De psychologische symptomen van de overgang

De psychologische symptomen van de overgang

Laatste update: 20 juli, 2016

De meeste vrouwen gaan rond hun vijftigste in de overgang. Op dit punt in hun leven komt ook hun voortplantingscyclus tot zijn einde. Dit is een levensfase waar elke vrouw mee te maken krijgt, maar het kan in sommige gevallen heel vervelend zijn. De veranderingen die zich tijdens deze periode voordoen kunnen op sommige vrouwen een zeer sterke invloed hebben.

Opvliegers, slapeloosheid, vaginale droogheid en een hele reeks van lichamelijke veranderingen die waarschijnlijk heel bekend in de oren klinken, spelen op. Tijdens deze fase komen ook problemen op seksueel vlak hun kop opsteken en dit is iets dat je niet zou moeten negeren.

Opvliegers

Psychologische symptomen

De overgang is slechts een nieuwe fase in je leven. Veel vrouwen vrezen voor de komst van de overgang, omdat ze het gevoel hebben dat dit de poort is naar de werkelijke ouderdom. Negatieve gevoelens over de overgang gepaard met veranderingen in de chemie in je hersenen kunnen leiden tot ontmoediging, depressie en nog vele andere psychologische symptomen.

1. Stemmingsstoornissen

Tijdens de overgang kan de emotionele gemoedstoestand van een vrouw erg onstabiel worden. Dit veroorzaakt niet alleen problemen voor haarzelf, maar ook voor de mensen om haar heen. Vervolgens doen zich voortdurend misverstanden voor. Vrouwen worden boos zonder zelf echt te begrijpen waarom en ze zijn veel gevoeliger dan normaal.

Maar maak je geen zorgen! Dit is volkomen normaal. Zodra je de overgang geaccepteerd hebt, zal overal verbetering in komen. Stemmingsstoornissen kunnen heftiger worden wanneer je deze fase in je leven afkeurt. Probeer de overgang daarom juist te omarmen! En onthoud dat je er niet aan kunt ontkomen.

2. Angst

Het komt vrij vaak voor dat vrouwen die in de overgang zitten regelmatig last hebben van angst. Deze angst wordt meestal veroorzaakt doordat ze bang zijn om voor schut te staan in het openbaar. ‘Wat nou als het te warm wordt?’, ‘Wat moet ik doen als ik ineens overmatig begin te zweten?’

Een vrouw kan niet anders dan lijden wanneer ze dit soort angst voelt en weet dat haar overgangssymptomen volkomen onvoorspelbaar zijn.

Verkoeling

3. Prikkelbaarheid

Door alle symptomen waar vrouwen tijdens de overgang mee te maken krijgen, worden ze al snel erg prikkelbaar. Alles, hoe pietluttig het ook lijkt, kan ervoor zorgen dat ze het gevoel hebben op ontploffen te staan.

4. Slapeloosheid

De nachtrust van vrouwen die in de overgang zitten wordt uitermate verstoord doordat ze gedurende de nacht last krijgen van opvliegers en nachtzweten. Dit kan ernstige problemen veroorzaken, zoals slaapapneu of een volledig slaaptekort.

5. Gebrek aan seksueel verlangen

Tijdens de overgang krijgt een vrouw te maken met zoveel problemen, dat dit ervoor kan zorgen dat haar seksdrive op een laag pitje komt te staan: vaginale droogheid en een verlies van elasticiteit, het duurt langer om opgewonden te raken, de spierspanning neemt af etc. Samen met de andere problemen die zich dagelijks voordoen is het niet zo raar dat een vrouw hierdoor minder behoefte krijgt aan seks.

Maar maak je geen zorgen; dit hoort er allemaal bij. Als je echter niet goed let op deze symptomen, dan kunnen er ernstige seksuele disfuncties ontstaan. Hierdoor zul je gefrustreerd raken en zal je helemaal niet meer in staat zijn om van je seksleven te genieten. Laat dit dus niet gebeuren! Veel vrouwen kiezen er zelfs voor om helemaal geen seksueel contact meer te hebben, maar dit is niet de oplossing. Geniet van je seksleven tijdens de overgang!

Gebrekkig Seksleven

6. Gebrek aan concentratie

Tijdens de overgang gaat het concentratievermogen en het geheugen van vrouwen aanzienlijk achteruit. Het kan soms heel lastig zijn om dingen te onthouden of om aandacht te hebben voor verschillende dingen.

Dit soort gebrek aan concentratie en geheugenverlies kan veroorzaakt worden door stress. Door moeten blijven gaan met het uitvoeren van je dagelijkse taken terwijl je last hebt van allerlei veranderingen als gevolg van de overgang kan emotioneel erg zwaar zijn en bovendien stressvol. Het is dan ook niet zo gek dat het erg lastig wordt om alles goed in handen te houden.

Verander je kijk op de overgang. Het is slechts een nieuwe fase, met zowel voordelen als nadelen. Laat de overgang je niet helemaal in beslag nemen en ervoor zorgen dat je depressief wordt. Wees je bewust van de symptomen en ga op zoek naar een oplossing. De overgang kan ook een geweldige fase zijn.

“Oestrogeen bepaalt alles.”

– Marie Hoäg –


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.