Ik ben de vrouw van je leven én van het mijne

Ik ben de vrouw van je leven én van het mijne

Laatste update: 08 augustus, 2016

We zijn enkel vluchtige passanten in dit korte leven, dat verdient om geleefd te worden met een maximum aan intensiteit. Vraag je je ook af waarom we slaafs de grillen en geboden van anderen zouden opvolgen? Voor je het beseft, zijn de pagina’s van van je leven als vrouw omgeslagen en ontdek je dat je nooit je authentieke zelf geweest bent.

Het is voor iedereen duidelijk dat je emotioneel met de ander verbinden een grote verantwoordelijkheid inhoudt. Naarmate de relatie voortschrijdt, raak je meer aan elkaar gehecht. Je voelt de behoefte aan verbondenheid, affectie en wederkerigheid. Alles blijft in orde zo lang je deze relatie gezond houdt en elk individu de eigen ruimte kan behouden.

De hedendaagse maatschappij en tijden veranderen zo snel, dat het van cruciaal belang is het roer in eigen hand te houden en de kapitein over eigen lot te blijven. Persoonlijke groei is niet mogelijk als we volledig opgaan in het bestaan van de ander, zonder rekening te houden met eigen behoeftes en verlangens.

Deze wijze woorden brengen waarschijnlijk niets nieuws onder de zon, maar de praktijk blijkt vaak moeilijker dan verwacht, want meestal houden we van onze geliefde met elke vezel van ons hart en bestaan.

Het lijkt soms wel onoverkomelijk. Houd toch in gedachten dat zelfs als je voor de volle honderd procent van iemand houdt, je nooit je eigen persoonlijkheid opoffert, je eigen zelfvertrouwen laat varen. Sta niet toe dat je levenskracht je verlaat als warmte uit een openstaand raam…

Als we de controle uit handen geven

Vrouw met Vogel

Houden van, of we het al dan niet willen, betekent altijd een beetje nodig hebben. We willen delen met degene die we liefhebben. We verlangen standvastigheid, stabiliteit, plannen voor de toekomst en houden ervan dat onze gevoelens beantwoord worden.

Echt houden van betekent dus nodig hebben op gezonde wijze. Iedereen kijkt uit naar affectie, het beantwoord zien van je gevoelens, groei en waardering. Maar nodig hebben kan snel omslaan in een behoefte die schadelijk is voor je eigen persoonlijkheid. Verken je liefde volledig, maar vermijd relaties waarbij je volledig in de ban raakt van je geliefde en je jezelf volledig ondermijnt.

Is het je ooit al overkomen? Was je ooit zo afhankelijk van iemands liefde dat je je eigen doel en integriteit uit het oog verloor? Dan weet je vast dat dit de meest destructieve liefdesrelaties zijn die er bestaan.

En laat je niet verrassen door de titel van dit artikel. Het is duidelijk dat zowel mannen als vrouwen in deze val van alomverslindende liefde verstrikt kunnen raken, hoewel ervaring toont dat het toch meestal vrouwen zijn die zich ten volle geven in een liefdesrelatie zonder iets terug te verwachten. Over het algemeen hebben zij meer te lijden onder onevenwichtige emotionele relaties waarin macht en emoties niet samen gedeeld worden.

Vrijheid

Laten we even een kijkje nemen waarom dit zo vaak gebeurt…

Het schenkt je voldoening en een gevoel iets tot stand te brengen als je al je aandacht en energie schenkt aan de persoon waarvan je houdt. Velen die dit nu lezen zijn niet in staat om half lief te hebben en dat is mooi, maar er zijn veel situaties waarin je meer geeft dan je eigenlijk zouden moeten. Herken je het dat persoonlijke en professionele projecten uitgesteld worden? Dat de plannen van je partner altijd op de voorgrond geschoven worden en alle aandacht verdienen? Tot je tot de conclusie komt dat je alles voor jezelf hebt laten varen?

Zonder het te beseffen ben je langzamerhand terechtgekomen in de val van een onevenwichtige relatie. Misschien heb je een partner die je emotioneel manipuleert en raak jij niet uit het web waarin je verstrengeld geraakt bent. Liefde is ineens lijden geworden en je merkt dat er van je vroegere zelfvertrouwen niet veel meer overgebleven is.

Liefde is zonder het te beseffen wederzijdse afhankelijkheid geworden. Of een van beiden gebruikt de gevoelens van de ander om een eigen leegte op te vullen, om emotionele behoeftes te verdoezelen, om aan een voortdurende nood aan waardering te voldoen of om op wat voor manier dan ook aan de angst van eenzaamheid te ontsnappen.

Mijn leven, jouw leven, een gekruist pad en respect

Liefde

Natuurlijk wordt niemand geboren met al deze kennis over emotionele relaties voorhanden. Maak je geen fouten, dan heb je de kans niet gehad om te leren. En heb je nooit een teleurstelling opgelopen, dan heb je vast nog niet kunnen ontdekken wat je nu écht nodig hebt.

Het leven is een lang pad vol lessen die je te leren hebt, waarbij liefde vaak de strengste leermeester blijkt. Onthoud elke levensles, laat degenen die je kwetsten achter op je weg naar je eigen persoonlijke groei. Zij verdienen het niet je hierbij te vergezellen en veroorzaken enkel pijn en verdriet.

Streef ernaar de vrouw te worden die je altijd al wilde zijn. En het is nooit te laat haar te vinden. Het is nooit te laat de trein te nemen die je naar je droom en levensbestemming zal voeren.

Word de vrouw van jouw leven en laat enkel degenen die het verdienen, deelnemen aan het avontuur van je ontdekkingsreis en persoonlijke groei. Omring je met mensen die je licht en energie bezorgen, die je waarderen en je de ruimte geven jezelf te ontdekken en ontplooien.

Word de vrouw die lachend door het leven gaat op zoek naar haar dromen, zonder angst onzekerheid. Verken je eigen weg vol zelfvertrouwen en sta open voor elke ontmoeting die het lot je wegen laat kruisen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.