Vijf films over pesten om met kinderen en tieners te bekijken

Angst, spanning en wanhoop zijn dagelijkse verschijnselen voor veel jongeren die, helaas, op oneerlijke wijze door hun klasgenoten worden gepest.
Vijf films over pesten om met kinderen en tieners te bekijken

Laatste update: 02 augustus, 2022

Pesten op school is een vorm van mishandeling die vaak voorkomt bij jongeren en is een onderwerp dat momenteel in de meeste onderwijscentra aan de orde is. In feite worden de problemen die het kan veroorzaken over de hele wereld erkend. Om deze reden kunnen films, als een middel om het bewustzijn over dit onderwerp te vergroten, uiterst nuttig zijn. Daarom geven we je in dit artikel vijf films over pesten om met je eigen kinderen en tieners te bekijken.

De media en het internet zijn beide platforms die momenteel informatie verspreiden over pesten. Gelukkig wordt er nu eindelijk aandacht besteed aan dit onderwerp, dat jarenlang verborgen werd gehouden.

Bovendien zijn er op het witte doek enkele producties gemaakt om de kijker uit te leggen wat pesten precies is (Engelse link) en wat de gevolgen ervan zijn. Laten we eens kijken naar enkele van de meest opmerkelijke films over pesten.

1. Bullying

De regisseur van deze film, Josetxo San Mateo, laat ons de echt nare en gemene kant van pesten zien. Jordi is een jonge student die op een nieuwe middelbare school terechtkomt waar hij ernstig gepest wordt. Nadat hij onlangs zijn vader heeft verloren, wil hij een nieuw leven beginnen, maar in plaats daarvan stuit hij op ernstige problemen met zijn klasgenoten.

Zodra het pesten begint, worden de pesterijen en de agressie (die hij verbergt) constant, op zo’n manier dat zijn dagelijks leven een hel wordt. We zien het beeld van een jongeman die doodsbang is voor de situatie waarin hij zich bevindt. De inhoud is zelfs zo realistisch, dat het zich in elk onderwijscentrum zou kunnen afspelen.

Het is een van de interessantste films over pesten om met je eigen kinderen en tieners te bekijken.

“Pesten is een verschrikkelijk iets. Het blijft je voor altijd bij. Het vergiftigt je. Maar alleen als je het toelaat.”

-Heather Brewer-

2. Disconnect

Deze film, geregisseerd door Henry Alex Rubin, portretteert een van de huidige trends van pesten, bekend als cyberpesten. We zien Ben, een tiener die wordt misleid tot het nemen van een compromitterende foto die uiteindelijk over zijn school wordt verspreid.

Nadat hij om dit feit is gepest en in de diepste wanhoop is geraakt, probeert Ben zichzelf van het leven te beroven. Zo zien we een van de ernstigste gevolgen van pesten, een situatie die in de werkelijkheid maar al te bekend is.

3. Pay it Forward

In deze film laat regisseur Mimi Leder ons een ander aspect zien van de sociale plaag van pesten: angst. Trevor is een jonge student die een ‘pay it forward’ idee heeft voor een schoolproject waar anderen baat bij hebben.

Maar tegelijkertijd ziet hij hoe een klasgenoot van hem wordt gepest en dat daar niets aan wordt gedaan. Als onderdeel van zijn ‘pay it forward’-plan komt hij uiteindelijk tussenbeide om zijn vriend te helpen en wordt hij uiteindelijk dodelijk neergestoken.

De plot geeft het idee weer van de angst om een pestsituatie aan het licht te brengen vanwege de mogelijke represailles die eruit kunnen voortvloeien. Dit is heel gewoon in klaslokalen van middelbare scholen.

Klasgenoten zien alles wat er gebeurt en zijn getuigen van het pesten, maar geen van hen durft de stap te zetten om het aan de kaak te stellen. Deze film moedigt jongeren aan om het aan het licht brengen van elke situatie van pesten te zien als een maatregel en oplossing van het probleem.

“Je bent niet onder hun controle. Je bent niet van hen.”

Salla Simukka

4. Cowards

José Corbacho en Juan Cruz presenteren een realistisch verhaal waarin Gaby, een jonge tiener, lijdt onder pesterijen op school. Angst, spanning en pijn zijn alomtegenwoordig in het leven van deze jongen, die bang is om naar school te gaan vanwege het mogelijke geweld dat hij kan tegenkomen.

Dit verhaal probeert ons te vertellen dat alles een reden heeft. Het legt uit dat degenen die pesten dat vaak doen omdat ze thuis het slachtoffer zijn van soortgelijk gedrag, of omdat ze met het verkeerde soort mensen omgaan.

Toch is het natuurlijk onredelijk dat ze hun frustraties afreageren op een klasgenoot. Dit is dus een film over pesten die ons ertoe aanzet na te denken over dit maar al te frequente probleem en te proberen het te begrijpen.

5. Wonder

Stephen Chbosky zet ons aan het denken met zijn film, die ook erg leuk is. Het stelt een andere kijk op pesten voor, als we een student zien met een gezichtsafwijking. Hij wordt het middelpunt van de belangstelling en het pesten begint, iets wat hem ongetwijfeld op emotioneel niveau raakt.

Na verloop van tijd zien we echter de triomf van de integratie. De film demonstreert het idee dat iedereen het verdient om gerespecteerd en niet misbruikt te worden. Daarom bereikt de hoofdpersoon, Auggie genaamd, zijn doelen en wordt hij geaccepteerd door zijn leeftijdsgenoten.

Dit waren de vijf films over pesten, stuk voor stuk zijn ze de moeite van het bekijken meer dan waard!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Armero Pedreira, P., Bernardino Cuesta, B., & Bonet de Luna, C. (2011). Acoso escolar. Pediatría Atención Primaria, 13(52), 661-670.
  • Brank, E. M., Hoetger, L. A., & Hazen, K. P. (2012). Bullying. Annual Review of Law and Social Science8, 213-230.
  • Cerezo, F. (2009). Bullying: análisis de la situación en las aulas españolas. International Journal of Psychology and Psychological Therapy, 9(3), 383-394.
  • Cerezo, F. (2012). Bullying a través de las TIC. Boletín Científico Sapiens Research, 2(2), 24-29.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.