Sensate Focus: een seksuele techniek

Sensate focus is een handige techniek om je seksualiteit en die van je partner te verkennen. Je streelt elkaar en zegt wat je voelt.
Sensate Focus: een seksuele techniek

Laatste update: 09 maart, 2022

Een van de technieken die sekstherapeuten gewoonlijk aan een stel voorstellen, is om momenten te vinden om elkaar te strelen. Dit proces maakt deel uit van de techniek die sensate focus genoemd wordt, een reeks methoden die een paar helpen communiceren en hun seksualiteit verkennen die verder gaat dan alleen geslachtsgemeenschap.

Dit is waar plezier ontstaat wanneer het paar elkaar streelt met geen andere bedoeling dan van dat soort contact te genieten.

Het is niet nodig om seksuele problemen te hebben om deze techniek te oefenen. Het is gewoon een kwestie van de fysieke sensaties van aanraking verkennen en deze aan je partner doorgeven. In feite is het een oefening van plezier en plezier die voor iedereen geschikt is.

Als je meer wilt weten over deze techniek, vertellen we je in dit artikel alles wat je nodig hebt om ermee te oefenen. Als je echter denkt dat jij en je partner de hulp van een professional nodig hebben of je voelt dat er iets mis is met je seksualiteit, aarzel dan niet om in therapie te gaan.

De sensationele focustechniek

Na de Tweede Wereldoorlog begon wat we vandaag kennen als de seksuele revolutie. Dit was een ingrijpende verandering in de westerse samenleving met betrekking tot de conceptie van seks. Het daagde inderdaad de conventies uit over seksuele moraliteit, relaties en gedrag.

Binnen deze beweging waren de twee auteurs van de sensate focus-techniek. Dit waren gynaecoloog, William Masters, en seksuoloog, Virginia Johnson. Samen bestudeerden ze de menselijke seksuele respons en definieerden ze de vier fasen: opwinding, plateau, orgasme en resolutie.

Wanneer seksuele respons pathologisch wordt, hebben de gevolgen gevolgen voor de hele relatie. Om deze reden werd sensate focus geboren. Het is een manier voor het paar om opnieuw contact met elkaar te maken zonder toevlucht te nemen tot geslachtsgemeenschap. Het is inderdaad gebaseerd op de eenvoudige communicatie van de sensaties die strelingen opwekken in het naakte lichaam.

Vrouw lacht in bed met partner

De techniek toepassen

Hoewel de techniek nuttig is voor elk stel dat hun seksualiteit wil verkennen en de communicatie wil verbeteren, werkt het ook voor bepaalde seksuele problemen. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als systematische desensibilisatie voor mensen met een soort trauma rond fysiek contact, zoals slachtoffers van seksueel misbruik.

Wanneer seksueel contact angst en afwijzing veroorzaakt, helpt sensate focus om een veilige en ontspannen omgeving te creëren waaraan de patiënt geleidelijk wordt blootgesteld.

Het is ook nuttig voor seksuele disfuncties zoals voortijdige ejaculatie (Engelse link), pathologisch verlies van seksuele eetlust of vaginisme. Bovendien profiteren paren van wie het seksleven nogal routineus is geworden en wiens relatie hier onder heeft geleden, ook van deze techniek. Dat komt omdat, afgezien van geslachtsgemeenschap, veel mensen seksualiteit niet echt begrijpen.

Sensate focus: hoe pas je het toe?

Het koppel moet een aantal stappen volgen. Geslachtsgemeenschap is echter verboden tot het einde van de oefening. Idealiter zouden ze een kalme en positieve houding moeten aannemen. Zodra ze zich op hun gemak, ontspannen en veilig voelen, moeten ze als volgt te werk gaan:

  • Een van de leden van het paar gaat liggen, naakt, met het gezicht naar beneden en met de ogen dicht. De ander, ook naakt, begint de partner zachtjes van top tot teen te strelen, waarbij hij of zij de erogene zones overslaat. Het gaat over het overbrengen van gevoelens door de streling, gevoelens van kalmte, liefde en tederheid.
  • Wanneer ze de voeten bereiken, draait degene die ligt om en begint het proces opnieuw. Nogmaals, de erogene zones zoals borsten of geslachtsdelen worden weggelaten.
  • Degene die ligt gaat rechtop zitten en het paar besteedt een paar minuten aan het bespreken van de oefening. Ze praten over welke sensaties het wekte, de kwaliteit van de liefkozingen, enzovoort.
  • Degene die de streling deed, gaat liggen en sluit zijn ogen om hetzelfde proces te ontvangen.
  • Zodra de oefening voorbij is, beslist het paar of ze een seksuele ontmoeting willen of niet. Op deze manier wordt seksuele frustratie vermeden. Verder wordt assertieve communicatie over de relatie bevorderd. Hoe dan ook, beide partners moeten de weigering van de ander respecteren, als dit het geval is.
Paar in bed

Voordelen

Er zijn veel voordelen aan deze eenvoudige techniek. Zo worden relaties gedegenitaliseerd en leren partners genegenheid en plezier te geven zonder er iets voor terug te vragen. Daarnaast ontwikkelen ze erotiek en creëren ze een band van vertrouwelijkheid en veiligheid binnen de relatie. Dit is de moeite waard voor elk stel, wat hun kenmerken ook zijn.

Fysiek contact is van vitaal belang voor de meeste dieren, vooral voor dieren die in groepen leven. In een samenleving van instant plezier vergeten we soms dat seksualiteit veel rijker is dan genitaliteit.

In feite verdooft deze cultuur van directheid het lichaam wanneer het leven te hectisch is. Om deze reden kan het nooit kwaad om opnieuw contact te maken met de meest basale sensaties door middel van liefkozingen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Masters, W, H. y Johnson, V.E. (1996). Respuesta sexual humana. Buenos Aires. Inter-médica.
  • Clarke, M., & Parry, L. (1973). Premature ejaculation treated by the dual sex team method of Masters and Johnson. Australian and New Zealand Journal of Psychiatry7(3), 200-205.
  • Weiner, L., & Avery-Clark, C. (2014). Sensate focus: Clarifying the Masters and Johnson’s model. Sexual and Relationship Therapy29(3), 307-319.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.