Waarom blijven we in een ongelukkige relatie?

Waarom blijven we in een ongelukkige relatie?

Laatste update: 15 augustus, 2016

Bij relaties komt meer kijken dan elkaar een doos chocolade geven op Valentijnsdag of veel kleine dingen doen. Een gezonde, gelukkige relatie kan je beter maken als persoon, een gelukkig en gezond mens. Om dit te bereiken heb je een goede communicatie nodig, respect en goede gewoontes als persoon.

“Het gezelschap van een andere persoon zou waarde aan je leven moeten geven en niet een emotionele leegte moeten vullen.”

-Gottfried Kerstin-

Als communicatie, respect en goede gewoontes niet bestaan, ontstaat er een ongelukkige relatieHelaas blijven veel mensen in deze ongelukkige relaties, omdat ze in de volgende patronen zijn vervallen:

Geen aandacht besteden aan je intuïtie

Zegt het stemmetje in je hoofd al een tijdje dat je partner niet is wat hij lijkt?

Het komt vaak voor dat aan het begin van een relatie alles geweldig lijkt. Dit maakt deel uit van de verliefdheid die ons dichterbij die persoon brengt. We kijken gewoonlijk niet naar hun fouten en zien alleen maar hun goede kwaliteiten.

Het probleem begint als er een aantal ongezonde gedragingen naar boven komen of als we ze beginnen te zien; gedragingen zoals liegen, vreemd gedrag of overmatige jaloezie.

Als je jezelf in deze situatie bevindt, blijf het dan niet gewoon wegduwen als je erover nadenkt, want anders kom je terecht in zo’n slechte relatie waar niemand zich in wil bevinden.

Analyseer de situatie en als je denkt dat de relatie ongezond begint te worden, denk er dan goed over na of je wel in die situatie wil blijven. Soms kun je hulp vragen van buitenaf en in sommige gevallen is het beter om de relatie te beëindigen om ernstigere problemen te voorkomen.

“De intuïtieve geest is een heilige gave en het rationele verstand is een trouwe dienaar. We hebben een maatschappij gecreëerd die de dienaar eert en de gave vergeten is.”

-Albert Einstein-

Vlinder

Angst voor het leven in een relatie

Als je familie zoals de mijne is, zullen ze willen weten wanneer je gaat trouwen. Ze zullen zich zorgen maken als je vrijgezel bent, ongeacht wat je levensdoelen zijn. Het is iets dat vaak voorkomt en je moet ermee leren omgaan in plaats van je er druk over maken.

Hier ontstaan veel ongelukkige relaties door. Zowel mannen als vrouwen kunnen in de verleiding komen om een relatie aan te gaan om te constante vragen te vermijden.

“Het probleem is dat we leven in een ‘happy end’-cultuur, de ‘hoe het zou moeten zijn’-cultuur in plaats van het ‘hoe het is’. Als ons die fantasie niet was aangeleerd, denk ik dat we minder neurotisch zouden zijn.”
-Anoniem-

Als we een relatie hebben, beginnen ze ons onder druk te zetten over het huwelijk. Uiteindelijk trouwen we en na een tijdje merken we dat we een relatie hebben die we eigenlijk niet willen.

Het beste dat je kunt doen is je geen zorgen maken over druk van buitenaf. Als je er nog niet klaar voor bent nu, leg dat dan gewoon uit aan degene die de vragen stelt. Ieder van ons leeft in zijn eigen tempo en dit moeten we respecteren.

Angst om de comfortabele zone te verlaten

Dit gedrag kan gerelateerd zijn aan het vorige, maar het hoeft niet per se samen te gaan. Veel mensen blijven gewoon in een relatie omdat ze vertrouwd zijn met hoe de situatie nu is, zelfs als er geen liefde meer is.

Misschien geef je om je partner, maar houd je niet van hem/haar of zijn er dingen die je niet uit kunt staan, maar die je maar accepteert, omdat het “makkelijker” is dan omgaan met de sociale druk.

Het kan ook zo zijn dat er geen druk van buitenaf is. Misschien is je grootste droom wel om te gaan trouwen en kinderen te hebben, zodat je een stabiel gezin hebt. Dus je gaat op zoek naar een persoon die ongeveer hetzelfde wil. Er is een grote kans dat die persoon niet voldoet aan al je verwachtingen, maar omdat hij/zij je wil geven wat je wil hebben, accepteer je dat.

Zoals je je wel kunt voorstellen wordt je in beide gevallen geconfronteerd met een ongelukkige relatie. In het begin kan het goed gaan, maar na een paar jaar zijn er te veel problemen.

“Schik je niet in het zijn van ‘iets’ voor een persoon als je ‘alles’ voor iemand anders zou kunnen zijn.”
-Anoniem-

Relatie

Hoe kun je dit gedrag veranderen?

We hebben allemaal intuïtie, ook al besteden we er niet altijd aandacht aan. Maar aandacht besteden aan deze intuïtie is de beste manier om te voorkomen dat je in een ongelukkige relatie terecht komt. Je moet luisteren naar wat je gevoelens je vertellen.

We proberen altijd pijn en lijden te vermijden. Dit is heel normaal. Hierdoor kunnen we twee dingen doen met een ongelukkige relatie: ermee stoppen of onszelf ervan overtuigen dat alles oké is. Om gezond te blijven, is het beste dat we kunnen doen de relatie beëindigen.

Het zal niet makkelijk zijn, maar je neemt de controle over je leven en je kunt op zoek gaan naar een relatie waarbij je je wel goed voelt.

“Je laten leiden door intuïtie is niet hetzelfde als worden geleid door impulsen… Intuïtie ziet verder dan je ogen kunnen zien. Impulsiviteit is roekeloos blind zijn. ”
-Anoniem-

–Afbeeldingen eigendom van Nicoletta Ceccoli, Claudia Tremblay, Melissa Copeland–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.