Sociale netwerken hebben invloed op je lichaamsbeeld
Miljoenen mensen over de hele wereld maken dagelijks gebruik van sociale media. De populairste platforms zijn Facebook en Instagram. Gemiddeld brengt elke gebruiker ongeveer twee uur per dag door op sociale media. Blootgesteld worden aan netwerken waar je constant gebombardeerd wordt met beelden heeft enorme effecten. Daarom is een van de meest besproken onderwerpen hoe deze sociale netwerken je lichaamsbeeld beïnvloeden.
Sociale netwerken zoals Instagram zijn een geweldige bron van vermaak. Het zijn echter ook ruimtes waar je jezelf zowel uitdrukt als vertegenwoordigt.
Zelfrepresentatie wordt gedefinieerd als elk gedrag dat erop gericht is een indruk van jezelf te creëren, te wijzigen of te behouden voor anderen. In een app als Instagram bijvoorbeeld, genereer je je zelfpresentatie met foto’s van jezelf. Daarom wordt je fysieke verschijning uiterst belangrijk.
Lichaamsbeeld
Lichaamsbeeld wordt gedefinieerd als de voorstelling die elke persoon heeft van zijn eigen lichaam. Het is ook gebaseerd op de gevoelens en houdingen die je hebt ten opzichte van die voorstelling. In feite “maak” je je lichaamsbeeld door je werkelijke beeld te vergelijken met je ideale beeld.
Je hebt een positief lichaamsbeeld als je een duidelijk en reëel beeld hebt van jezelf en je je daar prettig bij voelt. Bovendien associeer je je persoonlijke waarde niet met je lichaamsbeeld.
Wanneer je daarentegen je lichaam op een zeer bevooroordeelde manier waardeert en waarneemt, heb je een negatief lichaamsbeeld. In feite voel je je angstig en schaam je je voor je eigen lichaam. Bovendien ben je geneigd te denken dat alleen anderen aantrekkelijk zijn.
De manier waarop je je lichaamsbeeld creëert en projecteert, verander je gedurende je hele leven. Het heeft echter wel de neiging zich fundamenteel te vormen rond de adolescentie. Er zijn twee basiselementen die je “ideale zelf” beïnvloeden: geschiedenis en het huidige moment.
Het historische element betreft de manier waarop je cultuur schoonheid ziet. Terwijl het huidige element betrekking heeft op hoe schoonheid op dit moment wordt gedefinieerd. Wat jij vandaag als mooi beschouwt, zal immers heel anders zijn dan hoe schoonheid jaren geleden werd ervaren.
Sociale netwerken
De meeste Instagram-gebruikers zijn tussen 18 en 34 jaar oud. Bovendien is het de favoriete app voor kinderen onder de 18 jaar. Het idee van Instagram is dat je visuele inhoud (foto’s of verhalen) uploadt en dat mensen die leuk vinden of volgen.
Het is een ruimte om jezelf te promoten. In feite meet je je succes af aan het aantal mensen dat je foto’s leuk vindt of je volgt. Experts schatten dat er per dag ongeveer een miljoen selfies naar Instagram worden geüpload.
Daarvan heeft 14 procent een vorm van digitale retouchering ondergaan. In werkelijkheid versterken de likes die je krijgt meestal het beeld dat je hebt geprojecteerd. Een gebrek aan likes kan je er echter wel toe aanzetten om het te veranderen.
De aanpassingen die je maakt, zijn gebaseerd op maatschappelijke stereotypen. Een studie heeft zelfs aangetoond dat selfies op Instagram nog stereotieper zijn dan tijdschriftadvertenties. Dit betekent dat je jezelf vaak ongunstig vergelijkt met anderen. Bovendien word je door anderen ook op dezelfde basis beoordeeld.
Sociale netwerken beïnvloeden je lichaamsbeeld
Verschillende theorieën verklaren hoe het gebruik van sociale netwerken zoals Instagram je lichaamsbeeld beïnvloedt.
Theorie van de sociale vergelijking
Leon Festinger stelde dat je jezelf vergelijkt met je leeftijdsgenoten om je positie en/of je zelfbeoordeling te bepalen. Als je jezelf in een hogere positie plaatst (neerwaartse vergelijking), neemt je gevoel van eigenwaarde toe. Als je jezelf echter in een lagere positie plaatst (opwaartse vergelijking), daalt je gevoel van eigenwaarde.
Ze hebben ontdekt dat de vergelijkingen die je maakt op sociale media vaak verband houden met ontevredenheid over je lichaam. Hierbij kun je jezelf vergelijken met beroemdheden of onbekenden.
Objectiveringstheorie
Fredrickson en Roberts suggereren dat het ideaalbeeld van het vrouwenlichaam sociaal geconstrueerd is met het doel om gezien en geëvalueerd te worden. Dit betekent dat vrouwen en meisjes geneigd zijn hun lichaamsbeeld te baseren op dat van een toeschouwer.
Met andere woorden, in plaats van hun eigen interne beoordeling en perceptie van hun lichaam te hebben, construeren ze hun beeld op basis van de gedachten en verwachtingen van anderen.
Dit perspectief is niet alleen bevooroordeeld, maar betekent ook dat je je lichaam voortdurend in de gaten moet houden. Je kunt je schamen en angstig voelen als het niet voldoet aan de geaccepteerde schoonheidsnormen. Dit kan leiden tot een aantal psychische problemen.
Andere aspecten om rekening mee te houden
Het is moeilijk om in deze tijd de invloed van sociale netwerken te vermijden. Bepaalde factoren kunnen de invloed van sociale media op je lichaamsbeeld echter verzachten.
De manier waarop Instagram je lichaamsschema beïnvloedt en de vergelijkingen die je geneigd bent te maken met anderen, hangt bijvoorbeeld af van je gevoel van eigenwaarde. Als je een goed gevoel van eigenwaarde hebt, ben je dus minder kwetsbaar voor eventuele negatieve effecten.
Feministische ideologie kan helpen bij lichaamsobjectivering. Vrouwen met feministische ideeën hebben namelijk de neiging veel minder aandacht te besteden aan de impact van de beelden die ze delen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bra Folgar, A.L. (2019). Corporalidad online-offline: Revisión sistemática de la influencia de Instagram en la imagen corporal de las adolescentes. Universidad Autónoma de Barcelona.