Psychotherapeut Wayne Dyer: motivatie zonder barrières

Wayne Dyer was een buitengewone man. Hij promootte motivatie zonder barrières. Lees verder om meer te leren over deze fascinerende psychotherapeut.
Psychotherapeut Wayne Dyer: motivatie zonder barrières
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 03 oktober, 2023

Hoe vaak heb je motiverende zinnen gehoord die je niet echt iets leken te zeggen? Nou, er zijn een aantal zeer beroemde en toegewijde auteurs die hun woorden wel iets lieten betekenen, bovendien voor miljoenen mensen. Eén zo’n auteur was psychotherapeut Wayne Dyer, in de volksmond bekend als de vader van de drempelloze motivatie.

Wayne Dyer was de auteur van citaten als “je bewust zijn van routine betekent de eerste stap zetten om het te veranderen.” Dankzij deze en andere zinnen liet hij mensen serieus naar hun eigen leven kijken. Daarom is het de moeite waard om iets meer te weten te komen over deze beroemde psychotherapeut.

Wie was psychotherapeut Wayne Dyer?

Wayne Dyer geloofde heilig in motivatie zonder barrières. Daarom noemden zijn eigen fans hem liefkozend “de vader van motivatie.” Het is in feite hoe hij naam heeft gemaakt op het gebied van theorieën over zelfontplooiing.

Wayne Dyer

Dyer werd geboren in Detroit en had een moeilijke jeugd. Nadat hij in verschillende pleeggezinnen en weeshuizen had gewoond, slaagde hij erin om zijn slechte start in het leven achter zich te laten. Uiteindelijk behaalde hij zijn bachelor en doctoraal in psychologie aan de universiteiten van Wayne en Michigan.

Hij werd leraar en gaf les op verschillende niveaus, van de jongste kinderen tot universiteitsstudenten. Zijn grote bekendheid kreeg hij echter door zijn schrijverschap. Een van zijn beroemdste boeken is getiteld Your Erroneous Zones (Je Foute Zones). Het is dit boek dat hem onder de aandacht van het grote publiek bracht.

Na de publicatie van dit werk in 1976 schreef Dyer nog meer dan 40 boeken. Deze gingen over motivatie, zelfhulp en persoonlijke empowerment. Hij trad op in verschillende radio- en televisieprogramma’s. Ook werd hij een motivatiegoeroe en fervent spreker tot aan zijn dood aan leukemie in 2015.

Motivatie zonder barrières

Psychotherapeut Wayne Dyer was van jongs af aan geïnteresseerd in motivatie en de capaciteiten van de mens. Daarom begon hij al vroeg in zijn carrière Abraham Maslow te bestuderen. Dyer was zelfs van mening dat de humanistische psychologie het vierde paradigma van de psychologie zou moeten zijn, na de psychoanalyse, de gedragspsychologie en de cognitieve psychologie.

Dyerliet vanaf zijn vroegste werk zien dat hij vast geloofde in het vermogen van mensen om boven zichzelf uit te stijgen. Sterker nog, hij zei dat we buitengewoon moeten zijn.

“Alles wat je echt wilt, kun je bereiken als je er maar achteraan gaat.”

-Wayne Dyer-

Juichende vrouw

Met andere woorden, Dyer geloofde dat mensen geen grenzen zouden moeten hebben, zeker niet in hun gedachten. Hij geloofde dat een mens naar het buitengewone moet streven om zijn volledige potentieel te ontwikkelen. Sterker nog, dat we onszelf geen grenzen moeten opleggen als de werkelijkheid dit al voor ons doet.

Aan de andere kant geloofde deze psychotherapeut niet in theorieën die spraken over het normaliseren van het buitengewone in andere contexten. Hij dacht bijvoorbeeld niet dat het normaliseren van ernstige ziekte een patiënt kon helpen.

In feite geloofde hij dat dit soort ziekte gezien moest worden als een buitengewone gebeurtenis en dat de patiënt daarom moest streven naar zijn hoogste doel: genezen of genezen worden.

Dyer, de vader van zijn eigen theorie over drempelloze motivatie, geloofde dat ons echte doel is om het leven met totale vreugde te leven, zonder de noodzaak om iemand te mishandelen.

Hiervoor moeten we allerlei taken uitvoeren die de wereld verbeteren, zowel voor onszelf als voor alle wezens die erin leven. Bovendien moeten we nadenken over wie er overblijft als we er niet meer zijn en wat we voor hen achterlaten.

Het buitengewone leven van Wayne Dyer

Wayne Dyer verdedigde het vermogen van de mens om van een buitengewoon leven te genieten. In feite beschouwde hij het als zijn doel om elke man en vrouw zichzelf te laten zien als in staat om hun ideeën te veranderen.

Dyer geloofde dat mensen niet het product zijn van ras, religie of geboren zijn op de ene of andere plaats. Sterker nog, voor deze psychotherapeut was en is iedereen een eeuwige geest. Bovendien veroordeelde hij de schade die wordt veroorzaakt door de labels die we in ons leven gebruiken. Daarnaast beweerde hij dat we het vermogen hebben om de wereld te veranderen.

Dyer geloofde zelfs zo in de eeuwigheid van de menselijke geest dat hij kort voor zijn dood zei dat hij stond te popelen om te beginnen aan het nieuwe pad dat voor hem lag. Met andere woorden, voor deze grenzeloze motivator was de dood niets anders dan een nieuwe transformatie die zou leiden tot een nieuw begin.

“Als je de manier waarop je naar dingen kijkt verandert, veranderen de dingen waar je naar kijkt.”

-Wayne Dyer-

Schilderij van een stel onder een paraplu

Het is gemakkelijk om het eens te zijn met de theorieën over motivatie zonder grenzen van psychotherapeut Wayne Dyer. Het lijdt weinig twijfel dat zijn woorden en werk niet alleen zijn leven hebben veranderd, maar ook dat van de vele mensen die naar hem luisterden. Hij was inderdaad een buitengewone man.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.