Spreken vanuit je hart, hoe doe je dat?
Spreken vanuit je hart is zowel gemakkelijk als ingewikkeld. Als kind was je spontaan, maar dit wordt na verloop van tijd minder. In feite wordt de manier waarop je communiceert gevormd door je verschillende ervaringen. Het is een proces dat ervoor kan zorgen dat je je natuurlijkheid verliest.
In werkelijkheid zeg je niets ‘zonder filters’. Het is inderdaad nooit een goed idee om vanuit je hart te spreken als je boos bent of je egoïstisch gedraagt. Sterker nog, in veel gevallen is zwijgen te verkiezen boven spreken op zo’n manier dat de kans groot is dat je iemand kwetst of beledigt.
Strikt genomen is spreken vanuit je hart een oefening die alleen is voorbehouden aan momenten die het verdienen. Hoewel het een gewoonte is die je kunt kiezen om in al je dagelijkse houdingen te laten doordringen, ben je geneigd om je toevlucht te nemen tot dit type communicatie als je een band met iemand wilt opbouwen.
“Ik heb ook geleerd dat spreken vanuit je hart zelfvertrouwen en persoonlijke veiligheid vereist. Het is jezelf durven zijn, met moed en zelfs dapperheid.”
-Ines Temple-
Spreken vanuit je hart
Misschien vind je het idee van spreken vanuit je hart wat verwarrend. Wat betekent het? Gaat het over alles delen wat je denkt?
Eigenlijk verwijst het naar het vermogen om op een emotionele manier met iemand te communiceren. Het betekent dat je je meest oprechte gevoelens op tafel legt, met geen ander doel dan ze kenbaar te maken. Daarom betekent het ook dat je het idee opgeeft om specifieke reacties bij de ander uit te lokken.
Het is dit punt dat spontaniteit vanuit de kindertijd onderscheidt van het vermogen om vanuit het hart te spreken vanuit het perspectief van een volwassene. Een kind zegt wat het denkt en heeft er geen probleem mee om oneerlijk of beledigend te zijn met zijn woorden.
Aan de andere kant begrijp je als volwassene dat je tegenover iemand staat die consideratie en respect verdient. Bovendien ben je je ervan bewust dat je ervoor kunt kiezen om je boodschap op verschillende manieren over te brengen.
Respect is de sleutel
Spreken vanuit je hart is een daad van respect, zowel naar jezelf als naar anderen. Het woord respect komt van het Latijnse werkwoord respecere, wat omkijken of beschouwen betekent. Vanuit etymologisch oogpunt betekent respect dus opnieuw kijken, of het bestaan van iets of iemand erkennen.
Respect impliceert dat je anderen als gelijken beschouwt. Zowel anderen als jezelf erkennen betekent rekening houden met een hele constellatie van gevoelens, ideeën, ervaringen, dromen, etc.
Respect is echter niet beperkt tot erkennen, maar ook tot het behouden en beschermen van alles om je heen. Probeer het niet af te breken, ongedaan te maken of te vernietigen. Het is essentieel voor je zelfrespect en voor wat je anderen verschuldigd bent. Alleen vanuit dat uitgangspunt kun je vanuit je hart spreken.
Hoe spreek je vanuit je hart
Er zijn veel manieren waarop je assertieve communicatie kunt oefenen. Het helpt je om beter met anderen om te gaan. Maar spreken vanuit je hart gaat verder en is tegelijkertijd eenvoudiger. Het betekent dat je alleen voor jezelf hoeft te spreken en niet voor iemand anders.
We kunnen dit principe verduidelijken met een paar voorbeelden. In plaats van te zeggen “Je hebt me boos gemaakt,” kun je beter zeggen “Ik word boos als dit gebeurt.”
In plaats van tegen de ander te zeggen “Je moet het op deze manier doen,” kun je beter zeggen “Ik wil graag dat je het op deze manier doet omdat…” Als we zeggen “voor jezelf spreken,” bedoelen we precies dat: zeggen hoe het gedrag van anderen je laat voelen (Spaanse link).
Op het moment dat je vanuit je hart wilt spreken, moet je contact maken met jezelf en je eigen gevoelens, en ze vervolgens uiten. Als je dit doet, toon je respect voor jezelf en voor de ander, omdat je niet rechtstreeks naar hen verwijst, maar naar het effect dat ze op jou hebben. Dat is wat spreken vanuit je hart inhoudt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Estrada, D. S. L., Vera, P. E. L., Taboada, M. M. M., & Juárez, R. S. (2020). La comunicación asertiva: una estrategia para desarrollar las relaciones interpersonales. Revista Latinoamericana de Difusión Científica, 2(3), 72-82.
- Romera Morón, M. (2009). Educar con tres Cs: capacidades, competencias y corazón. Oroval: revista del CEP Valle de La Orotava.
- Sebastián, C. (2001). La comunicación emocional. Pearson Educación.
- Tapias, M. G., & Cué, J. L. G. (2015). La comunicación emocional, una necesidad para una sociedad en crisis. In Prevención de dificultades socio educativas: I Congreso Internacional de Expresión y Comunicación Emocional (pp. 1-12).