Waarom tienermeisjes van foute jongens houden

Hoewel we in een wereld leven waar vrouwen verantwoordelijk zijn voor veel geweldige prestaties, blijven jonge vrouwen daten met slechteriken een veelvoorkomend verschijnsel. Waarom gebeurt dit?
Waarom tienermeisjes van foute jongens houden

Laatste update: 15 februari, 2022

Het komt nog relatief vaak voor dat tienermeisjes gefascineerd zijn door foute jongens. Dit betekent dus dat er veel jonge mannen zijn die de rol op zich willen nemen, omdat het hen blijkbaar interessanter maakt voor meisjes en hen ook een gevoel van autoriteit kan geven binnen hun leeftijdsgenoten.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de toename van geweld bij tienerparen. Helaas is het een fenomeen dat in opkomst is. Het bevat ook vaak het stereotype van een foute jongen en het tienermeisje dat verliefd op hem is.

We moeten ook opmerken dat er andere onderzoeken zijn, zoals deze van de Universiteit van Huelva (Spaanse link), die aangeven dat meisjes meer geneigd zijn tot fysiek en verbaal geweld, terwijl jongens geneigd zijn tot seksueel en relationeel geweld.

Het bad boy-fenomeen

Foute jongens belichamen een model van mannelijkheid dat wordt gekenmerkt door moed, durf, zelfvertrouwen en een aura van onkwetsbaarheid. Dit stereotype heeft de uitstraling van de literaire epische held die onoverwinnelijk lijkt en ook bepaalde emoties lijkt te missen. Het is bijna alsof niets hen kan bewegen.

In feite vertegenwoordigt deze figuur een klassiek model van mannelijkheid dat doordrenkt is met erotische kwaliteiten in bepaalde culturen. Bovendien lijkt de bad boy of foute jongen sterk, wat aantrekkelijk is in de adolescentie, wanneer vaak alles nogal wankel kan aanvoelen.

Als gevolg hiervan zijn er veel tienermeisjes die voor foute jongens gaan, simpelweg omdat ze een vorm van veiligheid en een schijnbaar veilige plek vertegenwoordigen, net op het moment dat ze zich beginnen los te maken van hun ouders. Inderdaad, dit type jongen belichaamt vaak een beschermende vaderlijke figuur.

Geweld tussen jonge stellen

Foute jongens zijn vaak de plegers van gendergerelateerd geweld. Zoals we hierboven vermeldden, is er momenteel ook een groeiend aantal gewelddadige meisjes in dit soort relaties, maar we gaan ons concentreren op de mannen.

De manier waarop geweld bij deze paren plaatsvindt, is divers. Het begint meestal met bezitterigheid en seksuele eisen. Het is bijvoorbeeld heel gewoon dat jonge vrouwen die met dit soort jongens uitgaan, vaak de morningafterpil slikken.

Dat komt omdat ze waarschijnlijk geen controle hebben over de timing van hun seksuele ontmoetingen en de jongens weigeren condooms te dragen. Het overmatig gebruik van deze pil kan echter belangrijke gevolgen hebben voor de gezondheid van vrouwen.

Jonge vrouwen die vatbaar zijn voor het aangaan van dit soort relaties, hebben ook de neiging om afhankelijk te worden van hun partners. In feite is het een beetje gebruikelijk dat ze, zelfs na een aanval of een straatverbod, terugkeren naar de jongen en de relatie hervatten.

Desalniettemin blijkt uit beschikbare onderzoeken dat het voor ouders geen goed idee is om dit soort relaties te verbieden, omdat dit vaak averechtse effecten heeft. Gewoonlijk interpreteert het tienermeisje dit verbod als een obstakel dat ze uit liefde moet overwinnen. Vaak maken deze verboden de relatie zelfs nog obsessiever.

Een foute jongen kan leiden tot een gewelddadige relatie.

Leer tienermeisjes om gendergeweld te vermijden

De meeste meisjes die in dit soort relaties terechtkomen, weten wat huiselijk geweld is. Ze begrijpen echter niet dat ze er in hun eigen relatie het slachtoffer van zijn. Velen van hen zeggen desgevraagd dat ze resoluut tegen geweld tegen vrouwen zijn en hun rechten zeer op prijs stellen. Toch komt wat ze zeggen niet altijd overeen met hun daden.

In feite hebben meisjes die verliefd worden op foute jongens vaak formele psychologische interventie nodig. Een workshop van twee uur op school of een lezing van hun ouders is niet genoeg. Deze meisjes hebben de neiging zich onzeker te voelen of hebben misschien onopgeloste trauma’s of internaliseren van ongepaste rolmodellen. Daarom hebben ze meer nodig dan alleen een kort gesprek.

Bovendien komt het vaak voor dat deze meisjes uit gezinnen komen die gekenmerkt worden door gendergeweld. Hoewel ze dit geweld afwijzen, herhalen ze in theorie aangeleerde patronen. In deze gevallen kun je het beste een psycholoog raadplegen. Ouders mogen alleen proberen de relatie rechtstreeks te verbieden als het meisje ernstig gevaar loopt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rossi, C. P. (1999). El amor es una droga dura. Editorial Seix Barral.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.