Triangulatie gebruiken om problemen op te lossen is nooit een goed idee
Op organisatorisch niveau ligt een van de meest voorkomende tekortkomingen in hoe moeilijk het kan zijn om conflicten op het werk op te lossen. Een veelgebruikte en ineffectieve strategie is triangulatie. Dit is wat triangulatie betekent: als A een probleem heeft met B, blaast hij stoom af bij C. Met andere woorden, mensen zoeken een andere collega met wie ze over hun problemen en frustraties kunnen praten.
Het is echter geen goed idee om triangulatie te gebruiken voor het oplossen van problemen, noch in persoonlijke relaties, noch in werkrelaties. Het is waar dat het louterend kan werken om je emoties, zorgen en ervaringen aan iemand anders toe te vertrouwen , maar op het werk is dit niet altijd de beste strategie.
Dat komt omdat het op de lange termijn de neiging heeft om een giftige omgeving te creëren, waar mensen partij kiezen en over het algemeen negatiever zijn.
Tegenwoordig is het, zoals iedereen weet, de nieuwe technologie die het beeld bepaalt in veel werkomgevingen. Sterker nog, in de nabije toekomst kan er sprake zijn van automatisering en kunstmatige intelligentie. Toch zijn er nog veel tekortkomingen in de meer menselijke aspecten van de meeste banen. Aspecten als communicatie, conflictoplossing en emotionele intelligentie zijn daar enkele van.
Als je een probleem hebt op het werk, is het geen goed idee om je af te reageren op een collega. In plaats daarvan moet je assertiviteit en onderhandelen gebruiken.
Als de enige manier om werkproblemen op te lossen via triangulatie is
Er zijn verschillende effectieve manieren om conflicten op het werk op te lossen. In de jaren 70 definieerden de psychologen Kenneth Thomas en Ralph Kilmann vijf hoofdstijlen voor conflictmanagement. De beste stijl was de collaboratieve strategie. Deze geeft prioriteit aan assertiviteit en samenwerking.
Een veel voorkomend probleem op het werk is dat mensen de neiging hebben om dingen te laten verergeren. In feite proberen de meeste bedrijven pas iets te doen als alles echt mis begint te gaan. Dat dit gebeurt, komt vaak door het gebruik van triangulatie.
Triangulatie gebruiken op het werk is een slecht idee
Dr. Mike D. Boyette paste de term triangulatie voor het eerst toe op een werkomgeving. Boyette is een expert op het gebied van leiderschap en communicatie. Hij suggereerde dat driehoeksmeting een nuttig concept was in termen van navigatie. Het wordt gebruikt om uit te vinden waar je bent in het midden van de oceaan. Je meet een driehoek met behulp van twee bekende punten en je eigen onbekende punt.
Dit is echter niet hetzelfde in een werkomgeving. Denk er even over na. Als er bij driehoeksmeting iets gebeurt met een collega, de baas of een andere persoon binnen de organisatie, is het eerste wat mensen doen erover praten met een derde persoon. Onbewust mengen ze zo een andere collega in het conflict.
Dit zijn de gebruikelijke gevolgen van triangulatie:
- Het ontwijkt het probleem.
- Het verspilt ieders tijd. Als A bijvoorbeeld een probleem heeft met B of zich ervan bewust is dat ze iets verkeerd doen, lossen ze niets op door erover te praten met C. Het probleem blijft bestaan.
- Het probleem wordt groter. Beetje bij beetje zal het conflict tussen A en B zich uitbreiden naar de hele organisatie. Werknemer C zal het aan werknemer D, E en F vertellen en iedereen zal er een mening over hebben. Mensen gaan partij kiezen en de sfeer verslechtert.
- Er zal ontevredenheid zijn en een lage productiviteit. Kleine problemen worden inderdaad groter als niemand er iets aan doet.
Hoe los je problemen op het werk op?
De kunst van het oplossen van conflicten op het werk draait om betrokkenheid. Er moeten bepaalde protocollen zijn. HR zou bijvoorbeeld in staat moeten zijn om elk lid van de organisatie “op te voeden”. Sterker nog, om elk personeelslid de nodige strategieën en communicatiekanalen te geven om elk conflict op te lossen, hoe klein het ook is.
Dit gebeurt echter niet altijd. Het kan te wijten zijn aan een gebrek aan tijd, middelen of interesse. Toch zal het je misschien verbazen dat conflicten soms positief kunnen zijn. Als mensen eraan werken om ze op de juiste manier op te lossen, kunnen ze namelijk veranderingen doorvoeren, een betere werkomgeving creëren, ervan leren en zich beter voelen.
Jack Ma, de charismatische oprichter van Ali Baba, beweert dat er in zijn multinational nooit een probleem is en dat zijn werknemers altijd gelukkig zijn en zich volledig inzetten om productief te zijn. Blijkbaar werken ze graag 12 uur per dag gedurende zes dagen per week.
Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat de Chinese werkmentaliteit anders is dan de westerse. Maar door zoveel uren te werken, hebben werknemers weinig tijd om hun eigen ding te doen. In feite komt dit soort beleid neer op ontmenselijking.
4 sleutels voor het oplossen van werkconflicten
Werkconflicten zijn normaal en te verwachten. Maar ze groter laten worden dan ze zouden moeten zijn, is dat niet. Niet werken aan conflicten is de grootste vijand van een organisatie. Een bedrijf moet er altijd aan werken om te voorkomen dat problemen opgeblazen worden en om de assertiviteit te vergroten. Als twee collega’s een probleem met elkaar hebben, moeten ze het volgende proberen:
- Assertief zijn. Ze moeten met hun collega over het probleem praten voordat ze met een derde partij gaan praten.
- Weet hoe je moet luisteren. Sta open voor dialoog en voor het werken aan een oplossing.
- Maak afspraken over tijd en verbeterstrategieën (bijvoorbeeld “Je moet vanaf morgen op tijd komen, want ik ga je werk niet meer voor je doen”).
- Als ze hun probleem niet onderling kunnen oplossen, moeten ze naar een hogere autoriteit gaan om andere strategieën te bepalen om het probleem op te lossen. Ze moeten voorkomen dat ze een giftige omgeving creëren door geruchten en kritiek te verspreiden, enz.
Kortom, onthoud wat Einstein zei: als je echt andere resultaten wilt, stop dan met het gebruiken van dezelfde strategieën. Werk inderdaad aan het vermijden van triangulatie bij het oplossen van problemen op het werk en begin assertiever te worden.