Toeval in het leven: hoe het onverwachtse te accepteren
Je leven wordt beheerst door verschillende variabelen en factoren…en één daarvan is toeval. Ondanks het feit dat je ervan uitgaat dat je je realiteit stevig in handen hebt, ben je eigenlijk meestal in de greep van het toeval. Maar het is voor ons erg moeilijk om het onverwachtse te accepteren.
Kurt Vonnegut Jr een sciencefiction schrijver, zei altijd dat we in een wereld die niet geregeerd wordt door orde en voorspelbaarheid, moeten weten hoe we zelf met chaos om moeten gaan.
Maar we moeten dit uiteraard doen zonder die chaos onze wereld binnen te laten. Hoewel dit gevoel dat het lot vaak wispelturig is en ons in situaties plaatst die we nooit hadden kunnen voorzien, is het niet iets dat we vaak ervaren.
Veel mensen leven namelijk jarenlang zonder enige zorgen, met het gevoel dat alles op zijn plaats lijkt te zijn. We leiden ons normale leven, gaan naar ons werk, maken een praatje, brengen tijd door met vrienden en familie…en chaos lijkt ver weg.
Dan gebeurt er plotseling iets of iets verandert. We staan dan plotseling oog in oog met veranderingen en moeten we het onverwachtse accepteren.
Dit zijn de momenten waarop je capaciteiten, vaardigheden en mentale benaderingen nodig hebt die je nog nooit eerder hebt gebruikt. Vreemd genoeg zijn er mensen die perfect lijken te kunnen reageren.
Het is namelijk alsof ze een soort van subroutine of sleutel in hun genetische code of in een verborgen hoek van hun brein hebben liggen, klaar om te worden geactiveerd bij tegenslag. Ze lijken ook altijd op de beste manier te kunnen reageren.
De moeilijkheid om het onverwachtse te accepteren
Er zijn dagen dat de zon niet feller kon zijn en de lucht niet helderder. Niets kan echter voorkomen dat de duisternis binnen enkele seconden plotseling verschijnt.
Soms slaat de storm in een oogwenk toe, maar soms krijg je waarschuwingswolken die je laten weten dat er een storm op komst is. Onder deze omstandigheden heeft het geen zin om te klagen. Je hoeft alleen maar dekking te zoeken.
Soms regeert stabiliteit de dag. Alles op je schema is gedaan; elke afspraak, reis en elk project, alles verloopt zonder problemen. Zonder enkele waarschuwingen kan er echter iets onverwachts gebeuren.
Het ergste van onvoorziene gebeurtenissen is dat ze nooit alleen komen. Ze brengen meestal meer veranderingen en onzekerheden met zich mee. Te midden van deze situaties heeft het geen zin om te klagen, spijt te hebben of stil te blijven staan.
Je moet reageren en handelen. Dit is voor velen van ons echter niet eenvoudig, om verschillende redenen. Laten we er een paar bekijken.
Je brein houdt niet van toeval
Hoe kun je het onverwachtse accepteren als je brein geen toeval tolereert? Dit uitzonderlijke orgaan heeft een bijna obsessieve neiging om patronen te zoeken en te leren van ervaringen, om je te helpen steeds beter te reageren in het dagelijks leven. Het heeft graag alles onder controle.
Elke onverwachte gebeurtenis of onbekende stimulus die het niet eerder is tegengekomen of heeft ervaren, activeert een alarmsysteem en wordt geïnterpreteerd als een bedreiging.
Maar betekent het feit dat je hersenen op deze manier zijn geprogrammeerd dat je niet kunt reageren op toeval of chaos? Het antwoord is nee! Je hebt het vermogen om met dit soort omstandigheden om te gaan. En hoe verrassend het ook klinkt, we hebben het in de loop van de tijd best goed gedaan.
We zijn van nature creatieve wezens, met geweldige psychologische middelen om te innoveren, te reageren en tegenslagen te overwinnen. Dit is hoe we door de eeuwen heen hebben kunnen overleven, en dit is hoe we verder zullen gaan, ondanks de veranderingen en de onvermijdelijke angst die door het onverwachtse wordt opgewekt.
“Onzekerheid is waar dingen gebeuren. Hier wachten de kansen – voor succes, voor geluk, voor echt leven.”
-Martha Nussbaum-
Accepteer het onverwachtse door je doelen te onthouden
De wetenschap vertelt ons vaak dat het leven een toevallig bijproduct is in een willekeurig universum. Laten we ook onthouden wat de natuurkundige Werner Heisenberg zei: “Wat we in de materie waarnemen zijn geen dingen (of deeltjes) maar golven van waarschijnlijkheid.”
Deze gedachte hielp hem zijn beroemde theorie van het onzekerheidsprincipe te formuleren, waarin hij stelde dat het onmogelijk is om de positie en beweging van deeltjes te meten of te voorspellen. We kunnen echter speculeren.
Maar zelfs in de wereld van de kwantumfysica is er altijd een klein percentage chaos. Iets waar Heisenberg op wees, is dat we in een onzekere wereld altijd voorbereid moeten zijn op het onverwachtse.
Dit feit is niet goed of niet slecht. Het is gewoon de realiteit. Er zijn altijd mensen die hiervan profiteren en het geen probleem vinden om het onverwachtse te accepteren en moedig en creatief verder te gaan.
Anderen daarentegen zijn verlamd door de ervaring. Waarom is dit zo? Omdat mensen vaak jarenlang worden ondergedompeld in een relatief vredig en verandervrij leven. Hun geest voelt zich volledig in staat om te voorspellen wat er gaat gebeuren totdat plotseling de zwarte zwaan, waarover schrijver Nassim Nicholas Taleb ons vertelde, op het toneel verschijnt.
Dus, hoe kun je omgaan met de onvermijdelijke factor van onzekerheid in je dagelijkse leven? Laten we eens kijken naar enkele gebieden waarop je kunt reflecteren.
De oefening van het accepteren en het onverwachtse het hoofd te bieden
Je moet het onvoorziene accepteren en het het hoofd bieden door het volgende te overwegen:
- De eerste stap om het onverwachtse te accepteren, is je doel te onthouden. Hoe chaotisch je huidige situatie ook is, als je duidelijk bent over je prioriteiten, zul je de kracht en vindingrijkheid vinden om te handelen.
- De tweede stap is om controle te krijgen over de dingen die je echt kunt beheersen. Hier hebben we het over je beslissingen, mentale benaderingen en acties.
- Het volgende dat je moet weten is dat je, te midden van onzekerheid, altijd risico’s zult moeten nemen. Dit kan onrust veroorzaken, dit klopt, maar je moet echt innovatieve en positieve stappen nemen om vooruit te komen.
- Het is ook belangrijk om de vaardigheden die we allemaal hebben te wekken: nieuwsgierigheid, creativiteit en ontvankelijkheid. Je moet openstaan voor je omgeving. Luister, accepteer advies en handel dienovereenkomstig door je interne kompas te volgen. Wat je uit deze omstandigheden kunt halen, kan echt zeer verrijkend zijn.
Concluderend, om het onverwachts te accepteren, hoe slecht de situatie ook is, moet je dapper zijn. Als je gewoon stil blijft staan en over dat element van chaos in je leven klaagt, zal je lijden groter zijn. Je moet proactief en vindingrijk zijn, in staat om je angsten te rationaliseren en je emoties en je creativiteit in je voordeel te laten werken.