Voordelen van therapie met dieren
Honden zijn onze beste vrienden en voor een goede reden! Het maakt niet uit wat voor een dag je hebt gehad, een rotdag op werk of een leuke vrije dag: ze zijn er altijd voor je. Maar naast hun aangeboren loyaliteit, kunnen honden je ook op een andere manier helpen. Ze kunnen namelijk ook bij therapie met dieren erg behulpzaam zijn.
Deskundigen gebruiken dit type therapie om mensen met de ziekte van Alzheimer, handicaps, depressie en zelfs autisme te helpen. Therapie met dieren kent een reeks aan fysieke, psychologische en sociale voordelen. Laten we hier eens wat beter naar kijken!
Wie kan profiteren van therapie met dieren?
Honden zijn de meest voorkomende kameraden bij therapie met dieren. Studies laten zien dat ze helpen bij het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van patiënten.
Voordat we hier verder op in gaan, willen we graag duidelijk maken dat therapie met dieren een aanvullende behandeling is die naast klinische therapie gegeven kan worden. Het is geen vervanging of alternatief voor normale behandelingen. Ook is het zo dat dit soort behandeling door professionals in de gezondheidszorg of deskundigen op het gebied van educatie overzien moet worden. Interdisciplinair werk is van groot belang om ervoor te zorgen dat therapie met dieren een succes is en goede resultaten geeft.
Therapeuten gebruiken dit type therapie om mensen met allerlei soorten problemen te helpen. Deze problemen kunnen emotioneel van aard zijn of zich uiten in gedragsstoornissen. Denk hierbij aan ADHD, overmatige stress, angststoornissen en depressie. Ook kunnen mensen met verslavingen en andere geestelijke en neurologische stoornissen (zoals de ziekte van Alzheimer) van dit soort behandelingen profiteren. Therapie met dieren kan zelfs als hulpmiddel ingezet worden bij mensen met autisme. Of zelfs bij mensen die ziektes zoals AIDS hebben opgelopen. Ook veel ouderen ondervinden dat deze vorm van therapie erg behulpzaam is.
Twee soorten therapiehonden
Therapeuten zoeken naar honden die aan bepaalde criteria voldoen en dus een bepaald karakter hebben. Ze willen honden die fit en actief zijn en gehoorzaam, geduldig en vriendelijk ingesteld zijn. Als deze honden het eenmaal door deze eerste ronde redden, kunnen ze beginnen met de training om therapiehonden te worden.
Therapeuten wisselen tussen twee soorten therapiehonden, afhankelijk van het doel van de behandeling:
- Assistentiehonden. Trainers bereiden deze honden voor om mensen met speciale behoeften te helpen. Bijvoorbeeld: geleidehonden om blinde of dove mensen te begeleiden, of assistentiehonden om gehandicapte mensen te helpen met hun dagelijkse activiteiten.
- Therapiehonden. Deze honden zijn min of meer de assistenten of ‘co-therapeuten’ van de therapeut zelf. Ze worden ingezet om de kwaliteit en effectiviteit van het contact tussen patiënt en therapeut te verbeteren. Hun kwaliteiten kunnen worden ingezet bij ouderen, autistische kinderen of mensen met andere psychologische stoornissen.
De vele psychologische en emotionele voordelen van therapie met dieren
Voor mensen met hersenaandoeningen kan het werken met therapiehonden erg motiverend werken. Contact met dieren kan dienen als aanmoediging en een manier om deze mensen actief te laten zijn. Dit versnelt op zijn beurt weer het herstel van hun aandoening. Het voeren van honden of activiteiten met ze doen is een geweldige vorm van mentale stimulatie. Tegelijkertijd verbetert dit ook hun concentratie.
Ook biedt het een oplossing voor eenzaamheid. Mensen beschouwen honden als echte mensenvrienden omdat ze ons volledig accepteren en van ons houden zoals we zijn. Daarom zijn het in principe natuurlijke therapeuten. Ze zijn het perfecte medicijn tegen angst, depressie en stress.
Veel patiënten — niet alleen de dierenliefhebbers — vinden hun gezelschap erg aangenaam. Normaal gesproken herstellen mensen liever in het gezelschap van een levend wezen dan slechts een levenloze machine.
Ook overstijgt de band die tussen een hond en een mens vormt simpele genegenheid. Veel mensen vergelijken het met de relatie tussen een moeder en haar baby. Door al deze voordelen verbeteren therapiehonden de algemene gemoedstoestand van patiënten.
Fysieke en sociale voordelen
Therapie met dieren verhoogt ook de hoeveelheid beweging die iemand krijgt. Door te spelen met de honden, je benen strekken of met ze wandelen worden spieren, botten en gewrichten sterker. Het kent ook zijn voordelen voor je evenwicht en het verbetert proprioceptie.
De voordelen gaan maar door. Therapie met dieren kan ook nog eens de grove en fijne motoriek en coördinatie verbeteren. Dat is omdat het alle zintuigen van de patiënt stimuleert, van zicht tot gehoor tot voelen. Activiteiten zoals het aaien, het voeren en het borstelen van de hond verbeteren de controle over bepaalde bewegingen. Vooral die bewegingen waarbij men de handen en armen gebruikt.
Een therapiehond fungeert dus als een soort communicatieve ‘brug’ dient tussen therapeut en patiënt. Daarnaast moedigt zo’n hond je ook aan om te leren door middel van spel. Ze sporen sociaal contact aan en dus het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Ook vergroten ze de effectiviteit en het vermogen van iemands empathie, respect, communicatie, bereidheid tot meewerken en teamwork.
Het grote voordeel: veelzijdigheid
Therapeuten kunnen therapie met dieren — en dan met name met honden — inzetten in een groep of individueel. Het hangt heel erg af van de behoeften van elke patiënt. En de beste manier om zijn of haar handicap, stoornis of algemene conditie te benaderen.
Daarbij is het zo dat therapie met dieren bij een patiënt thuis verzorgd kan worden. Dus niet zoals bij sommige therapieën die je alleen in specialistische centra kunt volgen. Mensen van alle leeftijden kunnen gebruik maken van deze aandacht op maat, van kinderen tot ouderen.
Dit is een van de favoriete behandelmethoden voor kinderen en volwassenen. Daarnaast lijken honden een soort helende kracht te bezitten. Hun inzetten als een aanvulling voor conventionele therapie werkt bevorderlijk op allerlei niveaus. Dit is waarom experts dieren steeds vaker inzetten bij therapie en hiermee veelbelovende resultaten boeken.