Waarom de vrede bewaren en gelukkig zijn beter is dan gelijk hebben

Wat is belangrijker in het leven, gelijk hebben of de vrede bewaren terwijl je gelukkig bent? In feite zijn er in het dagelijks leven veel mogelijkheden om rust te verkiezen boven stress. Lees verder om te leren hoe je je kunt concentreren op het loslaten van de behoefte om altijd gelijk te hebben.
Waarom de vrede bewaren en gelukkig zijn beter is dan gelijk hebben

Laatste update: 17 maart, 2022

Heeft iemand je ooit gevraagd wat belangrijker voor je is, gelijk hebben, of de vrede bewaren terwijl je gelukkig bent? Geloof het of niet, de eerste keer dat ik deze vraag vele jaren geleden hoorde, begreep ik hem niet. Ik moet het toegeven. Met andere woorden, kun je niet zowel gelijk hebben als gelukkig zijn? Zoals blijkt, niet altijd. Ten eerste, als je de gewoonte hebt om gelijk te hebben boven geluk , kun je lijden.

In feite lijden aan de onjuiste en onbewuste overtuiging dat gelijk hebben en gelukkig zijn synoniem zijn. Daarom, voor mensen die graag gelijk hebben, is het gewoon logisch. Gelijk hebben kan betekenen dat je ervoor moet zorgen dat je alle feiten presenteert. Ook glashelder zijn over waar je voor staat en elk debat of argument moeten winnen. Ze kunnen allemaal nuttig en zelfs leuk zijn.

Jezelf beschermen

Maar het zijn niet altijd de meest bekwame manieren om met andere mensen om te gaan. Begrijp me niet verkeerd. Focussen op gelukkig zijn in plaats van gelijk hebben, betekent niet dat je andere mensen over je heen laat lopen.

Daarnaast, dat je andere mensen niet vertelt wat je echt voelt, zelfs als dat de beste optie is. Het belangrijkste is dat als je voor geluk kiest in plaats van gelijk te hebben, je echt waarde hecht aan het bewaren van harmonie en vrede.

Ten tweede betekent het ook dat je waarde hecht aan het creëren van begrip, in plaats van aan te dringen op gehoord te worden. Maar ervoor zorgen dat andere mensen je ‘begrijpen’ of iemand anders een lesje leren. Aan de andere kant, als iemand je actief manipuleert of bedriegt, bescherm jezelf dan. Evenzo, als mensen tegen je liegen of je gaslighten, moet je je vooral richten op het beschermen van jezelf.

Bijvoorbeeld met goede grenzen, in plaats van moeilijke interacties te vermijden om de vrede te bewaren. Er zijn echter veel mogelijkheden in het dagelijks leven om rust te verkiezen boven stress. Vandaag zullen we ons concentreren op het loslaten van de behoefte om gelijk te hebben. Plus, waarom het zo belangrijk is om dit te doen.

De gezonde gewoonte van geluk cultiveren

Stel heeft ruzie

 

Ten eerste moet je de gewoonte aankweken om geluk te verkiezen boven gelijk hebben. Op deze manier besteed je minder tijd aan gekibbel en aan machtsstrijd . Maar meer tijd gericht op acceptatie, loslaten en het bevorderen van win-winresultaten. Een van de meestvoorkomende manieren waarop mensen ervoor kiezen gelijk te hebben in plaats van gelukkig te zijn, is wanneer iemand je op iets wijst dat je bang maakt.

Bijvoorbeeld je menselijkheid, onvolkomenheden of een deel van je persoonlijkheid dat in uitvoering is. De persoon kan zeggen dat je een kleine fout hebt gemaakt, de bal op de een of andere manier hebt laten vallen of niet hebt opgevolgd.

Dus als je je concentreert op gelijk hebben, zul je onmiddellijk reageren met wat je deed dat goed was. Op dezelfde manier markeer je het feit dat je het de laatste keer correct hebt gedaan. Maar volledig verdoezelen en negeren dat je inderdaad een fout hebt gemaakt.

Excuses accepteren

In wezen word je defensief en weet je niet hoe je moet leiden met de overeenkomst. Maar als je iemand bent die worstelt met imagobeheer of giftige schaamte , ben je kwetsbaar. Met andere woorden, je bent bijzonder kwetsbaar om defensief te reageren en gelijk te hebben. Op deze manier steun je je kwetsbare zelfgevoel in het licht van wat aanvoelt als een aanval.

Ten slotte, een andere manier waarop mensen ervoor kiezen om meer dan gelukkig te zijn, is wanneer iemand een probleem probeert op te lossen. Bovendien, in plaats van de verontschuldiging of het aanbod om het probleem op te lossen te accepteren, handel je anders.

Je wijst bijvoorbeeld op en gaat dieper in op hoe ze het hebben verprutst. Maar je kunt gewoon de verontschuldiging of het aanbod om het probleem op te lossen accepteren. Helaas, als je te maken hebt met bureaucratieën zoals verzekeringsmaatschappijen of overheidsinstanties, is deze strategie bijzonder verleidelijk.

Vijf manieren om de vrede te bewaren en gelukkig te zijn

Ten eerste kiezen sommige mensen ervoor om gelijk te hebben door een eeuwige betweter te zijn. Ongeacht het onderwerp, je voelt je gedwongen om iets toe te voegen aan het gesprek. Je kunt bijvoorbeeld ook de verkeerde informatie van iemand anders corrigeren of op een andere manier je enorme kennis demonstreren.

Weersta de lelijke drang. Geloof het of niet, we kunnen je helpen met deze tips. Hier zijn vijf manieren om ervoor te kiezen om gelukkig te zijn in plaats van gelijk te hebben:

  • Als wat je aan een gesprek wilt toevoegen geen gedeeld begrip of verbinding creëert, houd het dan voor jezelf.
  • Op het moment dat je geagiteerd, geactiveerd of emotioneel getriggerd bent, is het waarschijnlijk het beste om je woorden tot een minimum te beperken.
  • Als het duidelijk is dat een ander het laatste woord wil, en je hebt er weinig interesse in, laat ze dan winnen. Je hebt zeker een gehechtheid aan de uitkomst van het gesprek. Maar laat ze “winnen” door het laatste woord te hebben.
  • Wanneer je partner een simpele fout maakt, zoals het kopen van de “verkeerde” soort sla, ontspan dan. Dus, als het de verkeerde mayonaise of sinaasappelsap is, wees dan grootmoedig en laat het gaan.
  • Wanneer een vriend of vreemdeling een standpunt of overtuiging uitdrukt die anderen niet kleiner maakt of uitbuit. Maar staat lijnrecht tegenover die van jou. Herinner jezelf eraan dat iedereen recht heeft op zijn eigen meningen en overtuigingen. Dus als je iets moet zeggen, kun je gewoon antwoorden: “Dat is interessant.”

Vermijd ten koste van alles een conflict

Ruziënde mannen

Ten eerste is conflict een behoorlijk moeilijk onderwerp. Ik heb veel geleerd van mijn echtgenoot over dit onderwerp. Natuurlijk ben ik conflict-avers. Daarom zal ik mijn best doen om het koste wat kost te vermijden.

Dit kan echter een beetje slap zijn en niet opkomen voor wat juist is. Dus op de weg van de minste weerstand blijven is niet goed. Aan de andere kant leven sommige mensen in een plaats van conflict en worden er nogal immuun voor.

Dus waarom is dit precies? Helaas hangt het vaak samen met een constant verlangen om te bewijzen dat je gelijk hebt. Hier is een tijd en een plaats voor. Bovendien, zoals ik onlangs aan een kind uitlegde, is het soms beter om de vrede te bewaren dan ‘opnieuw’ te bewijzen dat je gelijk hebt.

Daarom moeten echtgenoten relaties op de juiste manier koesteren. Volgens auteur en lifestylecoach Rusiane Almeida gaat het immers niet om gelijk hebben. Het gaat om respect. Helaas kennen sommige mensen alleen de betekenis van nepvrede. Nepvrede is wanneer zij oké zijn en het niks kan schelen wat de anderen vinden.

Waarom aardig zijn voor mensen beter is dan gelijk hebben

Geloof het of niet, want mensen die de behoefte opgeven om altijd gelijk te hebben, is cruciaal. In feite is het een van de belangrijkste lessen die we uit het leven kunnen leren. Ook zal het ons helpen gemoedsrust te bereiken.

En de kwaliteit van onze relatie verbeteren, niet alleen met de mensen om ons heen maar ook met onszelf. Dus wat maakt het uit of je gelijk hebt of niet? Wat maakt het uit of je na een zeer lang en intens argument “wint?”

Brengt dit je echt plezier? Met andere woorden, je houdt zo sterk vast aan een idee en je bent bereid anderen een slecht gevoel te geven. Zodat je kunt laten zien dat je altijd gelijk hebt. Is het echt de moeite waard? Daarom moet je gewoon een test doen.

De volgende keer dat je de drang voelt om het ergens sterk met iemand oneens te zijn, omdat je weet dat je gelijk hebt. Aan de andere kant, pauzeer even en vraag jezelf af: “ Geef ik echt meer om gelijk hebben dan om de kwaliteit van de relatie die ik heb?”

Ik zeg natuurlijk niet dat je compromissen moet sluiten. En dat je gewoon met je hoofd moet knikken en alles goedkeurt wat anderen zeggen, want dat is nogal dom. Ook zul je nooit leren hoe je een goed gesprek kunt voeren waarin je je standpunt kenbaar maakt.

Maar wat ik zeg is om te werken aan het opgeven van de behoefte om altijd gelijk te hebben. Zo laat je je ego achter. Kies er daarom altijd voor om aardig te zijn tegen mensen boven gelijk te hebben, en kies ervoor om het oneens te zijn zonder onaangenaam te zijn. Het is geen race, het gaat niet alleen om wie gelijk heeft en wie niet.

Hier komt het op neer (moraal van het verhaal)

Kies daarom je gevechten uit. Stop met ruzie maken over wie gelijk heeft en wie niet, en luister niet eens naar wat de ander te zeggen heeft. Met andere woorden, terwijl ze praten, herschik je je gedachten en bereid je je toespraak voor. Kies er gewoon voor om je geest tot zwijgen te brengen en echt aandacht te schenken aan wat de ander te zeggen heeft.

Kortom, geloof me, daar leer je zoveel meer van. Je hebt niet voor niets twee oren en één mond, vind je niet? Dus waarom niet kiezen voor groei boven stagnatie, waarom niet kiezen om aardig te zijn voor mensen in plaats van gelijk te hebben? Probeer gewoon eens om de vrede te bewaren en kijk wat er gebeurt. Dat is de moraal van het verhaal.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.