Drie soorten emotionele invalidatie die nooit getolereerd mogen worden

Het meest negatieve van emotionele invalidatie is dat het ons ertoe brengt ons los te koppelen van onszelf, op basis van de overtuigingen of meningen van anderen. Bovendien wordt het vaak op subtiele manieren uitgeoefend. We onderzoeken drie soorten.
Drie soorten emotionele invalidatie die nooit getolereerd mogen worden

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 10 april, 2023

Emotionele invalidatie treedt op wanneer iemands gevoelens en emoties worden afgewezen, verworpen of genegeerd. Met andere woorden, wanneer iemand te horen krijgt dat zijn gevoelens ongepast, waardeloos of misplaatst zijn. Het is een vorm van psychologisch geweld die vaak onopgemerkt blijft.

In feite komt het vaak voor dat iemand emotionele invalidatie uitoefent ‘met goede bedoelingen’. Bijvoorbeeld als iemand zegt dat hij zich verdrietig voelt en een ander hem vertelt dat dat niet nodig is of dat hij dom is. Of, ze zeggen dat ze er gewoon niet aan moeten denken en het los moeten laten.

In veel gevallen worden deze woorden gezegd met de bedoeling om de persoon zich beter te laten voelen. In de praktijk hebben ze echter het tegenovergestelde effect.

Het minimaliseren van iemands gevoelens en emoties is namelijk alleen maar nuttig voor degenen die niet bereid zijn te luisteren of zich niet willen storen aan andermans problemen. We gaan drie soorten emotionele invalidatie uitleggen die nooit getolereerd mogen worden.

Emotionele invalidatie, in haar verschillende vormen, leidt er uiteindelijk toe dat de ander zich alleen, onbegrepen, onzichtbaar en klein voelt. Wanneer we de gevoelens van anderen bagatelliseren, minimaliseren of afwijzen, dragen we bij aan hun groei .

-Jennifer Delgado-

Trieste vrouw
Hoewel emotionele invalidatie meestal met goede bedoelingen wordt gedaan, kan het veel schade aanrichten.

Drie soorten emotionele invalidatie

1. De ander het recht ontzeggen om te voelen

Het ontkennen van het recht om te voelen is een van de meestvoorkomende vormen van emotionele invalidatie. Het komt overeen met de voorbeelden waar we het hierboven over hadden. Situaties waarin zinnen als “Het is het niet eens waard om over na te denken”, “Het is echt niet zo erg” of “Ik heb veel erger meegemaakt” veel voorkomen.

Hoewel dit soort boodschappen ogenschijnlijk oproepen tot kalmte, is de waarheid dat ze eisen dat de persoon zich niet moet voelen zoals hij doet. Het is alsof hun subjectieve ervaring niet geldig is. In feite is er een stilzwijgende minachting voor hun gevoelens en hun emoties. Dit soort uitspraken zijn typisch voor iemand die een positie van superioriteit wil uitoefenen.

Niemand heeft het recht om tegen een ander te zeggen hoe belangrijk of niet iets is dat hij of zij voelt. Evenmin mogen ze hun ervaringen vergelijken met hun eigen ervaringen. Iedereen heeft het recht om elke soort gevoel of emotie te ervaren. In feite zijn ze een uitdrukking van hoe uniek we allemaal zijn (Spaanse link).

2. De ander veroordelen om hoe hij zich voelt

Alle vormen van emotionele invalidatie lijken op elkaar. Dat gezegd hebbende, zijn er bepaalde differentiële nuances tussen. Iemand beoordelen om hoe hij zich voelt verwijst naar het soort situaties waarin een willekeurige conclusie wordt getrokken over een individu, gebaseerd op een van zijn stemmingen (Spaanse link), gevoelens of emoties.

Het komt bijvoorbeeld voor als iemand uitdrukt dat hij zich verlegen voelt en een ander antwoordt “Doe niet zo raar.” Of, in die gevallen dat iemand zich slecht voelt over wat iemand anders heeft gezegd of gedaan en opmerkingen krijgt als “Je bent veel te gevoelig.” Of, wanneer iemand echt bezorgd is en te horen krijgt “Je neemt alles zo persoonlijk.”

Niemand kan beoordelen hoe een ander zich voelt. Ze hebben hun leven niet geleefd en weten ook niet hoe ze op een bepaalde situatie moeten reageren. We moeten ons het oude gezegde herinneren: “Oordeel niet over mij, tenzij je in mijn schoenen hebt gelopen.”

couple arguing
Een ander beoordelen is niet gepast, omdat we ons niet in hun plaats kunnen stellen.

3. Het uiten van afwijzing van hun affectieve toestanden

De afwijzing van iemands affectieve toestand is ook een vorm van ontoelaatbare emotionele invalidatie. Het gebeurt wanneer iemand een negatieve mening uitspreekt of iemand stigmatiseert vanwege wat hij voelt. Het is een vorm van direct psychologisch geweld. In feite is hun doel hun eigen visie op de wereld aan een ander op te leggen.

Een voorbeeld kan zijn dat iemand zegt: “Alleen dwazen worden verliefd.” Of, ze gebruiken uitdrukkingen als: “Jongens huilen niet.” In deze gevallen, en vele andere, worden bepaalde gevoelens of uitdrukkingen geassocieerd met een negatieve diskwalificerende generalisatie.

De afwijzing van een affectieve toestand komt meestal overeen met vooroordelen. Het probleem ligt niet bij degenen die deze toestanden ervaren, maar bij degenen die ze negatief kwalificeren, gebaseerd op vooropgezette ideeën of ongegronde overtuigingen.

Dit zijn slechts drie vormen van emotionele invalidatie die je nooit zou moeten tolereren. Het zijn echter niet de enige soorten. Dat gezegd hebbende, is geen enkele vorm van emotionele invalidatie ooit aanvaardbaar.

Ieder mens heeft het recht om elk soort gevoel te ervaren zonder daarvoor belachelijk gemaakt te worden. Dit is een volkomen ononderhandelbaar uitgangspunt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Beorlegui, C. (2007). El lenguaje y la singularidad de la especie humana. Thémata. Revista de Filosofía, 39, 583-590.
  • Giannini, H., & Molina, É. (2009). MUNDO EMOCIONAL, MUNDO UNIVERSAL.
  • Zúñiga, A. R. B., Villegas, M. A. S., & Torres, C. C. U. (2005). Los trastornos del estado de ánimo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.