Steve Jobs, uitvinder van de eenentwintigste eeuw
Creativiteit en absolute genialiteit zijn wellicht de twee woorden die bij jou opkomen wanneer je aan Steve Jobs denkt. Sommigen zeggen dat hij de uitvinder van de eenentwintigste eeuw was. En dit is niet zomaar een metafoor. De manier waarop mensen werken, communiceren en zich inzetten voor de wereld is voornamelijk te danken aan dit genie.
Vroeg in zijn carrière had hij al succes in zaken. Misschien is dat de reden waarom hij altijd zei dat geen enkele hoeveelheid succes of geld indruk op hem maakte of hem motiveerde om verder te werken. Hij maakte gewoon een droom werkelijk.
Een droom die oude ideeën en vergaderingen van grote belanghebbenden van hem hadden afgenomen. Jobs heeft echter nooit zijn visionaire drijfkracht verloren. Hij gaf nooit op.
Net als vele andere zeer creatieve mensen leidde de uitvinder Steve Jobs een leven tussen succes en frustratie. Het was een leven dat zich afspeelde tussen een nieuw project (waaraan niemand voorheen gedacht had) en het streven naar een betekenisvol leven.
De vroege levensjaren van de uitvinder van de eenentwintigste eeuw
Steve Jobs werd in 1955 in San Francisco, Californië geboren. Zijn biologische ouders waren twee universiteitsstudenten die hem bij zijn geboorte voor adoptie afstonden. Gelukkig vond de kleine Steve een familie die hem aanmoedigde en steunde.
Hij ging naar school in Californië. Daarna verhuisde hij naar Portland om aan de universiteit te gaan studeren. Zijn tijd op de Universiteit van Reed was belangrijk. Daar ontwikkelde hij namelijk uitstekende kwaliteiten die in contrast stonden met zijn onverschillige persoonlijkheid.
Zijn spirituele zoektocht
In 1974 vertrok Steve Jobs op reis naar India om een zinvol doel in zijn leven te vinden. Hij bracht tijd door in de ashram van de Shri Neem Karoli Baba in Kainchi. Tijdens de jaren ’70 studeerde hij zelfs boeddhisme in een Zencentrum in Los Altos. Jobs bouwde een levenslange vriendschap uit met zijn Zenmeester.
De biografen van Jobs beweren dat het Zenboeddhisme zijn leven en de manier waarop hij werkte, veranderd heeft. In 2005 zei Jobs:
“De voorbije 33 jaar heb ik elke ochtend in de spiegel gekeken en mezelf de vraag gesteld: ‘Als vandaag de laatste dag van mijn leven zou zijn, zou ik dan doen wat ik vandaag van plan ben te doen?’ En telkens als het antwoord te veel dagen na elkaar “nee” is, weet ik dat ik iets moet veranderen…bijna alles – alle uiterlijke verwachtingen, alle trots, alle angst voor schaamte of falen – geconfronteerd met de dood vallen deze dingen gewoon weg en laten slechts achter wat echt belangrijk is. Je herinneren dat je zal sterven is de beste manier die ik ken om de valkuil te vermijden te denken dat je iets te verliezen hebt.”
In de jaren ’70 voegde Steve Jobs zich ook bij de beweging van de Tegencultuur in zijn land. Daar experimenteerde hij met psychedelische drugs. Jobs zei dat zijn tijd van druggebruik fundamenteel was. Het plaatste immers zijn eigen leven in perspectief en liet hem toe zijn toekomst te visualiseren.
Steve Jobs en de eerste computers
Zijn eerste computerbaan was bij Atari. Daar ontmoette hij Steve Wozniak, een computertechnicus. Later zou Wozniak samen met Steve Jobs de medestichter van Apple worden. Ze waren het perfecte duo. De intelligentie van Wozniak ontmoette het zakentalent van Jobs. Ze gebruikten het om het project te creëren dat een imperium zou worden.
Tijdens de periode dat ze voor Atari werkten, waren computers uitsluitend voor grote bedrijven. Ze kostten meer dan een huis. Wozniak bouwde de eerste personal computer. Hij wilde er namelijk zelf één hebben thuis. Dat is het moment waarop alles begon.
De twee visionairs gingen de eerste personal computers vanuit de garage van de ouders van Steve Jobs verkopen. Hoewel ze na een tijdje elk hun weg gingen, verwezenlijkten ze samen verbazingwekkende dingen.
Het avontuur Apple en de uitvinder Steve Jobs
In de daaropvolgende jaren verspreidden de Apple-computers zich op de markt. De aandelen van Apple werden openbaar. Voor de uitvinder Jobs werden de dingen echter een beetje ingewikkeld.
In 1984 ontwierpen ze de eerste Macintosh. Deze uitvinding zorgde voor een geweldige verandering in de computerindustrie. Hij werd echter niet zo goed verkocht als ze hadden verwacht. Apple was groot geworden. De raad van bestuur deelde de visie en passie van Jobs niet.
Ze geloofden dat de veeleisende en perfectionistische houding van Steve zijn creativiteit en vaardigheden als visionair ondermijnde. Net als alle briljante mensen die geschiedenis geschreven hebben, had Steve Jobs een team nodig dat met dezelfde passie en visie werkte.
In 1985 verliet Wozniak uiteindelijk Apple. Een jaar later nam de directie de bestuursplichten van Steve Jobs af. Hij had dus niets te zeggen over de toekomst van zijn eigen bedrijf. Daarom verliet ook Jobs Apple.
Dit was het moment waarop hij Next oprichtte en ging meewerken met de projecten van Pixar om tekenfilms op computer te maken. Zijn tijd bij Pixar bracht hem groot succes. Het gaf hem ook de kans om respect te voelen voor zijn eigen werk.
Terug naar Apple
In 1996 keerde Steve Jobs terug naar Apple. In die tijd was Apple het bedrijf dat op technologisch vlak achterliep op Microsoft. Apple was bijna failliet maar de terugkeer van Steve Jobs gaf het bedrijf een nieuwe richting. Hij annuleerde alle lopende projecten en verwierf opnieuw de controle over zijn bedrijf. Hij heeft toen weer geschiedenis geschreven.
De uitvinder Jobs ontwierp toen een nieuwe generatie vernieuwende producten zoals de iPod, de iPad en natuurlijk de iPhone. Hij installeerde ook een norm voor draagbare digitale muziek.
In 2008 had iTunes meer dan 6 miljoen downloads. Meer dan 200 miljoen iPods werden verkocht.. In 2010 introduceerde Jobs de iPad en het volledige tabletsysteem. Daarna werd Apple in 2012 het kostbaarste openbare bedrijf ter wereld.
In een interview in 2007 zei Jobs:
“Er is een oud citaat van Wayne Gretzky waarvan ik hou. Ik schaats waar de puck zich zal bevinden, niet waar de puck geweest is. En dat hebben we bij Apple altijd proberen te doen. Van bij het begin. En dat zullen we altijd blijven doen.”
De vroegtijdige dood van Steve Jobs
Steve Jobs was een perfectionistisch, gepassioneerd en visionair mens. Deze eigenschappen waren zowel zijn engelen als zijn demonen.
In 2003 kreeg Steve Jobs de diagnose pancreaskanker. Dit leidde tot een reeks gezondheidsproblemen. Toch bleef hij werken tot 2009. In dat jaar dwong zijn ziekte hem om zijn baan op te geven. Hij stierf in 2011 op de leeftijd van 56. Hij werd in een ongemarkeerd graf begraven in Palo Alto, Californië.
Toen hij Apple terugkreeg, bedacht Steve Jobs de slogan “Think different (Denk anders).”
“Dit is voor de gekken, de buitenbeentjes, de rebellen, de herrieschoppers, de ronde pinnen in de vierkante gaten… de mensen die de dingen anders zien – ze zijn geen fan van regels… Je kan hen citeren, het niet met hen eens zijn, hen ophemelen of zwartmaken maar het enige dat je niet kan doen, is hen negeren omdat ze dingen veranderen… Ze duwen het menselijke ras voorwaarts en terwijl sommigen hen wellicht als gekken bekijken, zien wij het genie omdat de mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, de mensen zijn die het doen.”
-Steve Jobs-
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Isaacson, W. (2011). Steve Jobs Biography. New York; Simon & Schuster
- Maslin, Janet (2011). Making the iBio for Apple’s Genius. New York Times 21 Oct 2011. Recuperado de https://www.nytimes.com/2011/10/22/books/steve-jobs-by-walter-isaacson-review.html
- Dhiman, Satinder (2016) “The Spiritual Quest of Steve Jobs: Connecting the i-dots Gazing Forward, Glancing Back,” The Journal of Values-Based Leadership: Vol. 9 : Iss. 2 , Article 13. Recuperado de: http://scholar.valpo.edu/jvbl/vol9/iss2/13
- Peterson, Christopher (2011). Learning from the Life of Steve Jobs, Psychology Today 01 Diciembre 2011. Recuperado de https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-good-life/201112/learning-the-life-steve-jobs