Vijf tips om je te helpen omgaan met sociale druk

Sociale druk leidt ertoe dat je zegt en doet wat je niet wilt doen en jezelf verraadt. We vertellen je hoe je ermee om kunt gaan, zodat je in vrede kunt leven.
Vijf tips om je te helpen omgaan met sociale druk
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Of je het nu leuk vindt of niet, je wordt dagelijks beïnvloed door de invloed die anderen op je hebben. Dit fenomeen heet sociale druk. Deze blijkt duidelijk uit de esthetische canons en culturele eisen die je vertellen hoe je moet zijn en hoe je moet leven als je als geldig wilt worden beschouwd. Zelfs in je nauwste persoonlijke relaties kun je het moeilijk hebben om met sociale druk om te gaan.

Hoe vaak heb je ingestemd met een plan of activiteit die je eigenlijk niet wilde doen? Hoe vaak heb je iets gezegd dat je niet alleen bedoelde om erbij te horen of om anderen te plezieren?

Dit is volkomen natuurlijk. Want uiteindelijk ben je als mens een sociaal wezen, dus je moet het gevoel hebben dat je bij een groep hoort om te overleven. Als je deze druk echter niet goed beheert, kun je ongewenste gevolgen ondervinden.

Waarom zou je moeten leren omgaan met sociale druk?

Mensen wijzen naar een man
Wanneer je toegeeft aan sociale druk, is het gebruikelijk om schuldgevoelens te ervaren omdat je ontrouw aan jezelf bent.

Als je toegeeft aan sociale druk, ben je ontrouw aan jezelf. Je raakt in de war en voelt je ongemakkelijk. Dat komt omdat, als je iets zegt dat je niet denkt, of iets doet dat je niet voelt, je een dissonantie in je opwekt. Die zorgt ervoor dat je je niet goed voelt.

Desalniettemin is het eng om grenzen te stellen, anderen te weigeren en tegen te spreken. Misschien ben je zelfs heel bang om buitengesloten, afgewezen of beoordeeld te worden. Aan de andere kant, als je toegeeft aan de verlangens van anderen, voel je je schuldig omdat je jezelf hebt verraden.

Paradoxaal genoeg kan het proberen om anderen te plezieren je problemen op sociaal niveau opleveren. Als je bijvoorbeeld zegt dat je iets gaat doen wat je niet wilt, trek je je later waarschijnlijk terug, waardoor je besluiteloos, onverantwoordelijk en onbetrouwbaar lijkt in de ogen van anderen.

Inderdaad, je aanvankelijke wens, namelijk om een conflict te behagen en te vermijden, zal zich uiteindelijk tegen je keren en je zult merken dat je precies de consequenties onder ogen moet zien die je probeerde te vermijden.

Daarom verdient het de voorkeur om vanaf het begin stevig en consistent te blijven, zelfs als je je daar ongemakkelijk bij voelt. Hoe kun je het bereiken?

Hoe om te gaan met sociale druk

Het verlangen om anderen te plezieren en door hen geaccepteerd te worden is volkomen natuurlijk. Dit betekent echter niet dat je je erdoor moet laten meeslepen.

Om met sociale druk om te gaan, moet je zelfvertrouwen ontwikkelen, dan weet je zeker dat het goed komt, ook als je bepaalde grenzen stelt. De volgende tips zullen nuttig zijn.

1. Werk aan je zelfrespect

Dit klinkt misschien cliché of afgezaagd, maar het is essentieel. Zie eigenwaarde als liefde voor jezelf. Het betekent dat je jezelf liefhebt, goedkeurt en valideert. Daarom hoef je dat niet van anderen te verwachten of hoef je dat ook niet te doen. Je beschouwt jezelf als waardevol en waardig en hebt veel respect voor jezelf. Je bent trouw aan je wensen en behoeften en je handelt daarnaar.

Aan de andere kant, als je je onzeker en kwetsbaar voelt en anderen nodig hebt, is de kans veel groter dat je uiteindelijk op veel manieren aan sociale druk zult toegeven.

2. Reageer niet meteen

Als je handelt op de automatische piloot en reageert zonder na te denken, is het waarschijnlijk je behoefte om te behagen die je leidt. Om deze reden is het belangrijk om de gewoonte aan te nemen om een paar seconden de tijd te nemen om na te denken voordat je reageert op een verzoek, suggestie of opmerking.

Hopelijk realiseer je je in die tijd dat je op het punt stond iets te accepteren wat je niet wilt. Wellicht kun je je beslissing dienovereenkomstig wijzigen.

Zelfverzekerde mensen hebben deze bedenktijd niet nodig omdat ze automatisch rekening houden met hun eigen voorkeuren. Als je echter jarenlang te meegaand bent geweest voor anderen, kan het nemen van dit moment een echt verschil maken en je de kans geven om een nieuwe manier van werken te implementeren.

3. Vraag jezelf eerst af

Voordat je automatisch gelooft dat wat anderen zeggen juist is, moet je jezelf afvragen wat jij ervan vindt. Ben je het eens met hun waarden en opvattingen? Zo niet, geef dan altijd prioriteit aan je eigen perspectief.

Als een vriend je bijvoorbeeld vertelt dat geen alcohol drinken voor saaie mensen is of dat je moet afvallen om aantrekkelijk te zijn, of als je partner zegt dat je moet gaan samenwonen, stop dan en denk na. Vraag jezelf af of je het met hen eens bent. Wil je echt drinken, afvallen of intrekken bij je partner?

Je moet jezelf de ruimte geven om je eigen ideeën en prioriteiten te verduidelijken. Zonder deze basis laat je je meeslepen door wat anderen je aanraden.

4. Rechtvaardig jezelf niet

Veel mensen (vooral vrouwen) hebben het gevoel dat ze hun beslissingen moeten rechtvaardigen, uitleg moeten geven of zich moeten verontschuldigen als ze niet voldoen aan wat er van hen wordt gevraagd. In feite lijkt een simpel “nee” niet genoeg voor hen. Ze bieden rechtvaardigingen en excuses aan die vaak niet eens de echte reden zijn waarom ze iets weigeren.

“Ik zou wel willen, maar ik kan niet,” “Ik heb geen tijd,” “Ik zal erover nadenken en ik vertel het je later.” Komen deze zinnen je bekend voor? Als dat zo is, moet je je ervan bewust zijn dat je het recht hebt om “nee” te zeggen en dat je antwoorden en beslissingen geldig zijn en geen aanvullende uitleg vereisen.

5. Gebruik assertieve technieken

Man in gesprek met zijn collega
Assertiviteit is een goed hulpmiddel om met sociale druk om te gaan.

Wanneer je jezelf probeert te verontschuldigen of te rechtvaardigen, open je de deur voor de ander om je te blijven proberen te overtuigen. Af en toe, zelfs als je antwoord direct en klinkend is, kan je gesprekspartner blijven aandringen. Hij kan proberen je van gedachten te laten veranderen. In deze gevallen kun je je toevlucht nemen tot assertieve strategieën, zoals de hangende plaat-techniek.

Deze techniek bestaat simpelweg uit het keer op keer herhalen van een bericht (dat jouw positie weerspiegelt). Ondanks de druk, aandrang en manipulatie die je ontvangt. Zeg “Nee bedankt, ik heb er geen zin in.” Als ze aandringen en zeggen: “Kom op, denk er maar eens over na, je zult een hele leuke tijd hebben, wees niet saai…” zeg dan gewoon “Nee, bedankt, ik heb er geen zin in.”

Omgaan met sociale druk is een leercurve

Het is duidelijk dat het in eerste instantie toepassen van bovenstaande richtlijnen een bewuste inspanning van jouw kant zal vergen.

Je moet de traagheid overwinnen van al die jaren waarin je werd gemotiveerd door het verlangen om anderen te plezieren en de angst om afgewezen te worden. Met de dagelijkse praktijk wordt het echter steeds gemakkelijker. Maak vandaag nog een begin.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dongil, E., & Cano, A. (2014). Habilidades Sociales. Sociedad Española para el estudio de la Ansiedad y el Estrés (SEAS), 120-150.
  • Smith, M. J. (2017). Cuando digo no, me siento culpable. DEBOLS! LLO.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.