Passieve emotionele verwaarlozing in de kindertijd

Kinderen die opgroeiden met het gevoel onzichtbaar te zijn en alsof niets wat ze voelden ertoe deed, kunnen last hebben gehad van passieve emotionele verwaarlozing. Vaak ontdekken ze dit feit pas bij het bereiken van de volwassenheid.
Passieve emotionele verwaarlozing in de kindertijd
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Is het erger om genegeerd te worden of voortdurend bekritiseerd te worden? Het is niet gemakkelijk deze vraag te beantwoorden, want beide werkelijkheden vormen een duidelijke vorm van mishandeling. Een voorbeeld is passieve emotionele verwaarlozing bij kinderen.

Dit is een vorm van psychisch misbruik waarbij een kind opgroeit in de veronderstelling dat zijn gevoelens, gedachten en behoeften niet belangrijk zijn.

Deze ervaring heeft een verwoestend effect op de psychosociale ontwikkeling van elk kind. Deze kinderen zijn onzichtbaar in de ogen van hun ouders. Hun opvoedingsmethoden berusten op verwaarlozing. Daardoor stort het kind in een vacuüm van genegenheid, slechte communicatie en de afwezigheid van de soort liefde die voedt en opvoedt.

Deze kleintjes zijn van binnen gebroken en voelen zich echt alleen. Het simpele feit dat ze niet aanwezig zijn in de gedachten en emoties van hun ouders maakt hen ongeldig. In feite zijn weinig geïnternaliseerde ideeën zo schadelijk voor een mens als die waarin staat dat wat ze ook doen ze voor niemand belangrijk zullen zijn.

Emotionele verwaarlozing kan actief of passief zijn. Bij het eerste type zijn er verschillende vormen van agressie, zoals kritiek, devaluatie, of manipulatie. Bij de tweede is er eenvoudige onverschilligheid.

Verdrietig kind
Passieve emotionele verwaarlozing berust op het negeren van alle emotionele behoeften van een kind.

Kenmerken van passieve emotionele verwaarlozing

We vatten passieve emotionele verwaarlozing op als het verwaarlozen van de emotionele en psychosociale behoeften van een kind.

Het betekent dat het kind opgroeit met het gevoel onzichtbaar te zijn, in de veronderstelling dat al zijn gevoelens en behoeften er voor zijn ouders niet toe doen. Inderdaad, alles wat ze voelen, doen of uiten blijft onopgemerkt, wordt niet gevalideerd, en krijgt geen belang.

Het is belangrijk om deze vorm van passieve verwaarlozing te onderscheiden van de actieve soort. Actieve emotionele verwaarlozing komt bijvoorbeeld voor als ouders hun kinderen bekritiseren en hun gevoelens teniet doen door aan te geven dat ze zwak zijn omdat ze huilen.

Het komt ook vaak voor dat ze hun kinderen onderschatten of belachelijk maken om hun angsten of zorgen, door ze als louter onzin te bestempelen. In feite devalueren ze hun kinderen.

Bij passieve emotionele verwaarlozing daarentegen is er nauwelijks interactie en een grote mate van verwaarlozing. De ouders zijn aanwezig maar emotioneel afwezig. Ze geven geen genegenheid, noch bekritiseren, steunen of devalueren ze. Laten we eens kijken naar meer kenmerken van deze vorm van mishandeling.

Kinderen die opgevoed zijn onder de paraplu van passieve emotionele verwaarlozing ontwikkelen uiteindelijk een laag gevoel van eigenwaarde en een echt kritisch zelfbeeld ten opzichte van zichzelf. Ze hebben het gevoel feilbaar te zijn en alsof er iets mis met hen is omdat ze geen ouderlijke aandacht en bevestiging hebben gekregen.

Verdriet, tranen, angsten, en onbeantwoorde frustraties

Passieve emotionele verwaarlozing is een vorm van psychologische verwaarlozing. Het is immers zinloos dat een vader of moeder aanwezig is als ze het huilen van hun kind niet troosten. Bovendien heeft het weinig zin ouders te hebben als het kind hen niet kan vertellen dat het op school gepest wordt.

In feite is één ding dat deze jongens en meisjes al snel leren. Dat is dat hun gevoelens voor hun ouders irrelevant zijn. Evenals hun problemen. Hun ouders merken hun emoties niet op.

Ze schenken geen aandacht als ze zich gefrustreerd voelen, en ze zijn totaal ongeïnteresseerd in waar ze gepassioneerd over zijn. Dit laat een residu achter in het mentale substraat, waardoor de ontwikkeling van hun identiteit, eigenwaarde en zelfbeeld verandert.

Ouders die passieve emotionele verwaarlozing toepassen voelen zich ongemakkelijk als hun kind in tranen uitbarst, verdrietig is, of een woedeaanval heeft. In feite geven ze er, geconfronteerd met dit soort reacties, de voorkeur aan ze te negeren en ze met rust te laten om er overheen te komen.

Een thuis dat gekenmerkt wordt door slechte communicatie

Een van de kenmerken van dit soort passieve emotionele verwaarlozing is het soort communicatie in het gezin. Alle gesprekken zijn oppervlakkig, gehaast, en leeg van inhoud en gevoelens. Er is nooit oprechte belangstelling om de kinderen te leren kennen. Om te weten wat ze denken of welke dromen ze hebben.

Het dagelijks leven wordt gekenmerkt door routines. Het wordt ook bepaald door de behoeften van de ouders. Die zijn wat er echt toe doet en waar gewoonlijk prioriteit aan gegeven wordt.

Ze moeten hun problemen zelf oplossen

Emotionele verlating door de ouders heeft duidelijk schadelijke gevolgen voor de psychosociale omgeving van een kind. In feite leren ze al vroeg dat niemand hen zal helpen hun moeilijkheden op te lossen  Hoe groot of klein deze ook zijn. Dit gebrek aan emotionele steun in de kinderjaren en de adolescentie leidt tot diepe eenzaamheid.

Ze gaan ervan uit dat ze al hun moeilijkheden en problemen zelf moeten oplossen. Bovendien ontwikkelen ze vaak een zeker sociaal wantrouwen. Dat komt omdat ze veronderstellen dat niemand zich bekommert om wat hen overkomt. Dat ze ervan overtuigd zijn dat ze de moeilijkheden van het leven het beste zelf kunnen aanpakken.

Trieste man
Veel mensen bereiken de volwassenheid met het besef dat ze slachtoffer waren van passieve emotionele verwaarlozing.

Welke effecten heeft deze vorm van verwaarlozing op de lange termijn?

De Universiteit van Illinois en de Universiteit van Ohio deden interessant onderzoek (Engelse link) naar fysieke en emotionele verwaarlozing, zowel actieve als passieve. Ze beweerden dat er op de lange duur meestal een risico is op het ontstaan van meer dan één psychische stoornis.

Depressie, posttraumatische stressstoornis, een neiging tot verslavingen, en riskant gedrag. De impact van deze in de kindertijd en adolescentie ervaren dynamieken is ernstig en hardnekkig. Het verandert de manier waarop de lijder zichzelf ziet. Ze verbergen vaak hun gevoelens en onderdrukken hun emoties door te veronderstellen dat alles wat ze voelen niet belangrijk is.

Weinig werkelijkheden kunnen schadelijker zijn voor de mens dan opgroeien onder omstandigheden van emotionele verlatenheid en onthechting van hun ouders. In feite worden dan de psychologische steunpunten beschadigd die kinderen in staat stellen een positief en geldig beeld van zichzelf te scheppen.

Daarom komt het uiterst vaak voor dat lijders, als ze volwassen zijn, zich ten volle bewust zijn dat er iets mis met hen is. Het slachtoffer zijn van een verwrongen opvoeding waarin niemand hen een aanwezigheid gaf of hun behoeften en emoties valideerde, heeft inderdaad ernstige gevolgen.

Dit zijn inwendige verwondingen die door gespecialiseerde vakmensen behandeld moeten worden. Lijders moeten niet aarzelen om hulp te vragen om hun leven en hun zelf te herstellen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cohen JR, Menon SV, Shorey RC, Le VD, Temple JR. The distal consequences of physical and emotional neglect in emerging adults: A person-centered, multi-wave, longitudinal study. Child Abuse Negl. 2017 Jan;63:151-161. doi: 10.1016/j.chiabu.2016.11.030. Epub 2016 Dec 4. PMID: 27923183; PMCID: PMC5282706.
  • Müller LE, Bertsch K, Bülau K, Herpertz SC, Buchheim A. Emotional neglect in childhood shapes social dysfunctioning in adults by influencing the oxytocin and the attachment system: Results from a population-based study. Int J Psychophysiol. 2019 Feb;136:73-80. doi: 10.1016/j.ijpsycho.2018.05.011. Epub 2018 Jun 1. PMID: 29859994.
  • Kumari V. Emotional abuse and neglect: time to focus on prevention and mental health consequences. Br J Psychiatry. 2020 Nov;217(5):597-599. doi: 10.1192/bjp.2020.154. PMID: 32892766; PMCID: PMC7589986.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.