5 verslavende series over psychologische thema's
Wie wil eens niet genieten van non-stop kijken naar een goede serie? Velen van ons zitten nachtenlang tot in de vroegste uren te kijken naar het laatste seizoen van een of andere verslavende serie. Als je fan bent van spannende plots en geïnteresseerd in de wereld van de psychologie, dan zal je het overzicht in dit artikel best boeiend vinden. Want we stellen je vijf verslavende series over psychologische thema’s voor. Noteer ze zeker op je kijklijst!
Verslavende series met een psychologisch tintje
The Sopranos: een psychologische Godfather
Heb je nog altijd The Sopranos niet gezien? Dan mis je echt een serie die een hoop mensen één van de beste series in de aller tijden vinden! En je hoeft niet alleen ons te geloven – kijk maar naar alle nominaties en prijzen die de serie gewonnen heeft in de loop van zijn zeven seizoenen.
De psychologische intrige achter dit meesterwerk zit hem in het dubbelleven van het hoofdpersonage, Tony Soprano.
Zonder het plot weg te geven kunnen we je vertellen dat deze gangster uit New Jersey ook een vader is die zich diep bekommerd om zijn gezin. Er bestaan honderden films en series waarin de hoofdpersonages een vergelijkbaar leven leiden. Toch vallen The Sopranos op.
Bovendien kunnen we hieraan nog één van de beste aspecten van deze serie toevoegen: de gesprekken tussen de baas en zijn psychiater. De therapiesessies tussen Tony Soprano en Dr. Melfi zijn een waar genoegen. Want hun gesprekken zijn zo diepgaand dat ze van de serie een echt psychologisch juweeltje gemaakt hebben. Dit is dus ongetwijfeld een serie die je niet mag missen!
Breaking Bad: scheikundeleraar wordt drugsdealer
We gaan verder op het thema dubbelleven. Het verhaal van Walter White heeft ook een menselijke achtergrond. De scheikundeleraar is één van de meest verhelderende voorbeelden van de complexe situatie waarin iemand ziekte moet aanvaarden en zich moet voorbereiden op de dood.
Hij laat zich niet verzuipen in de diagnose van een ziekte waarvoor hij de financiële middelen niet bezit om de confrontatie aan te gaan. Maar hij verandert integendeel zijn leven op een radicale manier. En dat geldt niet alleen voor zijn dagdagelijkse routine. Maar hij zal zijn job, zijn rol in het gezin, zijn communicatie met zijn vrouw en eigenlijk zowat alle andere dingen veranderen. Bovendien doet hij alles in het geheim!
Vooral het eerste seizoen is een masterclass in de psychologie. Stephen King zelf noemde het de beste serie in de geschiedenis.
Dexter: de ontroerende psychopaat
Ben je een liefhebber van criminele psychologie? Dan is Dexter een serie voor jou! Het hoofdpersonage is zowel een seriemoordenaar als de beste forensische politieagent in Miami.
Het klinkt misschien een cliché. Maar bekijk de eerste afleveringen en duik dieper in de wereld van Dexter. Dan zal je beseffen waarom Dexter tot de beste psychologische series aller tijden behoort. Het plot en het script zijn echt geniaal.
Terwijl het verhaal zich verder ontwikkelt, begin je je af te vragen of hij nu goed of slecht is. Je zal jezelf ook de vraag stellen of sommige van zijn gedragingen misschien wel gerechtvaardigd zijn. Het maakt niet uit hoe moreel betwistbaar ze zijn.
Zijn rituelen en methodologieën, de invloed van zijn kinderjaren op zijn huidige persoonlijkheid, zijn manier van graag zien, zijn code, zijn relatie met zijn medewerkers … alles is perfect uitgewerkt en dooreen geweven. Samengevat kunnen we stellen dat dit een voortreffelijke serie is waarin niets aan het toeval overgelaten is.
In Treatment: het kantoor van een openhartige psycholoog
In Treatment is een meesterlijk voorbeeld van dialogen. Op een geweldige manier toont deze serie ook hoe de menselijke hersenen werken. De reeks is gebaseerd op een Israëlische serie met dezelfde naam. Vanaf het prille begin zal de serie jou volledig inpalmen.
Het verhaal gaat over de praktijk van de psychoanalyticus Paul Weston en zijn wekelijkse sessies met patiënten. Er zijn drie seizoenen en elke aflevering duurt slechts twintig minuten.
In Treatment is een HBO-serie die grote uitdagingen op een elegante manier aanpakt. De schrijvers wisten hoe ze dialogen op een goede manier konden gebruiken. Ze maakten van de dialoog de voornaamste, en bijna de enige, bron waarop de serie steunde. Ze zijn erin geslaagd de aandacht van de kijker vanaf de eerste minuut van de eerste aflevering vast te houden zonder hem te vervelen met saaie gesprekken.
Maar de grootste uitdaging die de serie moest overwinnen, was een situatie die we gewoonlijk niet op het scherm zien, normaal te maken. De serie schetst niet alleen een portret van de therapiesessies. Maar het toont ook een psycholoog die professionele hulp zoekt bij een andere psycholoog om aan zijn eigen emotionele gezondheid te werken. We raden deze serie ten zeerste aan!
My Mad Fat Diary: over de eetstoornis van een adolescent
Deze serie is minder bekend dan de vorige. Deze Britse reeks toont ons hoe het is om met een eetstoornis te leven. Het is gebaseerd op het boek van Rae Earl, My Fat, Mad Teenage Diary. Dit boek vertelt het verhaal van een zestienjarig meisje dat lijdt aan extreem overgewicht.
Ze brengt wat tijd door in een psychiatrisch ziekenhuis. Daarna richt ze haar aandacht op de inspanningen om haar geestelijke problemen en haar verstoorde lichaamsbeeld te verbergen.
Ze weegt honderd en twaalf kilo. Haar lichaam maakt het haar ongelooflijk moeilijk om in de maatschappij te passen. Dus richt ze al haar aandacht op het verbergen van haar verleden. Ze verrast haar nieuwe vrienden en probeert een zo normaal mogelijk leven als adolescent te leiden.
We raden je deze serie aan omwille van de rauwe eerlijkheid waarmee de gebeurtenissen en de personages beschreven worden. Het is een mengeling van komedie, romantiek en drama dat veel verder gaat dan stereotypen over tieners.