Slaapseks: mensen die seks hebben in hun slaap

Slaapseks: mensen die seks hebben in hun slaap
Francisco Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Pérez.

Laatste update: 27 december, 2022

Slaapseks wordt ook wel sexsomnia genoemd. Het is een slaapstoornis waarbij mensen tijdens hun slaap onbewust seksuele handelingen uitvoeren. Slaapseks is gekoppeld aan NREM. Het vreemde is dat degenen die er last van hebben zich gewoonlijk de volgende ochtend nergens nog iets van herinneren. Gegevens wijzen erop dat deze stoornis het vaakst voorkomt bij mannen.

Slaapseks of sexsomnia

Slaapseks of sexsomnia is een zeldzame aandoening. Vaak kiezen degenen die er last van hebben ervoor om geen arts of psycholoog te raadplegen. Veelal omdat ze bang zijn om te worden veroordeeld, of gewoon uit schaamte. Onderzoek toont aan dat 10% van de volwassenen die last hebben van parasomnie, last hebben van deze variant. Er is nog niet veel geschreven over dit onderwerp, aangezien er pas in 1996 voor het eerst onderzoek naar werd gedaan. De eerste gevallen waar iets over werd geschreven komen uit 2000 en de term slaapseks werd in 2003 in gebruik genomen.

Een intiem stel, waarvan geen van beide partners last heeft van slaapseks

Sexsomnia komt voornamelijk voor in de NREM-fase van de slaap, net als slaapwandelen. Om deze reden staat sexsomnia ook bekend als seksueel slaapwandelen. Tijdens de NREM-fase dromen mensen niet.

Een ander interessant feit is dat sexsomnia kan voorkomen op hetzelfde moment als andere parasomnieën, zoals slaapwandelen of het rustelozebenensyndroom. Dit laatste is een neurologische aandoening bestaande uit onaangename gevoelens in de benen en een onbeheersbare drang om te bewegen en te lopen tijdens het slapen.

Wat ervaart een persoon die last heeft van slaapseks?

Een persoon die last heeft van slaapseks voert tijdens het slapen onbewust seksuele handelingen uit. Dit gedrag omvat strelen, wrijven, kreunen, masturberen en volledige geslachtsgemeenschap. Bovendien herinnert de persoon zich vaak niet dat hij deze seksuele handelingen heeft uitgevoerd wanneer hij wakker wordt.

Vrouw die seks heeft in haar slaap, als voorbeeld van slaapseks

Er bestaan gedocumenteerde gevallen van sekssomnia waarbij mensen terwijl ze slaapwandelden geslachtsgemeenschap hebben gehad met complete vreemden. In andere gevallen wordt aangegeven dat er sprake was van aanranding of verkrachting. Zoals we zullen zien, kunnen de gevolgen van sexsomnia erg onaangenaam zijn, niet alleen voor degenen die er last van hebben, maar ook voor degenen die naast deze mensen slapen.

Factoren die slaapseks kunnen veroorzaken

Er zijn verschillende factoren die deze stoornis kunnen veroorzaken. De belangrijkste oorzaken van slaapseks zijn:

  • Stress.
  • Slapeloosheid.
  • Slaapapneu.
  • Drugsgebruik.
  • Alcoholisme.
  • Bepaalde medicijnen (neuroleptica of slaappillen).
  • Overmatige vermoeidheid.
  • Migraine.
  • Epilepsie.

Slaapseks heeft meestal een trigger, iets dat ervoor zorgt dat iemand terwijl hij slaapt seksueel gedrag gaat vertonen. Deze trigger kan een geluid zijn, de aanraking van de persoon met wie hij zijn bed deelt, slaapapneu of zelfs epilepsie geassocieerd met slaap.

Gevolgen van slaapseks

Iemand die last heeft van slaapseks, zal hier onvermijdelijk onder lijden. Evenals de persoon die een bed met hem deelt of degenen die onderhevig zijn aan het seksuele gedrag. Naast relatieproblemen en persoonlijke problemen kan dit ook juridische gevolgen hebben.

Koppel dat relatieproblemen ervaart omdat een van hen last heeft van slaapseks

De juridische gevolgen hebben meestal betrekking op minderjarigen of penetratie. Het laatste wordt vaak ten onrechte als verkrachting veroordeeld. In sommige gevallen van seksueel misbruik ging het voordeel uit naar de agressors omdat ze beweerden last te hebben van sexsomnia. Terwijl het in andere gevallen juist precies andersom was. In dit opzicht bestaat er nog steeds een juridische leemte.

Slaapseks kan gepaard gaan met verwarring, ontkenning, schuld en schaamte, naast andere emoties. De mensen die er last van hebben kunnen ook boosheid, angst en frustratie voelen. Het veroorzaakt daarom vaak relatieproblemen.

De gevolgen op de lange termijn zijn echter nog steeds niet helemaal duidelijk. De aandoening duurt meestal niet zo lang als bij andere parasomnieën. Het is tenslotte een heel nieuw vakgebied waarover nog altijd meer vragen zijn dan antwoorden.

Behandeling van slaapseks

Er is geen specifieke behandeling voor sexsomnia. In de medische wereld hebben sommige artsen geprobeerd kalmeringsmiddelen en antidepressiva voor te schrijven, maar geen van deze medicijnen heeft zeer effectieve resultaten opgeleverd. De beste manier om het te behandelen is om je te richten op de risicofactoren. Dit kan inhouden het vermijden van alcohol en drugs, het creëren van een ideale slaapomgeving en het controleren op slaapapneu. Stressoren moeten ook worden vermeden.

Zoals je kunt zien, is slaapseks een ernstige aandoening die juridische gevolgen kan hebben en de relaties van een persoon echt kan bemoeilijken. Er valt nog veel over te leren.  Wellicht ook interessant voor jou

Seksverslaving of satyriasis: een waar probleem
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Seksverslaving of satyriasis: een waar probleem

Als we uitgaan van de statistische gegevens die bekend zijn over seksverslaving, dan lijkt het er niet op dat het hier gaat om een kleine verslavin...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.