Waarom sport geluk produceert: de rol van serotonine

Lichaamsbeweging verbetert onze lichamelijke conditie en heeft ook een krachtige invloed op onze hersenen, waardoor we ons gelukkiger en meer ontspannen voelen.
Waarom sport geluk produceert: de rol van serotonine

Laatste update: 04 augustus, 2024

Heb je ooit een onverklaarbaar geluk gevoeld na een goede training? Dat is geen toeval. Dat gevoel van welzijn en vreugde dat je overspoelt na het sporten heeft een wetenschappelijke verklaring en het heet serotonine.

Deze neurotransmitter speelt een cruciale rol in onze mentale en emotionele gezondheid, en lichaamsbeweging is de sleutel tot de aanmaak ervan. Sporten biedt meerdere gezondheidsvoordelen, verbetert niet alleen onze levenskwaliteit, maar maakt ons ook gelukkiger.

Gelukkig hebben we veel mogelijkheden om ons lichaam te trainen, en we hoeven alleen maar de sport te vinden waar we gepassioneerd over zijn en die het beste bij ons past om te beginnen met het vrijmaken van serotonine.

Wat is serotonine en wat is de invloed ervan op de stemming ?

Serotonine is een essentiële chemische stof die signalen doorgeeft in de hersenen.

Voldoende serotonineniveaus zijn cruciaal voor het behouden van een evenwichtige en positieve gemoedstoestand, en sporten of bewegen helpt om de aanmaak ervan te stimuleren.

Deze molecule speelt een essentiële rol bij het reguleren van stemming, slaap en eetlust, en heeft de bijnaam “het gelukshormoon” gekregen vanwege zijn positieve invloed op ons emotionele welzijn.

Het maakt niet uit of je aan fullbody workouts traint of fietst, sport produceert geluk door de afgifte van tryptofaan te bevorderen, een aminozuur dat de voorloper is van serotonine en ons helpt onze stemming te verbeteren en stress te verminderen.

Volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Neurotransmitter verhoogt lichaamsbeweging het serotonineniveau en bevordert het de groei van nieuwe hersencellen in een deel van de hersenen dat de hippocampus wordt genoemd.

Daarnaast heeft het ook een antidepressieve werking, waardoor we ons gelukkiger voelen in ons dagelijks leven als we regelmatig trainen.

Voordelen van sport op de stemming

Sport biedt een verscheidenheid aan stemmings- en geluksbevorderende voordelen, die bijdragen aan een evenwichtiger emotioneel en psychisch welzijn. Hier zijn enkele manieren waarop regelmatige lichaamsbeweging je kan helpen om je beter te voelen:

  • Stress verminderen: als je sport, maakt je lichaam endorfine vrij, chemische stoffen die fungeren als natuurlijke pijnstillers en generatoren van positieve gevoelens. Endorfine helpt opgebouwde stress en spanning te verminderen en bevordert een gevoel van ontspanning en rust.
  • Meer serotonine: lichaamsbeweging stimuleert de productie van deze neurotransmitter. Een verhoogd serotonineniveau wordt geassocieerd met een verhoogd gevoel van geluk en welzijn.
  • Bevordert het gevoel van eigenwaarde: door deel te nemen aan lichamelijke activiteiten en doelen te bereiken die met lichaamsbeweging te maken hebben, kun je een toename in gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen ervaren. Dit draagt bij aan een positiever lichaamsbeeld en een grotere zelfacceptatie.
  • Verlicht angst: sport brengt geluk door spanning los te laten en de geest leeg te maken, waardoor je op een gezonde manier kunt ontsnappen aan de dagelijkse zorgen. Bovendien kan de toename van endorfine en serotonine tijdens het sporten helpen om de geest te kalmeren en symptomen van angst te verminderen.
  • Verbetert de slaap: lichaamsbeweging helpt het circadiane ritme te reguleren, waardoor je dieper en rustiger slaapt. Een goede nachtrust is cruciaal voor het behoud van een goede emotionele en lichamelijke balans.

Hoe een hoog serotonineniveau behouden

Sporten

Er is geen manier om je altijd gelukkig te voelen. Soms krijgen we situaties voorgeschoteld waarin we ons onvermijdelijk verdrietig of overstuur voelen, maar we kunnen leren om deze emoties beter af te voeren en de afgifte van serotonine te bevorderen. Hier zijn enkele van de beste manieren om dit te doen.

1. Regelmatig bewegen

Het opnemen van lichaamsbeweging in je routine heeft verschillende voordelen. Naast het feit dat het je lichaam fit houdt, helpt het je stemming te verbeteren door serotonine en endorfine vrij te maken, wat verdriet en stress kan verminderen.

Het vermindert ook angstniveaus en verhoogt de energie, wat vermoeidheid vermindert en bijdraagt aan een algeheel gevoel van welzijn. Er zijn verschillende soorten lichaamsbeweging die gunstig kunnen zijn voor het verhogen van serotonine.

Fullbody workouts kunnen je helpen om meer dan één spiergroep te trainen, en door ze drie dagen per week te doen kun je je spieren verbeteren, vermoeidheid verminderen en de serotonineproductie verhogen.

Aërobe lichaamsbeweging, zoals hardlopen, zwemmen, fietsen of wandelen, verhoogt de hartslag en is zeer effectief om de stemming te verbeteren.

2. Eet gezond

Het eten van een uitgebalanceerd dieet kan een cruciale rol spelen bij het behouden van een gezond serotonineniveau en het verbeteren van de stemming.

Volgens onderzoek van het Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care (Engelse link) kan het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan helpen om de niveaus van deze neurotransmitter in de hersenen te verhogen, de productie van serotonine te bevorderen en de cognitieve gezondheid te verbeteren.

Deze voedingsmiddelen omvatten kalkoen, kip, eieren, zuivelproducten en noten. Daarnaast kan het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3, zoals vette vis (zalm, sardines), de hersenfunctie verbeteren en de serotonineproductie ondersteunen.

3. Neem voldoende rust

Neem 7-9 uur rust. 7-9 uur slaap per dag is essentieel om een gezond serotonineniveau te behouden en het herstel van het lichaam na het sporten te bevorderen.

Serotonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de slaap-waakcyclus, en goede rust kan helpen om een goede balans van deze neurotransmitter te behouden. Een onderzoek gepubliceerd in Pathologie Biologie suggereerde dat aerobe lichaamsbeweging, zoals hardlopen of zwemmen, een positief effect heeft op de slaap.

Als je dit soort lichamelijke activiteit doet, veroorzaakt het een sterke stijging van de serotonineproductie in de hersenen. Dit helpt niet alleen je stemming te verbeteren, maar zorgt ook voor een betere nachtrust.

4. Sporten

Sporten is een goede manier om nieuwe vrienden te maken, want als je het regelmatig doet is de kans groot dat je regelmatig dezelfde mensen ontmoet.

Deelnemen aan yoga, spinning of groepssportlessen helpt niet alleen om stress te verminderen, maar stimuleert ook teamwork en geeft je het gevoel dat je erbij hoort en dat je deel uitmaakt van een gemeenschap. Dit helpt het serotonineniveau te verhogen.

5. Vermijd schadelijke stoffen

Alcohol- en drugsgebruik kunnen de serotonineproductie en -functie negatief beïnvloeden, wat onze stemming en algehele gezondheid beïnvloedt. Volgens onderzoek van PLOS ONE kan roken het circadiane ritme verstoren, waardoor de serotonineafscheiding afneemt.

Als gevolg daarvan kunnen mensen die roken problemen ondervinden met hun slaappatroon en een verhoogd risico hebben op stemmingsstoornissen, zoals depressie en angst.

Sporten brengt geluk en helpt je beter in je vel te zitten

In ons dagelijks leven is het gemakkelijk om hoge stressniveaus tegen te komen. Regelmatige lichaamsbeweging in onze routine opnemen kan echter een effectieve manier zijn om zorgen te bestrijden, de afgifte van serotonine te bevorderen en ons algehele welzijn te verbeteren.

Op dezelfde manier helpt sporten bij het verlichten van angsten, het bestrijden van depressies en het verbeteren van de slaap. Onderschat de kracht van lichaamsbeweging dus niet. Minstens drie keer per week sporten kan je emotionele en fysieke welzijn volledig veranderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.