Waarom bedriegen we de mensen van wie we houden?
Waarom bedriegen we degenen van wie we houden? Zijn leugens en verraad terugkerende gedragingen bij mensen of is het een specifieke handeling die gemotiveerd wordt door een bepaald mechanisme?
Hoe frappant het ook lijkt, er is in dit opzicht geen duidelijk en overtuigend antwoord. Eigenlijk zijn er verschillende verklaringen. Sommige hebben een sociale, andere een persoonlijkheids- en weer andere een puur biologische component.
Antropologe Helen Fisher wijst erop dat ontrouw een veelvoorkomend gedrag is. Bovendien gebeurt het vaak, zelfs als je verliefd bent op je partner. Je doet het omdat liefde en aantrekkingskracht twee verschillende realiteiten zijn en soms kan verlangen ervoor zorgen dat je de verbintenis die je met je partner bent aangegaan schendt.
Dit betekent niet dat je een slecht mens bent. Het maakt je gewoon menselijk, volgens Fisher. Want in relaties zijn liefde, passie en verlangen complexe dimensies en extreem moeilijk te begrijpen. Zozeer zelfs dat Oscar Wilde zei “het mysterie van de liefde is groter dan het mysterie van de dood.”
Waarom bedriegen we de mensen van wie we houden?
Als je je partner bedriegt, zorgt het feit dat je weet dat je nog steeds van hem houdt er niet voor dat hij zich beter voelt. In feite is de realiteit meestal het tegenovergestelde. Dat komt omdat, als jullie beiden hebben ingestemd met en een exclusieve relatie hebben opgebouwd, zonder ruimte voor derden of polyamoreus gedrag, dit soort verraad hen echt pijn zal doen.
Waarom gebeurt het? Helen Fisher beweert dat van iemand houden in werkelijkheid meer is dan een gevoel en dat het reageert op een reeks impulsen. Eén soort liefde is romantische liefde (Engelse link). Dit definieert de behoefte om je leven, tijd en verplichtingen met een ander te delen. In de regel ontwikkel je ook een band van exclusiviteit en intense gehechtheid met hem of haar.
Volgens de evolutionaire en biologische benadering worden relaties echter ook gestuurd door seksuele drift. Deze laatste is niet altijd in overeenstemming met het gewaardeerde principe van exclusiviteit. Het is zelfs heel goed mogelijk om je tot meerdere mensen tegelijk seksueel aangetrokken te voelen, wat de zaken bemoeilijkt.
Er zijn veel redenen waarom je vreemdgaat.
De behoefte om andere emoties te voelen
Soms geeft ontrouw zijn je een gevoel van nieuwigheid, risico en opwinding. Dat komt omdat het leven met je partner routine is geworden. In feite voel je je veilig in hun genegenheid. In feite is het een gewoonte geworden.
Aan de andere kant zorgt het hebben van een affaire met een ander voor een ervaring van intense en bruisende emoties. Deze kunnen verslavend worden.
Versterking van het gevoel van eigenwaarde of het plezier om je begeerlijk te voelen
Als mens word je gemotiveerd door primaire instincten. Eén daarvan heeft te maken met het simpele feit dat je weet dat je begeerd wordt.
Veel mannen en vrouwen hebben er behoefte aan om te weten dat ze nog steeds aantrekkelijk en begeerlijk zijn voor andere mensen, ook al hebben ze een vaste partner van wie ze houden. In feite is het een manier om hun gevoel van eigenwaarde te versterken.
Andere gebieden van jezelf ontdekken
Zoals Helen Fisher al aangaf, reageert liefde ook op het seksuele instinct dat je soms aanspoort om vreemd te gaan. Toch beantwoordt dit gedrag in bepaalde gevallen aan een complexere behoefte.
In dit geval is het zoeken naar andere seksuele partners een manier om andere gebieden van jezelf te verkennen. Je bent in staat om andere verlangens, gewoonten, behoeften en onderdrukte delen van jezelf te ontdekken. Dit gebeurt vaak als je niet tevreden bent met je eigen partner.
Gehechtheidsproblemen
Misschien ben jij het soort persoon dat geen stevige band kan opbouwen. Misschien heb je een jeugdtrauma of andere soorten problemen gehad.
Dit betekent dat je een soort onzekere, ambivalente of zelfs vermijdende gehechtheid hebt opgebouwd. Daarom weet je niet hoe je je moet binden. Het kan ook zijn dat je geobsedeerd raakt door het idee dat je in de steek gelaten gaat worden door je partner, of dat je denkt dat hij of zij niet genoeg van je houdt.
Deze hechtingsstoornissen leiden er soms toe dat je je partner verraadt, omdat je duidelijk niet in staat bent om een soort relatie te vormen die gebaseerd is op vertrouwen.
Onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Florida State University weegt op deze relatie en suggereert dat de hechtingstheorie een nuttig kader blijft voor het begrijpen van bepaald gedrag dat geassocieerd wordt met ontrouw.
Inherent narcisme: het gevoel hebben dat je meer verdient
Als de mogelijkheid bestaat, waarom zou je het dan niet doen? Ontrouw reageert op meerdere motivaties. Sommige zijn begrijpelijk, andere meer egoïstisch. Soms dooft het gewicht van routine gevoelens van verlangen. Andere factoren zoals stress of bepaalde problemen in je relatie kunnen je verder weg doen zoeken naar wat je thuis niet hebt.
Hoewel er meerdere variabelen zijn die verklaren waarom je je geliefde bedriegt, kun je persoonlijkheidsfactoren niet uitsluiten. Misschien bedrieg je je partner omdat je je eigen verlangens en behoeften voorrang geeft.
Misschien heb je het gevoel dat je meer verdient. Dit gedrag komt vaak voor bij het narcistische persoonlijkheidsprofiel, omdat deze individuen niet in staat zijn om exclusieve relaties aan te gaan.
Als je meer aandacht besteedt aan wat je wilt en waar je zin in hebt, wordt het onmogelijk om een ‘wij’ op te bouwen. Egoïsme in een relatie houdt namelijk geen rekening met oprechte betrokkenheid en respecteert emotionele exclusiviteit niet.
Tot slot, hoewel het waar is dat liefde iets van een enigma blijft, moet je altijd respect tonen en proberen een gezonde en gelukkige band op te bouwen. Onthoud dat verraad altijd afstand creëert en gevoelens van vertrouwen aantast.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Fisher, H. E., Xu, X., Aron, A., & Brown, L. L. (2016). Intense, Passionate, Romantic Love: A Natural Addiction? How the
- Fields That Investigate Romance and Substance Abuse Can Inform Each Other. Frontiers in psychology, 7, 687. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2016.00687