Somatische emoties bij emotioneel afhankelijke mensen

Somatische emoties bij emotioneel afhankelijke mensen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Als je ooit last gehad hebt van angstgevoelens, dan ben je waarschijnlijk vertrouwd met het idee van somatische emoties. Dat is wanneer je lichaam fysieke symptomen begint te ontwikkelen zonder schijnbare reden. Dit zijn enkele voorbeelden: het gevoel dat er iets in je keel zit, plotse huiduitslag of verteringsproblemen. Tegenwoordig weten we dat emotionele somatisatie bij emotioneel afhankelijke mensen niet alleen een gewoonte is die zich ontwikkelt. Het is zelfs sterker dan normaal.

Wanneer jouw emoties verschuiven naar lichamelijke symptomen, dan treedt het volgende probleem op. Je bent niet in staat om wat je voelt, te verbinden met wat er in je lichaam gebeurt. Je probeert je maagpijn te rechtvaardigen door de schuld te leggen bij iets besmettelijk dat je gegeten hebt.

Of je kan beweren dat jouw eczeem te wijten is aan een allergische reactie op iets anders. Soms, maar niet altijd lijd je aan angstgevoelens. Je bevindt je dan in een afhankelijke relatie. In dat geval betekenen jouw symptomen waarschijnlijk iets meer.

We willen beter begrijpen hoe somatisatie bij emotioneel afhankelijke mensen optreedt. Om die reden zullen we jou het fictieve verhaal van Rebecca vertellen. Dit personage zal ons een beter inzicht geven in hoe een relatie met een ongezonde hechting er uitziet.

Emotioneel afhankelijke mensen: het verhaal van Rebecca

De pathologieën van Rebecca

Rebecca was al drie jaar samen met haar vriend. De dingen verliepen echter helemaal niet goed. Hij speelde altijd videospelletjes en wou alleen maar thuisblijven. Rebecca wou daarentegen meer uitgaan en andere dingen doen. Er waren ook nog vele andere aspecten van hun relatie die erop wezen dat zij niet bij elkaar pasten.

Rebecca was echter met hem beginnen uitgegaan omdat ze bang was alleen te zijn. Het gevolg was dus ook dat het niet zo gemakkelijk ging om haar partner te verlaten.

Bovendien kon Rebecca niet erg goed opschieten met de moeder van haar vriend. Zij was een alleenstaande moeder en enorm gehecht aan haar zoon. Ze belde hem voortdurend. Soms deed ze zelfs alsof ze ziek was om zijn aandacht te krijgen.

Voor het koppel was dit voortdurend een bron van conflict. Ze begon dan te discussiëren en maakte zich boos. Uiteindelijk keerde alles weer terug naar hoe het voorheen was.

Somatische emoties zijn signalen

Tijdens het derde jaar van hun relatie begon er iets vreemd met Rebecca te gebeuren. Op de meest willekeurige momenten kreeg ze een allergische reactie in haar gezicht. Soms trad een plotselinge huiduitslag op terwijl ze intiem was met haar vriend. In het begin maakte Rebecca zich niet echt zorgen. Ze nam antihistamines en ging gewoon verder met haar leven.

Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe emoties in jouw lichaam tot uiting kunnen komen als je een ongezonde gehechtheid vertoont. Het is dus typisch voor emotioneel afhankelijke mensen. We hebben het in het begin van het artikel al vermeld.

Emotionele somatisatie is een duidelijk teken dat er iets mis is. Als je de symptomen negeert, zal je lichaam bovendien andere dingen proberen om je aandacht te krijgen. Tot je beseft wat er aan de hand is en probeert om de situatie te veranderen kan je verteringsproblemen, pijn of huidproblemen krijgen.

Het moment waarop alles erger werd

Op een dag, tijdens een diner met de vrienden van de moeder van haar vriend, kreeg ze het moeilijk om te praten . Ze had het gevoel alsof haar keel dicht zat. Die avond slaagde ze erin om het onder controle te houden. Het bleef echter ook in andere situaties optreden. Toen naar de arts ging, zeiden ze haar dat ze een “keelontsteking” had.

Rebecca schonk niet veel aandacht aan het probleem. Ze negeerde het net zoals ze de huiduitslag genegeerd had. Ze sloot er ook de ogen voor toen ze slapeloosheid, intense hoofdpijn en misselijkheid begon te ervaren. Bovendien begon ze zelfs heel ernstige maagpijn te krijgen vóór ze haar vriend ontmoette.

Hoofdpijn, maagpijn, misselijkheid kunnen signalen zijn

Op een keer maakte haar vriend zich boos over iets dat met zijn moeder te maken had. Hij vertrok. Een tijdje hoorde ze niets van hem. Wanneer ze hem opbelde, nam hij zelfs de telefoon niet op. Zij had geen idee waar hij was. Rebecca bereikte toen een dieptepunt. Ze was ervan overtuigd dat hij haar wilde verlaten.

Vanaf dat moment begon ze ondraaglijke hoofdpijn te krijgen. Ze verloor ook haar eetlust en ze kreeg last van een lage bloeddruk. Het lukte haar niet om van de bank te komen omdat ze zich duizelig voelde. Toen haar vriend haar eindelijk belde, verdwenen al haar symptomen bijna volledig. Ze voelde zich zoveel beter dat ze gewoon vergat hoe ze zich aanvankelijk had gevoeld.

Het verband met afhankelijkheid

Rebecca besefte niet dat ze niet langer bij haar vriend wou zijn. Ze schreeuwde altijd tegen hem omdat hij op een bepaald tijdstip thuis wilde zijn om zijn videospelletjes te spelen. Ze was ook zijn moeder zat en boos dat hij tegenover zijn moeder nooit grenzen gesteld had.

Rebecca was het beu om altijd met dezelfde problemen te moeten omgaan. Bovendien was ze ook kwaad op zichzelf. De reden was dat ze in het begin niets gezegd had. Aanvankelijk was ze zich immers niet bewust van wat er gebeurde. Nu ergerde alles haar.

Diep vanbinnen wilde ze de relatie beëindigen. Het putte haar uit. Ze was echter niet in staat om dit te doen. Rebecca was namelijk doodsbang om alleen te zijn. Dit is iets dat we meestal bij emotioneel afhankelijke mensen zien. Haar onvermogen om een rationele beslissing te nemen, kwam tot uiting in haar lichaam.

Zij had geen relatie die haar een goed gevoel gaf. Uiteindelijk verliet Rebecca haar vriend. Ze had echter al een andere persoon in gedachten. Koste wat kost probeerde ze te vermijden dat ze alleen zou zijn. Na een tijd begon ze dezelfde symptomen te vertonen. Ze waren echter honderd keer erger. De cyclus herhaalde zich en de symptomen werden erger.

Besluit

Je ziet wat er gebeurt als je het probleem niet oplost dat leidt tot somatische emoties. Het zal in gezelschap van andere mensen en in andere omstandigheden opnieuw optreden. Emotioneel afhankelijke mensen moeten beseffen dat het ervaren van somatische emoties een signaal is dat je moet nagaan. Onderzoek welke bagage jij al gedurende zo’n lange tijd met je meedraagt. Zoek het uit en doe er iets aan.

Herken de signalen van somatische emoties

Bij emotioneel afhankelijke mensen kunnen somatische emoties heel ernstig zijn. Ze kunnen paniekaanvallen, meerdere gezondheidsproblemen en een intens gevoel van ongelukkig zijn veroorzaken.

De meeste mensen die aan afhankelijkheid lijden, beseffen niet wat hen overkomt. Toch zouden ze even moeten stilstaan en naar zichzelf en hun lichaam luisteren. Dan zouden ze weten dat ze iets moeten veranderen.

Het is niet alleen onze bedoeling om met dit verhaal te leren hoe we deze symptomen bij andere mensen kunnen herkennen. We moeten dit soort problemen ook bij onszelf leren zien. Pas dan kunnen we actie ondernemen.

Als je gelooft dat jouw lichaam jou door middel van je emoties een boodschap stuurt, probeer dan te luisteren. Waarschijnlijk zal je uiteindelijk iets echt waardevols ontdekken.  Wellicht ook interessant voor jou

Waarom zijn we gevoelig voor emotionele afhankelijkheid?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom zijn we gevoelig voor emotionele afhankelijkheid?

Ieder van ons kan een relatie hebben die gebaseerd is op emotionele afhankelijkheid. Soms denken we dat dit soort dingen ons niet kunnen overkomen....


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.