Psychopaten bereiken meer professioneel succes volgens de wetenschap

Volgens psycholoog Robert Hare voldoet 1 op de 100 mensen aan de criteria voor psychopathie. Pas echter op, want veel van deze mannen en vrouwen worden uiteindelijk onze bazen op het werk.
Psychopaten bereiken meer professioneel succes volgens de wetenschap
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Manipulators, leugenaars, experts in verleiding, liefhebbers van risico en narcisten. We kennen allemaal zulke mensen. Sterker nog, je ziet er waarschijnlijk elke dag een of meer op het werk. Blijkbaar is dit geen toeval. Omdat de wetenschap beweert dat psychopaten meer professioneel succes behalen.

Robert Hare is mogelijk een van de meest prominente figuren in de studie van de psychopathische persoonlijkheid. Hij heeft boeken geschreven zoals The Wisdom of Psychopaths en hij heeft de PCL-R-schaal opgesteld om deze factor te evalueren.

Deze doctor in de psychologie en emeritus hoogleraar aan de University of British Columbia beweert zelfs dat 1 op de 100 mensen voldoet aan de criteria voor psychopathie.

Bovendien beweren sommige onderzoeken dat het gebruikelijk is om dit soort persoonlijkheid te vinden in de hoogste posities van organisaties. Dit is sinds de jaren tachtig een geaccepteerd feit. Tegenwoordig erkennen we echter de noodzaak om meer empathische en bekwame leiders te ontwikkelen met kwaliteiten van emotionele intelligentie.

“De samenleving kan zich niet verdedigen tegen psychopaten, zij maken de regels.”

-Robert Hare-

Collega's in gesprek

Waarom behalen psychopaten meer professioneel succes?

Als er één ding is dat de wereld van organisaties en bedrijven definieert, is het onzekerheid. Dat en concurrentievermogen. Dit heeft lang geleid tot de veronderstelling dat bepaalde leiderschapskenmerken het meest geschikt zijn in dergelijke contexten.

Het is bijvoorbeeld duidelijk dat het hebben van een leider die risico’s neemt en die koel, overtuigend en controlerend is, grotere voordelen oplevert voor een bedrijf.

De Katholieke Universiteit van het Heilig Hart van Milaan deed onderzoek (Engelse link) waarin zij de term ‘corporate psychopathie’ bedacht. Dit concept helpt ons te benadrukken en te proberen te begrijpen waarom psychopathische persoonlijkheden de neiging hebben om meer professioneel succes te behalen. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Psychopaten hebben ‘kwaliteiten’ waarmee ze de bedrijfsladder kunnen beklimmen

Zoals we eerder vermeldden, kan een psychopaat er vaker in slagen om voor hoge posities te worden geselecteerd, omdat er tot op de dag van vandaag een volledig verkeerd idee bestaat van wat een goede leider is. Deze schadelijke profielen komen tegenwoordig nog steeds veel voor in veel organisaties.

In de regel zijn dit de veronderstelde eigenschappen die psychopaten naar meer professioneel succes drijven:

 • Ze zijn zeer competitief en onverschrokken.
 • Ze blijven kalm onder druk.
 • Het zijn het soort managers dat de rede belangrijker vindt dan de emotie.
 • Door hun gebrek aan empathie kunnen ze snel beslissingen nemen. Bovendien geven ze altijd prioriteit aan de behoeften van het bedrijf boven die van menselijk kapitaal.
 • Hun begeleiding is altijd instrumenteel. Met andere woorden, ze streven alleen naar het verkrijgen van voordelen.
 • Ze aarzelen niet om risico’s te nemen.
 • Ze gebruiken alle middelen om een doel te bereiken, zelfs als het onethisch is.
 • Het zijn geweldige architecten van leugens en manipulatie.
 • Ze worden vaak van buitenaf gezien als organisatiedeskundigen. Dat komt omdat ze charismatisch zijn en weten hoe ze het vertrouwen van mensen kunnen winnen door oneerlijk te zijn.
 • Ze zijn goede communicators met de gave van theatraliteit.
 • Ze weten hoe ze hun werkteams moeten controleren. Die controle is echter gebaseerd op autoritarisme.

Een van de redenen waarom psychopaten meer professioneel succes behalen, is vanwege hun onverzadigbare honger naar macht.

In feite stoppen psychopaten nooit met wedijveren. Terwijl andere mensen bijvoorbeeld andere factoren, zoals hun familie, kunnen afwegen bij de keuze om al dan niet een promotie te accepteren, houdt de psychopaat alleen rekening met zichzelf.

Mensen met psychopathische trekken zijn geweldige sociale kameleons. Ze aarzelen niet om hun persoonlijkheid aan te passen aan de persoon met wie ze omgaan. Hierdoor kunnen ze manipulatie in hun voordeel gebruiken.

Boze man die symboliseert dat psychopathische persoonlijkheden meer professioneel succes behalen

De psychopathische leider: ethische problemen en zakelijke mislukkingen

Het is waar dat psychopaten meer professioneel succes behalen. Er zijn echter nuances waarmee rekening moet worden gehouden. Het gebrek aan empathie, onverschrokkenheid en kille mentaliteit waardoor ze risico’s nemen, heeft bijvoorbeeld onmiskenbare kosten voor de organisatie.

Bedrijfspsychopathie heeft zelfs rechtstreekse invloed op het emotionele en sociale klimaat van een bedrijf, tot het punt dat de stabiliteit in gevaar komt.

Een slechte leider is als een slechte kapitein van een schip: de kans is groter dat ze op drift raken of schipbreuk lijden. Om deze reden moet het kenmerk van goed leiderschap volledig worden geherformuleerd. In feite is de psychopaat niet geschikt voor een werk- of professioneel scenario.

Psychopaten behalen meer professioneel succes, maar kunnen een bedrijf laten falen

We weten dat psychopathie zich verschillend manifesteert tussen de seksen. Mannen hebben bijvoorbeeld de neiging om een ‘asociaal patroon’ te vertonen en vrouwen een meer ‘histrionisch’ profiel. Toch hebben beide een grote impact op de rest van het personeelsbestand, want:

 • Ze hebben de neiging om intimiderend, storend en bedreigend gedrag toe te passen.
 • Hun leiderschap verhoogt het stress- en angstniveau van de werknemers. Als gevolg daarvan wordt de productiviteit verminderd.
 • Hun behandeling van het personeel is ongelijk.
 • Ze ervaren moeilijkheden bij het vormen van teams.
 • Ze zijn vaak vijandig en agressief.
 • Uiteindelijk verliezen ze vaak het vertrouwen van hun medewerkers en collega’s.
 • Ze nemen vaak risicovolle en onethische beslissingen. Dit heeft grote gevolgen voor het bedrijf zelf.

Het is waar dat bedrijfspsychopaten aangetrokken worden in veel organisaties, vooral de meest prestigieuze. Op de lange termijn zijn hun persoonlijkheid en gedrag echter meer contraproductief dan gunstig.

Daarom is het hoog tijd dat we naar andere soorten leiders kijken. Leiders die empathischer, intuïtiever en democratischer zijn en vaardig zijn in emotionele intelligentie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Eisenbarth, H. (Interview) Do people with psychopathic tendencies achieve more career success? Therapytips.org, December 7, 2021.
  • Eisenbarth, H., Hart, C. M., Zubielevitch, E., Keilor, T., Wilson, M., Bulbulia, J., … & Sedikides, C. (2022). Aspects of psychopathic personality relate to lower subjective and objective professional success. Personality and Individual Differences, 186, 111340.
  • Lasko, E., & Chester, D. (2020, April 24). What Makes a ‘Successful’ Psychopath? Longitudinal Trajectories of Offenders’ Antisocial Behavior and Impulse Control as a Function of Psychopathy. https://doi.org/10.31234/osf.io/rjg3q
  • Irtelli, Floriana & Vincenti, Enrico. (2017). Successful Psychopaths: A Contemporary Phenomenon. 10.5772/intechopen.70731.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.