3 redenen om problemen van anderen niet op te lossen

3 redenen om problemen van anderen niet op te lossen

Laatste update: 01 juli, 2024

Anderen helpen is niet zo positief als het lijkt. Ja, je probeert een tekortkoming op te vullen of te voorkomen dat ze zullen lijden. Je moet echter niet de problemen van anderen oplossen, omdat je ze daarmee uiteindelijk zal kwetsen.

Ontbering of lijden zijn beiden niet intrinsiek negatief. Eigenlijk vinden we onze innerlijke kracht vaak in ontevredenheid en pijn. Je moet de problemen van anderen dus niet oplossen, omdat je hun persoonlijke groei daarmee in de weg staat.

“Geef een man een vis en hij heeft eten voor een dag. Leer hem om zelf te vissen en hij heeft eten voor de rest van zijn leven.”

Confucius

De enige reden waarom je de problemen van anderen zou moeten oplossen is als ze geestelijk of lichamelijk niet in staat zijn om het te doen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kinderen of mensen met een beperking waardoor ze afhankelijk zijn van anderen. In andere gevallen moet je het vermijden, omdat ze hierdoor veel zullen verliezen.

Laten we eens kijken naar de redenen waarom je de problemen van anderen niet moet oplossen.

3 redenen om problemen van anderen niet op te lossen

1. Je beperkt hun weerbaarheid en inventiviteit

We worden niet geboren met de vaardigheid om problemen op te lossen en oplossingen te vinden. Dit is iets dat we door middel van oefening in de praktijk ontwikkelen. Deze vaardigheid heeft zowel cognitieve aspecten als aspecten die worden verkregen door emotie en houding. Dit betekent dat mensen het niet van de ene op de andere dag ontwikkelen.

De enige manier om de vaardigheid om problemen op te lossen te ontwikkelen is door ze onder ogen te zien. Ja, het is natuurlijk veel makkelijker als iemand anders het voor je oplost. Maar daardoor wordt je wel meer onzeker en afhankelijk.

Je moet de problemen van anderen niet oplossen omdat je hun weerbaarheid en inventiviteit beperkt. Deze kwaliteiten zijn heel belangrijk voor onze overleving. Door deze kwaliteiten kunnen we vliegen, in plaats van blijven hangen op één plek.

Lijn trekken met potlood

2. Het hindert groei en kweekt afhankelijkheid

Dit aspect is nauw verbonden aan het eerste. Wat gebeurt er als iemand een ander heeft die hem altijd uit de problemen haalt? Die persoon zal dan niet groeien of zich ontwikkelen. Ze blijven intellectueel onvolwassen. Hun emoties, gevoelens en gedrag zullen dan ook niet ontwikkelen.

Dit heeft veel gevolgen. Ten eerste worden mensen die hun eigen problemen niet oplossen vaak grillig en veeleisend. Ze waarderen vaak de hulp die ze krijgen niet eens, omdat ze vinden dat het plicht van anderen is om dingen voor hun op te lossen.

Omdat ze op die manier verwend zijn leren ze niet om dingen te verdienen door hun eigen inzetHet is misschien moeilijk voor ze om ergens moeite voor te moeten doen. Dit creëert egoïstische, onbedachtzame mensen. Dit is een andere reden waarom je de problemen van anderen niet moet oplossen.

3. Weet jij wat het beste is?

Dit is een van de belangrijkste redenen waarom je de problemen van anderen niet op moet lossen. Waarom denk je dat jij weet wat goed is voor iemand anders? Jij ziet de wereld en problemen door jouw eigen ogen. Andere mensen hebben echter een ander perspectief.

Wat voor de een goed is, is misschien niet goed voor de ander. Iedereen moet zijn eigen weg bewandelen. Deze weg moet bevredigend zijn voor jou, en ervoor zorgen dat jij de beste persoon bent die je maar kunt zijn. Dit is niet iets wat iemand anders voor je kan doen. Het is onmogelijk om de schoenen van een ander volledig te vullen.

Soms leiden de beste intenties tot de ergste schade. Niemand heeft het recht om hun oplossing op de problemen van anderen aan hen op te dringen. Het kan nieuwe problemen opwekken of het huidige probleem erger maken.

Het oplossen van de problemen van anderen is geen goed idee omdat ze dan niet meer op hun eigen vaardigheden zullen vertrouwen. Als je wilt helpen, biedt dan je steun aan maar sta ze toe hun eigen beslissingen te nemen, om zo hun eigen lot to creëren. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rodríguez de Medina Quevedo, I. (2013). La dependencia emocional en las relaciones interpersonales.
  • Bielli, L. (2017). «El precio de ayudar a los demás». Burn out: causas, impacto y consecuencias en los trabajadores de la salud mental de un hospital psiquiátrico monovalente de Mendoza.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.