Stop met verwachten dat anderen zich op dezelfde manier gedragen als jij
De oorsprong van veel van je teleurstellingen ligt meestal in het verwachten dat anderen zich zullen gedragen zoals jij. In feite verwacht je dezelfde oprechtheid, altruïsme en wederkerigheid. De waarden die jou definiëren, zijn echter niet noodzakelijk dezelfde als die van anderen.
William James, de filosoof, grondlegger van de functionele psychologie, en oudere broer van Henry James, beweerde dat een eenvoudige manier om geluk te vinden ligt in het minimaliseren van onze verwachtingen. Dus hoe minder je verwacht, hoe meer je zult ontvangen of vinden. Het is een enigszins controversiële redenering, maar niet zonder logica.
Verwacht van niemand iets. Verwacht echter alles van jezelf. Zo ervaar je minder teleurstellingen.
Als het op je relaties aankomt, is het onvermijdelijk dat je verwachtingen hebt. Je verwacht inderdaad bepaald gedrag en verlangt naar zaken als geliefd, verdedigd en gewaardeerd worden. Dat betekent echter niet dat soms niet aan je verwachtingen wordt voldaan.
Bovendien, als je te veel van anderen verwacht, voel je je meestal op de een of andere manier gekwetst. Om deze reden is het de moeite waard om wat dieper op dit onderwerp in te gaan.
Verwachten dat anderen zich gedragen zoals jij
Vaders en moeders die verwachten dat hun kinderen zich op een bepaalde manier gedragen, stellen die alles van hun romantische partners verwachten, en vrienden die verwachten dat je hen steunt bij alles wat ze doen, ook al gaat dat soms tegen je eigen waarden in. Al deze veelvoorkomende situaties zijn duidelijke voorbeelden van wat we kennen als ‘de vloek van de verwachting’.
Sommige mensen geloven dat wat ze denken, voelen en geloven bijna ‘normatief’ is. Dit betekent dat ze de lat zo hoog leggen als het gaat om het concept van vriendschap, liefde of familie, dat niemand deze toppen weet te bereiken. Daarom vindt er aan beide kanten van de relatie teleurstelling plaats. De sleutel is echter, zoals altijd, in balans. Vooral in de behoefte om realistisch te zijn.
Er zijn bepaalde soorten verwachtingen, zoals niet-verraad, oprechtheid, respect en trouw, die de pijlers zijn die positieve en gezonde relaties ondersteunen. Maar zodra iemand geobsedeerd raakt door de ‘excellentie’ van een relatie, of het nu een affectief, ouder-kind of vriendschap is, kan frustratie, wrok of zelfs woede optreden.
Hoe te voorkomen dat je te veel van anderen verwacht
De goede kant van mensen willen zien, betekent niet noodzakelijk dat je naïef bent. In feite heb je het recht om het te zien, ernaar te zoeken en zelfs te promoten.
Je moet echter een zekere mate van voorzichtigheid betrachten. Dat komt omdat teleurstelling de zus is van grote verwachting. Daarom is het altijd beter om je niet voortijdig te ‘verblinden’. Zet in plaats daarvan je objectiviteitsbril op en ga voor een meer sereen realisme.
Schijn bedriegt meestal niet. Wat in feite vaker faalt, zijn je eigen verwachtingen van anderen.
Natuurlijk mag je veel van anderen verwachten, maar het is passender om meer van jezelf te verwachten. Onthoud dat mensen vaak even complex als onvoorspelbaar kunnen zijn. Om deze reden kun je, net zoals de mensen om je heen je teleurstellen, ook falen. Houd daarom rekening met de volgende richtlijnen.
Sleutels om je te helpen niet meer te verwachten dat anderen zich gedragen zoals jij
- Niemand is perfect, ook jij niet. Als je zou moeten voldoen aan de verwachtingen die anderen van je hebben en vice versa, zou je in een dynamiek terechtkomen die zowel stressvol als miserabel is. Het is onmogelijk. Niemand is een absoluut toonbeeld van perfectie, noch van deugd. Het is voldoende om elkaar te respecteren en wederkerigheid uit te oefenen op de meest nederige manier die mogelijk is.
- Leer onderscheid te maken tussen verwachtingen en afhankelijkheid. Soms houd je andere mensen verantwoordelijk voor je eigen geluk. Je kunt bijvoorbeeld hoge verwachtingen wekken van iemand in het bijzonder omdat je afhankelijk bent van wat zij je bieden. Daarom eis je en heb je nodig dat ze handelen zoals je wilt, want dat is de enige manier voor jou om je goed te voelen. Dit veroorzaakt echter veel leed bij de ander.
- Accepteer dat je niet altijd iets terug hoeft te krijgen. Dit facet kenmerkt veel mensen. Je zou kunnen merken dat je dingen zegt als “Als ik je een plezier doe, verwacht ik dat je er een voor mij doet,” of “Als ik altijd open en meegaand ben, verwacht ik dat anderen op dezelfde manier handelen.” Desalniettemin, of je het nu leuk vindt of niet, deze dingen worden niet altijd vervuld. Dit is niet goed of slecht, het gaat erom anderen te accepteren zoals ze zijn.
Tot slot, misschien had William James, die we aan het begin citeerden, volkomen gelijk met zijn eenvoudige voorstel. Hoe minder je van anderen verwacht, hoe meer verrassingen je kunt verwachten. Daarom moet je jezelf misschien wat vrijer en minder afhankelijk laten zijn van het gedrag van anderen.
We zijn allemaal feilbaar. We zijn allemaal wonderbaarlijk onvolmaakte wezens die proberen samen te leven in een soms chaotische wereld. Een wereld waar teleurstellingen onvermijdelijk zijn, maar waar ook oprechte liefde en eeuwige vriendschappen bestaan.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Lemay, Edward & Venaglia, Rachel. (2016). Relationship Expectations and Relationship Quality. Review of General Psychology. 20. 10.1037/gpr0000066.
- Yang, Y. (2007). Is Old Age Depressing? Growth Trajectories and Cohort Variations in Late-Life Depression. Journal of Health and Social Behavior, 48(1), 16–32. https://doi.org/10.1177/002214650704800102