Waar bestaat poppentherapie uit?
Poppentherapie is een creatieve vorm van behandeling waarbij poppen en andere voorwerpen worden gebruikt om situaties, emoties en relaties uit te beelden. Het is een non-verbale methode, waarmee mensen zichzelf op een natuurlijke en oprechte manier kunnen laten zien, door middel van elementen die symboliseren wat ze denken en voelen.
Tijdens de sessies stelt de therapeut poppen en andere voorwerpen ter beschikking. De patiënt kiest ze aan de hand van wat hij wil uitdrukken. Het doel is om verschillende aspecten van hun leven te verkennen en eraan te werken, van interpersoonlijke relaties tot interne emoties.
Deze therapieën zijn heilzaam voor mensen die moeite hebben om hun emoties verbaal uit te drukken of het een uitdaging vinden om vast te stellen wat er met hen aan de hand is. In feite geeft het hen een hulpmiddel voor non-verbale expressie.
Voordelen van poppentherapie
Poppentherapie biedt veel emotionele en psychologische voordelen. Bijvoorbeeld:
- Openbaarmaking van emoties. De behandeling moedigt het uiten van emoties op een natuurlijke manier aan. Dit kan angst, stress en depressie helpen verminderen.
- Het grijpt in bij het oplossen van innerlijke conflicten. De sessies helpen de patiënt om interne conflicten te begrijpen en op te lossen en de verschillende gebieden van hun persoonlijkheid te integreren.
- Ontwikkeling van creativiteit. Poppentherapie is een creatieve manier van onderzoeken en werken aan verschillende aspecten van het leven van de patiënt. Het is ook nuttig voor het ontwikkelen van hun creativiteit en fantasie.
- Versterking van interpersoonlijke relaties. Door situaties en relaties met poppen uit te beelden, verbeteren patiënten hun vermogen om te communiceren en problemen in hun interpersoonlijke relaties op te lossen.
Poppentherapie en de relatie met systeemtherapie
Poppentherapie gaat goed samen met systeemtherapie. Dat komt omdat deze therapie zich richt op mensen, relaties en de systemen waarin ze op elkaar inwerken. In feite gebruikt het de metafoor van het gezin om de relaties tussen individuen en hun omgeving te beschrijven.
Bij poppen therapie vormen hulpmiddelen zoals poppen en andere voorwerpen de verschillende aspecten van de persoonlijkheid. Patiënten verkennen en werken individueel met deze aspecten. Ze kunnen bijvoorbeeld een pop gebruiken om hun partner te symboliseren en een andere om hun baas voor te stellen.
Door deze technieken te gebruiken om specifieke situaties aan te pakken, onderzoekt en werkt de patiënt aan zijn relaties en situaties die zijn emotionele en psychologische welzijn beïnvloeden.
Het verband tussen beide therapieën is ook duidelijk in de methoden die ze gebruiken om de patiënt te helpen communiceren en problemen op te lossen.
Als een stel bijvoorbeeld moeite heeft met communiceren, kunnen ze de poppen inzetten om de situatie te interpreteren en verschillende manieren van effectief spreken te onderzoeken.
Poppentherapie en hun relatie met de interne wereld
Anderzijds past poppentherapie ook goed bij de Interne Familie Systemen (IFS) therapeutische benadering. Deze therapie gaat uit van de relatie tussen de verschillende aspecten van de persoonlijkheid. Het gebruikt ook de metafoor van het gezin.
De patiënt gebruikt bijvoorbeeld een pop om zijn angstige deel uit te beelden en een andere om zijn vertrouwensdeel uit te beelden. Dit maakt de therapie gemakkelijker.
“Poppen en andere figuren kunnen in therapie worden gebruikt om delen van zichzelf te representeren die misschien moeilijk direct onder ogen te zien zijn, waardoor mensen een groter begrip en acceptatie van zichzelf kunnen ontwikkelen.”
-Sue Jennings-
Er is ook een verband tussen poppentherapie en de IFS-benadering, omdat ze allebei worden toegepast om innerlijke conflicten te helpen oplossen. Laten we een ander voorbeeld bekijken.
Een patiënt kan gebruik maken van poppen die de delen van zijn persoonlijkheid vertegenwoordigen die in conflict zijn. Daarom kunnen ze op een veilige manier hun interne conflicten onderzoeken en ermee werken. In feite is het integreren van de verschillende aspecten van de persoonlijkheid een belangrijk proces. Het helpt de patiënt namelijk zich completer en coherenter te voelen.
Conclusies en beschouwingen over poppentherapie
Poppentherapie is een creatieve en effectieve manier om de innerlijke wereld van het individu te verkennen. De methode verhoudt zich namelijk bijzonder goed tot de psychologie en de IFS-benadering.
Bovendien bevordert deze therapie de communicatie en lost problemen in interpersoonlijke relaties op. Het helpt patiënten ook om aspecten van hun persoonlijkheid te integreren.
Als je geïnteresseerd bent in deze techniek, raden we je aan een therapeut te zoeken die er ervaring mee heeft. Je moet wel bereid zijn om je zowel je gevoelens als je gedachten op een open en eerlijke manier te onderzoeken en te verwerken.
In de regel is dit een unieke en ook effectieve manier van therapie. Door een non-verbaal en creatief mechanisme te bieden om gevoelens en gedachten uit te drukken, helpen de sessies patiënten namelijk hun emotionele en psychologische welzijn te verbeteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Ray, D. C., Lee, K. R., Meany-Walen, K. K., Carlson, S. E., Carnes-Holt, K. L., & Ware, J. N. (2013). Use of toys in child-centered play therapy. International Journal of Play Therapy, 22(1), 43–57. https://doi.org/10.1037/a0031430
- IFS Institute. https://ifs-institute.com/
- Schwartz, R. C., & Sweezy, M. (2019). Internal family systems therapy. Guilford Publications.
- Stiles, W. B., Barkham, M., Connell, J., & Mellor-Clark, J. (2008). Responsive regulation of treatment duration in routine practice in United Kingdom primary care settings: replication in a larger sample. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 76(2), 298. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18377125/
- PlayTerapia. (s.f.). ¿Qué es la terapia con muñecos? PlayTerapia.