je al heel lang een verandering nodig hebt of dat het niet goed gaat. Als je problemen hebt met het uiten van woede, kan dit de gevoelens van ongemak belemmeren die optreden voordat je veranderingen aanbrengt.
- Je gaat nooit om met je boosheid, dus je explodeert later. Als je emoties onderdrukt, verdwijnen ze niet op magische wijze. Het uiten ervan triggert in feite een emotionele bevrijding die spanning kan verlichten. Als je jezelf niet toestaat je woede te uiten, zal het zich opstapelen en uiteindelijk ontploffen.
Boosheid is een ontlading en het helpt je om gemakkelijker te ademen
Hoewel de meeste mensen boosheid als negatief beschouwen, heeft het een regulerende functie. Zoals we hierboven al zeiden, is het zelfs een geweldige katalysator voor verandering op persoonlijk en sociaal niveau.
Het is ook een verdedigingsmechanisme tegen krachten van buitenaf die je persoonlijke integriteit in gevaar brengen. Bovendien kan het een manier zijn om angstgevoelens te verzachten als je weet hoe je er mee om moet gaan.
Helaas zijn sommige mensen niet in staat om boosheid en woede te uiten. Onze cultuur vertelt ons dat altijd gelukkig zijn belangrijk is, wat de juiste emotionele expressie belemmert.
De manier waarop je ziet dat je familie en vrienden met boosheid omgaan, is ook bepalend voor je reactie. Onderdrukking van boosheid kan ook verband houden met verlegenheid of angst voor wat mensen van je zullen denken.
Niet boos worden kan je welzijn schaden
Als je niet boos wordt en moeite hebt met je boosheid te uiten, is het voor je gezondheid en welzijn belangrijk om eraan te werken. Als je het probleem niet aanpakt, is het onwaarschijnlijk dat je assertief reageert wanneer de situatie daarom vraagt.
Misschien mis je ook de signalen die je lichaam en geest je sturen om een verandering in je leven aan te brengen. Tot slot, je boosheid kan groeien en groeien totdat het volledig overweldigend wordt.
In je leven zul je te maken krijgen met situaties die rust en helderheid vereisen. Andere situaties eindigen in tranen en verdriet en weer anderen zorgen ervoor dat je je gekwetst voelt of dat je het gevoel hebt vast te zitten.
In die situaties is het volkomen gepast om je boosheid te uiten. Als je het op een intelligente manier doet, heeft het de kracht om je te bevrijden. Weten hoe je je emoties op de juiste manier kunt beheren, kan de sleutel tot geluk en welzijn zijn.