Universal Design for Learning: mogelijkheden voor iedereen
In de verschillende soorten onderwijsinstellingen die er zijn, worden veel verschillende prestaties en vaardigheden gezien. Dit komt niet alleen door verschillende capaciteiten, maar ook door de gebruikte onderwijsmethoden en de manier waarop leerlingen toegang krijgen tot de stof en laten zien wat ze hebben geleerd. Traditionele academische stijlen bevoordelen het memoriseren en kinderen die een goed geheugen hebben. Ze benadelen echter andere leerlingen. Het Universal Design for Learning wil dit effect verzachten.
Hoewel de naam misleidend kan zijn, probeert deze benadering niet een gemeenschappelijke en bruikbare onderwijsstijl voor alle leerlingen te bedenken. Integendeel, hij wil flexibel zijn en zich aanpassen aan de verschillende capaciteiten en behoeften van elke leerling.
Daarom biedt het werkelijk universele mogelijkheden voor vooruitgang bij alle leerlingen, in gelijke mate. Als je er meer over wilt weten, lees dan verder.
Universal Design for Learning (UDL)
Het Universal Design for Learning (UDL) is een pedagogisch model dat gebaseerd is op neurowetenschap, onderzoek en onderwijspraktijk. Het streeft naar een inclusieve benadering van onderwijs.
Het hoofddoel is het wegnemen van barrières die het leren kunnen belemmeren. In plaats daarvan biedt het meerdere manieren van werken, zodat alle leerlingen comfortabel en effectief met informatie kunnen omgaan.
Het idee is dat alle leerlingen de kans krijgen om te leren en hun onderwijspotentieel te ontwikkelen. Dit kan echter niet worden bereikt zonder rekening te houden met de verschillende persoonlijke, sociale, economische of culturele omstandigheden van elke leerling.
Dit model is vooral gunstig voor bepaalde minderheden. Bijvoorbeeld immigranten, mensen met een handicap, en zelfs studenten met een hoog vermogen. Maar in werkelijkheid komt het alle leerlingen ten goede. Het houdt namelijk rekening met hun interesses, voorkeuren, capaciteiten en behoeften, zodat ze gemotiveerd blijven en zich kunnen ontwikkelen.
Laten we even nadenken over representatiesystemen (de verschillende manieren waarop mensen de wereld begrijpen en verwerken). Sommige mensen leren het best via beelden en visuele verwijzingen.
Anderen horen liever een uitleg hardop, en sommigen hebben behoefte aan experimenteren met hun eigen handen. Dus als een onderwijsaanpak bijvoorbeeld eerder auditief is, kan die niet nuttig zijn voor visuele en kinesthetische mensen.
In het geval van kinderen moeten sommigen tijdens het leren in beweging zijn, zoals mensen met ADHD. Anderen, zoals mensen met ASS, hebben misschien picturale ondersteuning nodig.
Aan de andere kant hebben hoogbegaafde leerlingen vaak behoefte aan autonomie en mogelijkheden om spontaan en nieuwsgierig te zijn en initiatief te nemen. Kortom, leerlingen zijn divers, dus de mogelijkheden die ze krijgen moeten dat ook zijn.
Basisprincipes van UDL
Dit model wil dat leraren het schoolcurriculum verrijken en het onderwijs-leerproces flexibeler maken en van begin tot eind rekening houden met diversiteit. Het omvat drie basisprincipes (Spaanse link) die we hieronder zullen toelichten.
Betrokkenheid
Dit verwijst naar het ‘waarom’ van het leren. Het gaat om de motivatie van leerlingen. Om hen aan te moedigen en hun interesse te behouden, is het belangrijk een participatieve en actieve dynamiek te creëren, relevante taken toe te wijzen en een speelse aanpak te hanteren. De activiteiten moeten gevarieerd zijn, zodat ze de interesses en voorkeuren van elke leerling kunnen weerspiegelen.
Representatie
Dit heeft betrekking op de manier waarop leerlingen toegang krijgen tot kennis. Het gaat om de vorm waarin de informatie wordt gepresenteerd. Leerlingen moeten ter ondersteuning oefeningen aangeboden krijgen. Bijvoorbeeld voorgelezen instructies, grafische uitleg, en opties voor praktische activiteiten.
Er moet rekening worden gehouden met eventuele handicaps, gebrek aan kennis van de taal, leerproblemen, en perceptuele voorkeuren, naast andere aspecten.
Actie en expressie
Dit laatste element betreft de manier waarop leerlingen kunnen interageren met materialen om hun leren op te bouwen en te demonstreren wat ze geleerd hebben.
De evaluaties moeten volgens verschillende formats worden opgezet, omdat schriftelijke examens niet voor iedereen de beste opties zijn. Mondelinge toetsen, rollenspelen, video’s en grafische presentaties zijn goede alternatieven.
Kansen voor iedereen
Kortom, UDL wil het onderwijsmodel aanpassen aan de leerlingen, en niet andersom. Het is gebaseerd op een veelheid van opties, ondersteuning, benaderingen en strategieën om tegemoet te komen aan individuele interesses, capaciteiten en behoeften.
Met deze benadering wordt de onrechtvaardigheid van het gebruik van eenheidsmodellen opgeheven. Bovendien wordt het stigma van segregatie of diversificatie van leerlingen verminderd.
Immers, als vanaf het begin meerdere opties worden aangeboden, zal iedereen de methode kunnen kiezen die voor hem of haar het beste werkt. Bijgevolg zullen ze allemaal dezelfde kansen hebben om vooruitgang te boeken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Alba Pastor, C. (2019). Diseño Universal para el Aprendizaje: un modelo teórico-práctico para una educación inclusiva de calidad. Participación educativa.
- Navarrete-Torres, A. (2019). Situaciones de aprendizaje desde la inclusión, para Altas Capacidades (Master’s thesis). Universidad Internacional de La Rioja.